Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μόνιμο χτύπημα στους λαούς και χρήμα στο κεφάλαιο

«Οδικό Χάρτη» για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ της πλουτοκρατίας παρουσίασε χτες ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Με οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της πρέπει να δεχτούν αγιάτρευτο πλήγμα, να μη μπορεί να σταθεί το βάρβαρο σύστημα που υπηρετούν
Με οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της πρέπει να δεχτούν αγιάτρευτο πλήγμα, να μη μπορεί να σταθεί το βάρβαρο σύστημα που υπηρετούν
Τις προτάσεις της Κομισιόν για τη «σταθερότητα και την ανάπτυξη» στην ευρωζώνη, που αφορούν κύρια τη μονιμοποίηση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και ταυτόχρονα τις μεθόδους για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την αντιμετώπιση μιας χρεοκοπίας κράτους μέλους της ευρωζώνης, παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπό τον τίτλο «Οδικός Χάρτης για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

Ειδικά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να «ενισχύσουν τη σταθερότητα του δημοσίου χρέους, μέσω ενός κατάλληλου συνδυασμού δημοσιονομικής προσαρμογής και ενίσχυσης της ανάπτυξης μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις», με αδιάκοπες δηλαδή αντεργατικές ανατροπές και προγράμματα λιτότητας. Οσον αφορά την Ελλάδα, συνδράμει τον εκβιασμό του λαού και ισχυρίζεται ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου έχει σαν προϋπόθεση να «εφαρμοστεί πλήρως το συμφωνηθέν πρόγραμμα».

Για την ενίσχυση των μηχανισμών της ευρωζώνης, η Κομισιόν αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που θα το αντικαταστήσει, ο οποίος έχει βασική αποστολή και προτείνει να «μεγιστοποιηθεί η χρήση του Ταμείου, χωρίς να αυξηθούν οι εγγυήσεις που το θεμελιώνουν και εντός του πλαισίου που θέτει η Συνθήκη της Λισαβόνας». Ακόμα, προτείνει την ταχύτερη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (στο πλαίσιο του οποίου έχει προβλεφθεί η ελεγχόμενη χρεοκοπία κράτους μέλους της ευρωζώνης), μέχρι τα μέσα του 2012 (αντί του 2013 που ήταν η αρχική πρόβλεψη) σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να «ενισχύσει την εμπιστοσύνη στους μηχανισμούς επίλυσης της κρίσης και να επιφέρει πλεονεκτήματα ενός πιο ρωμαλέου και μόνιμου θεσμού».

Ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η Κομισιόν προτείνει ότι «οι τράπεζες πρέπει πρώτα να χρησιμοποιούν ιδιωτικές πηγές κεφαλαίου, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αναδιάρθρωση και μετατροπή του χρέους σε συμμετοχικούς τίτλους. Αν είναι απαραίτητο, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν στήριξη και αν αυτή η στήριξη δεν είναι διαθέσιμη, η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Διαβουλεύσεις για το «κούρεμα»

Η επικείμενη Σύνοδος κορυφής συζητήθηκε χτες και στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το ίδιο θέμα θα απασχολήσει τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου με τον Χέρμαν Βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Ο τελευταίος παρουσιάζει σε συνέντευξη στη γερμανική «Handelsblatt» 10 σημεία για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, στο πνεύμα των προτάσεων της Κομισιόν και προσθέτει με νόημα: «Εάν υπάρξουν στοιχεία στην έκθεση της τρόικας, που αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τότε πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορούμε να εγγυηθούμε το ελληνικό χρέος (με μέτρα) πέραν της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα», ανοίγοντας επίσημα τη συζήτηση για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν περισσότερα από τη σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν την κρίση, διαμηνύει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, στο Bloomberg. Πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα χαρακτήρισε την κρίση χρέους της Ευρώπης ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης να επιδείξουν ανδρεία και να «βάλουν πλάτη» σε χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και φανερώνοντας την ανησυχία της αστικής τάξης από το βάθεμα της κρίσης, ο μεγαλοεπενδυτής Τζόρτζ Σόρος και 97 Ευρωπαίοι πολιτικοί, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες, καταθέτουν μια κοινή «έκκληση» στους ηγέτες της ευρωζώνης ζητώντας, μεταξύ άλλων, την άμεση «επιστράτευση» του Ευρωπαϊκού Ταμείου και της ΕΚΤ, για την παροχή εγγυήσεων στο τραπεζικό σύστημα και την αναχρηματοδότηση του χρέους των αδύναμων χωρών.

Οπως εξάλλου ανακοίνωσε χτες η υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, η Γαλλία δε θα προστρέξει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, εφόσον η ενέργεια αυτή απαιτούσε την προσφυγή σε χρηματοδότηση του δημοσίου.

Σε Σλοβακία και Ιρλανδία

Ολα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να συμμετάσχουν στη μάχη για την «κρίση χρέους», δήλωσε από το Βιετνάμ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας την καταψήφιση προχθές από το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας του EFSF, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Στο ίδιο θέμα, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρομπέι και Ζοζέ Μπαρόζο, αντίστοιχα, ζήτησαν χτες «να υπάρξει βραχυπρόθεσμα μια επόμενη ευκαιρία για την έγκριση των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, από τη Σλοβακία».

Ανταποκρινόμενα άμεσα, τρία κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού της Σλοβακίας συμφώνησαν με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος Smer, για την έγκριση της επέκτασης του EFSF το αργότερο μέχρι την Παρασκευή και για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Μάρτιο του 2012. Στην Ιρλανδία, τέλος, το λεγόμενο «Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής», που δημιουργήθηκε από την τρόικα και την κυβέρνηση, κάλεσε χθες στη λήψη και πρόσθετων μέτρων λιτότητας ύψους 4 δισ. ευρώ, στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος (από 10% που είναι σήμερα στο 8,4 του ΑΕΠ το 2012).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ