Παρασκευή 27 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τίμησαν τις γυναίκες εξόριστες στο Τρίκερι

Από την εκδήλωση τιμής για τις γυναίκες εξόριστες στο Τρίκερι
Από την εκδήλωση τιμής για τις γυναίκες εξόριστες στο Τρίκερι
Τις χιλιάδες αγωνίστριες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που στην περίοδο του Εμφυλίου και μετά (1948 - 1953) βασανίστηκαν και μαρτύρησαν στο νησί Τρίκερι, τίμησαν οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 22 Γενάρη, στην αίθουσα του πρώην κινηματογράφου «Αλέξανδρος».

Οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ, κομμάτι του λαϊκού κινήματος της περιοχής που εδώ και 36 χρόνια πήρε τη σκυτάλη του αγώνα από τις γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, απότισαν φόρο τιμής στις ανταρτομάνες και προληπτικά κρατούμενες, τις ηρωίδες γυναίκες. Τις εργάτριες, τις αγρότισσες, τις διανοούμενες που έζησαν την κόλαση της εξορίας στο Τρίκερι, μέσα και έξω από το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας που είχε μετατραπεί σε κολαστήριο. Σ' αυτό το κολαστήριο, από το 1948 έως το 1953, έζησαν πάνω από 5.000 πολιτικές εξόριστες, πολλές μωρομάνες μαζί με τα παιδιά τους, στριμωγμένες, σε τρύπιες σκηνές, χωρίς στρώματα, ρούχα, παπούτσια.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν τιμητικές πλακέτες, διαβάστηκαν αποσπάσματα συγκλονιστικών μαρτυριών από τα εννέα τετράδια που έγραψαν εξόριστες στο Τρίκερι και διέσωσε η Ρόζα Ιμβριώτη και προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Στην ομιλία της, η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ σημείωσε: «Ο σπόρος που έριξαν οι γυναίκες και οι άνδρες εξόριστοι σε όλα τα κολαστήρια της αστικής τάξης, με το προσωπικό τους παράδειγμα και τη θυσία τους ρίζωσε βαθιά στη συνείδηση όλων των ανθρώπων. Η μεγαλύτερη τιμή στις χιλιάδες αλησμόνητες ηρωίδες και ήρωες, είναι η συνέχεια του αγώνα τους για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού, βάρβαρου και απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος και η δημιουργία ενός νέου κόσμου χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς φτώχεια και στερήσεις, ενός κόσμου ειρηνικού, δίκαιου, σοσιαλιστικού. Η δράση και ο αγώνας των γυναικών σήμερα, στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, για τη δικαίωση αυτού του αγώνα, αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο».

Τιμητικές πλακέτες και διπλώματα

Δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στις εν ζωή αγωνίστριες από τη Θεσσαλονίκη, Ζηνοβία Συμεωνίδου, Μαρία Χαριζάνη και Λίτσα Κούση. Επίσης, δόθηκαν τιμητικά διπλώματα στους συγγενείς, εξόριστων γυναικών από τη Θεσσαλονίκη, που έφυγαν από τη ζωή και είναι: Γιαλέντζη Ζωή, Διαμαντόγλου Αρσαλούς, Καλογήρου Αλεξάνδρα, Κανελοπούλου Σουλτάνα, Κριμπλίδου Ευαγγελία, Ντανάση Μαγδαληνή, Ντόκου Στεφανοπούλου Τασούλα, Παναγιωτίδου Ευθυμία, Παπά Σουλτάνα, Παχνίδου Αννα, Πέτρογλου Δέσποινα, Πουρνιά Φωτεινή, Σαπουντζή Ανδρομάχη, Τζένα Αναστασία, Τσιούραλη Μαρία, Χαλβατζή Σταματία, Χαριζάνη - Παπούλια Αγαθή, Χαρνταμπίλα Στέλλα, Τσώγου - Καρατζούλα Μαγδαληνή. Αναγνώσθηκαν επίσης τα ονόματα εξόριστων γυναικών από τη Θεσσαλονίκη, που είχαν πάρει τιμητική διάκριση στην εκδήλωση που είχε γίνει στο Τρίκερι: Γκαστοπούλου Ανδρονίκη, Καράμπαλη Καλιόπη, Παπαδοπούλου Μαρία, Πούλου Σοφία, Πούλου Στεργιανή, Ψυχίδου Παρθένα.

Αναγνώστηκαν τα ονόματα 23 γυναικών εξόριστων από το χωριό Κηπουριό Γρεβενών: Βαλάρη Παναγιώτα, Γούλια Δάφνη, Γκατσουγιάννη Αικατερίνη, Ελευθέρου Μαλαματή (ζει) Καλύβα Ελισάβετ, Καλύβα Σουλτάνα, Καρέτσου Μαρία, Μπαλάρη Μαρία, Νίτσιου Αγνή, Νίτσιου Αφροδίτη, Ντανάση Μαγδαλινή, Πασιαρλή Αλεξάνδρα, Ποράβου Αγγελική, Πράπα Θωμαή, Ρόδα Ευφροσύνη, Ρόδα Ιωάννα, Σκρουμποδήμου Ευαγγελή, Τσιρίκα Αναστασία, Τσιρίκα Αλεξάνδρα, Τσιρίκα Βασιλική, Τσιρίκα Ευαγγελία, Φουρλατάρα Πολυξένη, Χαλαγιάννη Αγγελική. Και επίσης από την πόλη των Γρεβενών: Βέργου Αννα, Βέκιου Μαρία, Μίχου Νίτσα, Παπανικολάου Μαρία, Πούλου Καλλιόπη, Καρτούνη Μαρία, Φασέκη Ευρυδίκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ