Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη και σύλληψη εργαζομένων

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. εντείνει την καταστολή με στόχο το πέρασμα των άγριων αντεργατικών μέτρων

Η στιγμή της επέμβασης των ΜΑΤ
Η στιγμή της επέμβασης των ΜΑΤ
Κρατικός αυταρχισμός και καταστολή πάνε χέρι - χέρι με τα άγρια αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων των κεφαλαιοκρατών. Αυτή την αλήθεια επιβεβαίωσε πέρα για πέρα η βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, χτες νωρίς το πρωί, στη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΔΕΗ στη Μεσογείων προκειμένου να σταματήσουν την κατάληψη που είχε ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή η Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ) στην επιχείρηση ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα. Την ώρα της επέμβασης η άνοδος της Μεσογείων είχε αποκλειστεί στο ύψος του Πεντάγωνου, προκειμένου, προφανώς, να εμποδιστούν όσοι έσπευδαν σε συμπαράσταση.

Της επέμβασης ακολούθησαν 15 συλλήψεις. Δέκα συνδικαλιστών και εργαζομένων στη ΔΕΗ και πέντε εργαζομένων από άλλους κλάδους που βρίσκονταν στο χώρο εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Οι δύο από αυτούς είναι στελέχη του ΠΑΜΕ, ο Ηλίας Μαστρολέων, συνδικαλιστής στη ΔΕΗ και ο Χρήστος Μπαρκονίκος, συνδικαλιστής στο ΕΚΑΒ. Ακόμα συνελήφθησαν οι συνδικαλιστές ή εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος (πρόεδρος της Ομοσπονδίας), Γ. Ελευθερίου, Γ. Διαμαντόπουλος, Γ. Ψαρράς, Κ. Λυμπέρης, Γ. Δήμας, Ν. Χατζάρας, Δ. Χατζηστρογγύλης και Α. Βλαστός. Επίσης οι εργαζόμενοι από άλλους κλάδους Ν. Νικολαΐδης, Χ. Κούλης, Κ. Χριστόπουλος και Γ. Λουκάς.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής στο Μαρούσι. Εκεί, εξελίχθηκαν νέες σκηνές αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Αξιωματικός των ΜΑΤ έδωσε εντολή να αποκλειστεί η πρόσβαση στην οδό που βρίσκεται η Υποδιεύθυνση φωνάζοντας «κάντε σκούπα», «βάλτε φραγμό». Στη συνέχεια εμφανίστηκε αστυνομικός για να ζητήσει τα στοιχεία όσων είχαν συγκεντρωθεί! Οπως ήταν αναμενόμενο, αποδοκιμάστηκε και αποχώρησε. Οι συλληφθέντες παρέμειναν στην Υποδιεύθυνση μέχρι λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Ολη αυτή την ώρα προσέρχονταν συνάδελφοί τους από τη ΔΕΗ, το ΕΚΑΒ, άλλους κλάδους, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Στο χώρο κατέφθασε, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος επισκέφθηκε και συνομίλησε με τους συλληφθέντες. Αργότερα έδωσε το «παρών» και στα δικαστήρια.

Από την Υποδιεύθυνση οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία στην Ευελπίδων. Και εκεί η κρατική καταστολή οργίασε. Το κτίριο 16 όπου στεγάζεται η Εισαγγελία αποκλείστηκε από τις δυνάμεις καταστολής. Επίσης, η μεταφορά τους στο Αυτόφωρο έγινε μέσα σε έναν ασφυκτικό κλοιό αστυνομικών δυνάμεων. Η ίδια κατάσταση του αποκλεισμού σημειώθηκε και στο κτίριο 7 όπου θα γινόταν η δίκη. Στα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και παραβρέθηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα και έξω από το κτίριο εκπρόσωποι από πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κινητοποιήσεις

Λίγη ώρα μετά τις συλλήψεις, η ΓΕΝΟΠ αντέδρασε κηρύσσοντας 48ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΔΕΗ. Χτες πρώτη μέρα της απεργίας κανένας από τους 110 εργαζόμενους δεν πήγε στη δουλειά. Επίσης χτες, κηρύχθηκε στάση εργασίας (12 το μεσημέρι με 4 μ.μ.) για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην επιχείρηση στην Αττική. Στάση εργασίας (12 το μεσημέρι με 3 μ.μ.) κήρυξε για χτες και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί το εξής γεγονός που δείχνει τον τρόπο που σκέπτονται οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής. Το πρωί μετά τις 15 συλλήψεις, ο Γ. Αδαμίδης (ΠΑΣΚΕ), πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» (Δυτικής Μακεδονίας), ρωτήθηκε αν το σωματείο θα κάνει κινητοποίηση διαμαρτυρίας και απάντησε: «Κινητοποίηση για ποιο λόγο; Μία προσαγωγή έγινε, τους αφήσανε ελεύθερους»!

Αναβλήθηκε η δίκη

Για την Τετάρτη 30 Νοέμβρη αναβλήθηκε, τελικά, η δίκη των 15 συλληφθέντων καθώς δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο οι 12 από τους 15 μάρτυρες κατηγορίας. Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα είναι η παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Ενας από τους συλληφθέντες βαρύνεται και με το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής. Ολοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο από τους τρεις μάρτυρες κατηγορίας εμφανίστηκαν μόνο μετά από διακοπή του δικαστηρίου για την κλήτευσή τους. Οι μάρτυρες κατηγορίας είναι διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ και αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επέμβαση και σύλληψη και αργότερα κατέθεσαν στην προανακριτική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε κανένας αστυνομικός, ενώ διαβάστηκε έγγραφο της Αστυνομίας που έλεγε ότι δεν μπόρεσε να βρει τους συγκεκριμένους μάρτυρες για να παραστούν στη δίκη!

Τα παραπάνω, προκάλεσαν την αγανάκτηση των συνδικαλιστών, των εργαζομένων και των συνηγόρων τους, που τα κατήγγειλαν και έκαναν λόγο στο δικαστήριο για «εσκεμμένη παρέλευση της δίκης», «για προσχηματική συμπεριφορά εκ μέρους της Αστυνομίας», και ότι «στόχος είναι η απειλή με μακροχρόνια ποινική δίωξη αυτών που άσκησαν νόμιμο δικαίωμα».

Ο Νίκος Φωτόπουλος, βγαίνοντας από το δικαστήριο, επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει το μεσημέρι, στην οποία είχε πει: «Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, του κ. Α. Γεωργιάδη και του κ. Μάκη Βορίδη έπιασε δουλειά. Και η δουλειά της είναι να τσακίζει το εργατικό κίνημα για να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ