Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ» ΥΠΠΟΤ
Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας

Το «μαύρο» «άσπρο» προσπάθησε να παρουσιάσει στον τομέα του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Κυνική πρόκληση προς τους σκληρά εργαζόμενους επιστήμονες, εργατοτεχνίτες, όλους τους εργαζόμενους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και τους ανθρώπους που παλεύουν να δημιουργήσουν καλλιτεχνικό έργο σήμερα, αποτελεί η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνου, χτες στη βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Μόλις μία μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη συνειδητή «αποψίλωση» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από το κράτος και με εργαλείο την «εφεδρεία», καθώς και για τα επικίνδυνα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η διαδικασία για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο υπουργός, σα να μη συμβαίνει τίποτα, έκανε λόγο για... «επένδυση στην ποιότητα», «αξιοποίηση όσων έχουμε με τον καλύτερο τρόπο», «ανάδειξη νέων συγκριτικών πλεονεκτημάτων για τη χώρα μας»!

Και επειδή δεν μπορούσε να βρει και κάτι που να τεκμηριώνει όλα αυτά, «επιστράτευσε», για πολλοστή φορά, τα αρχαιολογικά έργα του ΕΣΠΑ, «ξεχνώντας» φυσικά να πει ότι: 1) Ουσιαστικά είναι και τα μόνα που «κουτσο»γίνονται αυτή τη στιγμή στο ΥΠΠΟΤ, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός για τον Πολιτισμό εξακολουθεί να αποτελεί «ανέκδοτο». 2) Οτι ακόμη και στα έργα ΕΣΠΑ η απληρωσιά των εργαζομένων είναι «καθεστώς». 3) Οτι ακόμη και αυτά τα έργα γίνονται από εκτάκτους-εργασιακούς «ομήρους» και από μονίμους-«λάστιχο» εργαζόμενους λόγω τραγικών ελλείψεων. 4) Οτι ακόμη και αυτά τα έργα κινδυνεύουν να σταματήσουν λόγω της «εφεδρείας» που θα εκδιώξει ακόμη περισσότερο και χρήσιμο κόσμο από την Υπηρεσία.

Εφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει προπαγανδιστικά και φορείς όπως η Λυρική Σκηνή για να πει ότι οι κρατικοί πολιτιστικοί φορείς ...«ξαναβρίσκουν το βηματισμό τους», προσπερνώντας τις εκατοντάδες απολύσεις και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του προσωπικού της ΕΛΣ, τις μεγάλες περικοπές σε μισθούς και προϋπολογισμό για καλλιτεχνικό έργο, το κλείσιμο της δεύτερης σκηνής («Ακροπόλ»).

Αναφέρθηκε και στις κρατικές σκηνές, λέγοντας ότι είχαν «μείωση κατά 30% των δαπανών και παράλληλη αύξηση 30% των εσόδων τους». Την ίδια στιγμή, το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδας αύξησε το χρέος του προς τρίτους στα 4 εκατ., κόπηκαν τρεις παραγωγές του και οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τρεις μήνες!

Προανήγγειλε ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της περιφερειακής διοίκησης στον πολιτιστικό τομέα (σ.σ. θυμίζουμε ότι με τον «Καλλικράτη» «χρεώνεται» η Περιφέρεια τη «σύνδεση» της «αγοράς» με τον Πολιτισμό), λέγοντας ότι «επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο κανόνων συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και περιφέρειας για θέματα Πολιτισμού, που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιό μας για τον Σύγχρονο Πολιτισμό». Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει ακόμη ένα νομοσχέδιο για τον Πολιτισμό («προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση και χάραξη πολιτικής για τη σύγχρονη δημιουργία στη χώρα μας και να φέρουμε ένα νέο πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα») και άλλα δύο για τον Αθλητισμό και τον Τουρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ