Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει το χαράτσι του ΕΛΓΑ

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση της Δ. Μανωλάκου

Να σταματήσει άμεσα το χαράτσωμα των αγροτών μέσω της επιβολής ασφαλίστρου για τον ΕΛΓΑ, καθώς και οι πρακτικές παρακράτησης χρημάτων από την ενιαία ενίσχυση που λαμβάνουν, απαίτησε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής της για το θέμα. Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υφυπουργός Π. Δριβελέγκας, αν και χαρακτήρισε παράνομη την παρακράτηση, αποκάλεσε δίκαιη τη λογική του χαρατσώματος.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υφυπουργού ο οποίος επισήμανε πως «αν τυχόν υπάρχει παρακράτηση Ενιαίας Ενίσχυσης όχι μόνο από τράπεζα, αλλά από οποιονδήποτε φορέα, χωρίς την πάγια εντολή, τότε είναι παράνομη» και «όταν είναι παράνομη, υπάρχει ο νόμιμος τρόπος και διαδικασία, ο αγρότης να διεκδικήσει να πάρει πίσω αυτά τα χρήματα». Μιλώντας για το θέμα του ασφαλίστρου υποστήριξε ότι «όχι μόνο δεν είναι χαράτσι, όχι μόνο έχουν αποδεχθεί το μέτρο οι αγρότες, αλλά είναι και δίκαιο, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα να σταματήσει η ρεμούλα και η αδιαφάνεια».

Στο θέμα της παρακράτησης από την Αγροτική Τράπεζα και άλλους φορείς αναφέρθηκε ανταπαντώντας η Δ. Μανωλάκου σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι δραματική. Ρευστό δεν υπάρχει. Μάλιστα τώρα οι αγρότες, για να πάρουν σπόρους, λιπάσματα και πετρέλαιο, πρέπει να πληρώσουν cash». Εξήγησε ότι έως τώρα «έπαιρναν ό,τι χρειάζονταν και όταν πουλούσαν την παραγωγή πήγαιναν και εξοφλούσαν. Τα χρήματα αυτά τα χρειάζονται. Δεν μπορούν να πληρώσουν! Σε τελευταία ανάλυση, το ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ με τον τελευταίο νόμο έχει προκαλέσει πολλές μεγάλες αντιδράσεις. Δεν έχουν τη δυνατότητα, αλλά είναι και άδικος, γιατί και ο ΕΛΓΑ τους χρωστάει πάρα πολλές αποζημιώσεις, δύο και τριών ετών, αλλά και σε περίπτωση ζημιάς δεν τους καλύπτει». Συνέχισε λέγοντας ότι «η παρακράτηση, και τυπικά και ουσιαστικά, είναι παράνομη. Ζητάμε να επέμβετε, ώστε να αποκαταστήσετε τη δικαιοσύνη, αλλά και να αλλάξετε αυτόν τον άδικο νόμο του ΕΛΓΑ». Οσον αφορά το θέμα της πάγιας εντολής, η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «ακόμα και αυτοί που υπέγραψαν πάγια εντολή και εξουσιοδότηση την περίοδο που κάνουν τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ, με εκβιασμό εξαναγκάστηκαν να το κάνουν. Και αυτό είναι καταδικαστέο». Κατέληξε λέγοντας πως «ο ΕΛΓΑ λέει καθαρά στο νόμο του ότι, αν δεν έχω λεφτά, σε περίπτωση καταστροφής δεν σε αποζημιώνω», ζητώντας την αλλαγή του συγκεκριμένου πλαισίου. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Π. Δριβελέγκας ανέφερε ότι το υπουργείο δεν σκοπεύει στην αλλαγή του σχετικού νόμου αλλά μόνο σε διόρθωσή του εφόσον προκύψει ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ