Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ - ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ
Πετσόκοψαν ήδη τα επιδόματα

Οπως κατάγγειλαν χτες εκπρόσωποι των πολυτέκνων, ήδη η κυβέρνηση με το νόμο 3928/2011 έκοψε τα επιδόματα αυτά από 134 απορφανισθέντα παιδιά!

Αγανάκτηση ανάμεσα στους πολύτεκνους προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη χορήγηση πολυτεκνικών επιδομάτων σε πολύτεκνους και τρίτεκνους με εισόδημα άνω των 55.000 ευρώ. Η σχετική διάταξη εντάχτηκε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σε νομοσχέδιο για την «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης», το οποίο αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Οπως κατάγγειλαν χτες εκπρόσωποι των πολυτέκνων, ήδη η κυβέρνηση με το νόμο 3928/2011 έκοψε τα επιδόματα αυτά από 134 απορφανισθέντα παιδιά! Δικαιούχοι του πολυτεκνικού επιδόματος είναι: Η μητέρα με τέσσερα παιδιά. Ο γονέας χωρίς σύζυγο (μητέρας - πατέρας) με τρία παιδιά και εφόσον έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια αυτών και είναι ο μόνος υπόχρεος αυτών προς διατροφή. Ο ανάπηρος γονέας (μητέρα - πατέρας) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ισοβίως, ο οποίος έχει τρία παιδιά. Πατέρας με τέσσερα παιδιά από διαφορετικούς γάμους, εφόσον έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά. Τα απορφανισθέντα παιδιά και από τους δύο γονείς, εφόσον είναι τουλάχιστον δύο.

Το πολυτεκνικό επίδομα είναι ίσο προς ενάμισι ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά, πολλαπλασιαζόμενο επί τον αριθμό των δικαιούμενων παιδιών. Σήμερα ανέρχεται σε 44,68 ευρώ για κάθε παιδί, το οποίο πρέπει να είναι μικρότερο των 23 ετών. Να σημειώσουμε ότι από 1η Ιανουαρίου 2008 χορηγείται επίδομα στη μητέρα που έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα, για κάθε άγαμο παιδί της κάτω των 23 ετών, καθώς και στον πατέρα ο οποίος έχει τρία ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.

Πριν από το νόμο 3928/2011 το ελάχιστο ποσό του πολυτεκνικού επιδόματος ήταν 102 ευρώ, όσο και η ισόβια σύνταξη. Οι πληρωμές απ' τις αρχές του χρόνου έγιναν με αυτόν τον παλιό τρόπο. Ομως, με το νέο νόμο πια χορηγούνται τα 44,68 ευρώ επί τον αριθμό των δικαιούμενων παιδιών. Ετσι όσοι πήραν 102 ευρώ, παρότι είχαν ένα παιδί κάτω των 23 χρόνων, καλούνται να επιστρέψουν τα επόμενα χρήματα! Για το λόγο αυτό οι δικαιούχοι δεν πληρώθηκαν τον τελευταίο καιρό, ώστε να γίνει συμψηφισμός!!

Ατόφιες οι διατάξεις κατεδάφισης

Χωρίς καμιά ουσιαστική μεταβολή, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το νομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Με το νομοσχέδιο κατεδαφίζονται τα απομεινάρια των δημόσιων δομών πρόνοιας και διευρύνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία.

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται τα εξής: Συγχωνεύονται ή καταργούνται οι περισσότερες απ' τις 94 δομές Πρόνοιας, εκ των οποίων τα 7 Κέντρα Αποθεραπείας, Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) - με τα 600 κρεβάτια - εντάσσονται στα δημόσια νοσοκομεία. Δίνεται η δυνατότητα στους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να εκτελούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία, ενισχύοντας έτσι την επιχειρηματική «ολοήμερη λειτουργία» των δημόσιων νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ