Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ
Απειλές για να συμβιβαστεί ο λαός με την εξαθλίωση

Θέμα «εθνικής ασφάλειας» (!) έθεσε χτες ο υπουργός Οικονομικών αν δεν ψηφιστεί το νομοθέτημα

Αν ο λαός υποταχθεί στις απειλές κυβέρνησης και τρόικας, ο επόμενος εκβιασμός θα είναι χειρότερος, όπως και το πακέτο των μέτρων που θα τον συνοδεύει
Αν ο λαός υποταχθεί στις απειλές κυβέρνησης και τρόικας, ο επόμενος εκβιασμός θα είναι χειρότερος, όπως και το πακέτο των μέτρων που θα τον συνοδεύει
Για μια ακόμα φορά χτες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επιδόθηκε σε απειλές προς το λαό, λέγοντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι η ψήφιση του βάρβαρου πολυνομοσχεδίου για τις απολύσεις στο Δημόσιο, τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, το σφαγιασμό των μισθών και τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την εξυπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων «και για λόγους εθνικής ασφαλείας»! Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα ότι «η οικονομική και δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας στην πραγματικότητα συνδέεται με την γενικότερη ασφάλεια της χώρας, σε μία περίσταση πολύ μεγάλης αβεβαιότητας και νευρικότητας».

Χωρίς το νομοσχέδιο, είπε, δεν μπορεί να καταρτιστεί και κυρίως να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός του 2012, ενώ αναφερόμενος στο Δημόσιο ουσιαστικά προανήγγειλε νέες απολύσεις. Με το νομοσχέδιο, ανάφερε χαρακτηριστικά, εξαγγέλλεται μια συνολική από μηδενικής βάσης αξιολόγηση των υπηρεσιακών μονάδων, των οντοτήτων της γενικής κυβέρνησης, των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όλων των δημόσιων υπαλλήλων και των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αναφερόμενος στους μισθούς, είπε ότι στις χώρες της ΕΕ ο κατώτερος μισθός «δεν είναι κατοχυρωμένος σε επίπεδο κοινοτικού δικαίου» και ξεκαθάρισε ότι το άρθρο του νομοσχεδίου που καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συμβάσεις «είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων με την τρόικα και έχει συμφωνηθεί μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις».

Ενιαία και καθολική επίθεση

Στην παρέμβασή της, η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου υπογράμμισε ότι η επίθεση στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι ενιαία, και ότι με το νομοσχέδιο, η ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα επιβάλλεται και στο δημόσιο, με κατάργηση των όποιων δικαιωμάτων απέμειναν, με τραγικές συνέπειες και στους ίδιους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Υπογράμμισε ακόμα ότι οι συλλογικές συμβάσεις χτυπήθηκαν να απαξιώθηκαν εδώ και καιρό, όπως για παράδειγμα με τις συμβάσεις για τη λεγόμενη «κοινωφελή εργασία» ή τις μειωμένες συμβάσεις για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Στην ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Κουμπούρης είπε ότι με τις διατάξεις του δίνεται η χαριστική βολή στους συνταξιούχους και πλέον δεν θα μιλάμε για φτώχεια, αλλά για εξαθλίωση και πείνα των απομάχων της δουλειάς. Τόνισε ότι οι συνταξιούχοι ήδη έχουν πληγεί βαρύτατα με την αφαίρεση των δώρων και των επιδομάτων, με το πάγωμα των συντάξεων, με την επιβολή τρεις φορές του ΛΑΦΚΑ με τη φορολογία, με τα χαράτσια της «κοινωνικής αλληλεγγύης», το ενοίκιο στην ουσία στη λαϊκή κατοικία με την εισφορά μέσω ΔΕΗ, με τη μείωση των επικουρικών κ.ά.

«Μας τσακίζετε», είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι δεν έχει δικαίωμα κανένας να κόψει τις επικουρικές συντάξεις, που αποτελούν χρήματα των εργαζομένων, ή να μειώσει κατά 40% τις συντάξεις του ΙΚΑ. Ολοι οι κυβερνώντες, συνέχισε, πρέπει να απολογηθούν για το πού πήγαν τα χρήματα των εργαζομένων που προορίζονταν για τις συντάξεις, καταγγέλλοντας ότι αυτά δόθηκαν στο κεφάλαιο δήθεν για επενδύσεις ή παίχτηκαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι, είπε ότι καθημερινά στην Ομοσπονδία προσέρχονται δεκάδες άτομα ζητώντας την συμπαράστασή της, αφού δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην ίδια όχθη...

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και εκπρόσωπος του ΣΕΒ, αλλά δεν προσήλθε. Δείχνοντας τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της πλουτοκρατίας, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ κατήγγειλαν ότι μέλη συγκεκριμένων κλάδων, όπως ξενοδόχοι, εξαγωγείς και μέλη του ΣΕΒ συναντιούνται κρυφά με την τρόικα και ζητούν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, παρά τις φραστικές κορώνες κατά του νομοσχεδίου, υπερασπίστηκε τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στον ΟΤΕ που υπέγραψαν μια επαίσχυντη αντεργατική σύμβαση για τη δραστική μείωση των μισθών, λέγοντας ότι έτσι διατήρησαν τις θέσεις εργασίας. Μάλιστα, δήλωσε περήφανος για τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ και είπε ότι όταν μια επιχείρηση πάει να κλείσει, οι εργαζόμενοι δέχονται να κάνουν θυσίες!

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αργά χτες στο Βράδυ επί της αρχής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στις ομιλίες τους έκαναν «κριτικές παρατηρήσεις» με επουσιώδη χαρακτήρα, χωρίς να δηλώσει κάποιος ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ή κάποιο άρθρο του. Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση επί των άρθρων και στην Ολομέλεια θα εισαχθεί την ερχόμενη Τρίτη για να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ