Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να προσληφθούν μόνιμοι αρχαιολόγοι

Αμεσες προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα απαιτούν από τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος και Γιάννης Πρωτούλης, σε Ερώτησή τους με αφορμή τις αγγελίες για πρόσληψη αρχαιολόγων με «μπλοκάκι» για έργα της ΔΕΗ.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι η ανώνυμη εταιρεία ΔΕΗ, στο πλαίσιο των έργων της στους οικισμούς Ανάργυροι ΙΧ και Χ στο δυτικό μέτωπο (Τομέας Ε1) του ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου στη Φλώρινα, «προσλαμβάνει αρχαιολόγους μέσω αγγελίας, με τη συναίνεση της τοπικής ΚΘ' Εφορείας Αρχαιοτήτων. Οι αρχαιολόγοι προσλαμβάνονται προκειμένου να εργαστούν σε σωστικές ανασκαφές, αφ' ενός με αποδοχές κατώτερες της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου των αρχαιολόγων, αφ' ετέρου με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών».

Επισημαίνουν ότι «ο συγκεκριμένος τρόπος πρόσληψης έκτακτων αρχαιολόγων αντιβαίνει σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (493/2006), στην οποία ρητά εξαιρούνται οι αρχαιολόγοι από τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης έργου, ενώ το αίτημα για εργασία με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών αποτελεί παράβαση του Αστικού Κώδικα, όπου στο άρθρο 648 δίδεται η έννοια της Σύμβασης Εργασίας και στο άρθρο 681 η έννοια της Σύμβασης Εργου».

Σημειώνουν ότι «η κυβερνητική πολιτική "κάνει πλάτες" στις εργασιακές αυθαιρεσίες και τις απαιτήσεις των εργολάβων και ανάδοχων εταιρειών σε έργα. Ολα αυτά αποτελούν τη συνέχεια των μνημονίων συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με άλλα υπουργεία και ιδιώτες κατασκευαστές, που στο όνομα της "επιτάχυνσης" και "διευκόλυνσης" της αρχαιολογικής έρευνας στα έργα, καταπατά εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του και απαξιώνει το ίδιο το πολιτιστικό προϊόν μπροστά στις απαιτήσεις εργολάβων και εταιρειών».

Υπογραμμίζουν ότι «οι έκτακτοι αρχαιολόγοι δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες» και ότι «το προϊόν της εργασίας τους συνιστά δημόσια περιουσία, που το ίδιο το κράτος οφείλει να προστατεύει και να διαφυλάττει, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο».

Ρωτούν τον υπουργό ποια μέτρα θα λάβει για να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των αρχαιολόγων και να σταματήσει άμεσα η πρόσληψή τους με σύμβαση έργου και «μπλοκάκι», για να γίνουν προσλήψεις, από το ΥΠΠΟΤ, μόνιμου επιστημονικού προσωπικού με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τι μέτρα θα λάβει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ