Τρίτη 18 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ» ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Στο «διά ταύτα» στρατευμένοι ενάντια στο λαό

Οι επιμέρους ενστάσεις στο πολυνομοσχέδιο σε καμιά περίπτωση δε σημαίνουν και εναντίωση στη στρατηγική που το επιβάλλει

Mε διαδικασίες - εξπρές και κατά παράβαση ακόμα και αυτού του κανονισμού της Βουλής, στην οποία ομνύουν τα αστικά κόμματα, ολοκληρώθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση («δεύτερη ανάγνωση») του πολυνομοσχεδίου που τσακίζει εργατικά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα. Σήμερα, το νομοθέτημα μπαίνει στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη είπε ότι εμμένει στη θέση της να καταψηφίσει το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις, αφού, όπως είπε, δεν έγιναν από την κυβέρνηση οι αλλαγές που ζήτησε. Κατά την πρώην υπουργό Εργασίας, η οποία έχει τη δική της συμβολή στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και έχει ψηφίσει το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, η λύση είναι «να ξανακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι κοινωνικοί εταίροι, μαζί με την τρόικα και την κυβέρνηση». Να περάσουν δηλαδή οι ανατροπές με μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση. Η ίδια ζήτησε «αλλαγές» στο άρθρο, προκειμένου να το ψηφίσει στην Ολομέλεια.

Χωρίς να ξεκαθαρίσουν την τελική τους στάση, επιμέρους επιφυλάξεις για το άρθρο 37 εξέφρασαν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, ο Α. Μακρυπίδης είπε ότι δεν έχει πειστεί ότι η τρόικα θεωρεί ως προαπαιτούμενο την ψήφισή του για να εκταμιεύσει την έκτη δόση του δανείου, όπως ισχυρίζεται ο Ευ. Βενιζέλος. Ο Δ. Βαρβαρίγος είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούνται να νομοθετήσουν «υπό καθεστώς εκβιασμού», ενώ η Μ. Κυριακοπούλου δήλωσε ότι συμφωνεί με τους προβληματισμούς της Λ. Κατσέλη και του Α. Μακρυπίδη.

Σε παρέμβασή του στη χτεσινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, είπε ότι εάν και εφόσον συγκεντρωθούν από τη φοροδιαφυγή ποσά που ξεπερνούν τα 2 δισ. και 50 εκατ. ευρώ, οι όποιες παραπάνω εισπράξεις θα τοποθετηθούν σε ένα νέο «Λογαριασμό Κοινωνικής Εξισορρόπησης» και θα καλύψουν «πληγές από την εφαρμογή των σκληρών αλλά αναγκαίων μέτρων για τη διάσωση της χώρας»...

Επίσης, σε μια ανέξοδη κίνηση εντυπωσιασμού, ανακοίνωσε ότι σήμερα θα είναι στη διάθεση των βουλευτών η κατάσταση με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με ποσά πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν και λίστες με οφειλέτες πάνω από από 150.000 ευρώ. Οπως είπε, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, οι βουλευτές θα μπορούν να δουν τη λίστα χωρίς όμως να μπορούν να πάρουν αντίγραφα.

Με δήλωση παραίτησης από τη θέση του έληξε χτες και το σίριαλ του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλου. Αντικαταστάτης του είναι η Κυριακή (Βούλα) Τεκτονίδου, διευθύντρια της περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ