Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Λίστα - πρόκληση σε βάρος των μισθωτών

Τα χρέη ...δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων που έχουν κλείσει και δεκάδων που δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών

«Το Υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε στην ηλεκτρονική του σελίδα τα στοιχεία έξι χιλιάδων νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 ευρώ. Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα 30 ευρώ δισ. από τα 42 δισ. ευρώ συνολικά των ληξιπροθέσμων οφειλών».

Με την παραπάνω βαρύγδουπη ανακοίνωση, η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να παραστήσει ότι όχι μόνο ενεργοποιεί τους μηχανισμούς είσπραξης των φορολογικών χρεών που έχουν διάφορες επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, αλλά και ότι δε διστάζει, μετά από άρνηση δεκαετιών, να δημοσιοποιήσει ακόμα και τα ονόματα επιχειρήσεων που αρνούνται να πληρώσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα - όπως συνεχώς διατείνονται οι κυβερνώντες - να δημιουργούνται ελλείμματα στον κρατικό κορβανά.

Ναι, μόνο που αντί για λίστα των αποκαλύψεων, η κυβέρνηση με τη χτεσινή λίστα του υπουργείου Οικονομικών προχωράει σε ακόμα μία πράξη εμπαιγμού και πρόκλησης των εργαζομένων, των εκατομμυρίων δηλαδή φορολογουμένων που όχι μόνο πληρώνουν προκαταβολικά τους δυσβάσταχτους φόρους που τους καταλογίζουν οι κυβερνώντες, αλλά πληρώνουν και αυξημένους έμμεσους φόρους και διάφορες «εισφορές», «τέλη αλληλεγγύης» και άλλα κερατιάτικα που επινοούν οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις.

Γιατί όλα αυτά; Μα επειδή στη λίστα με τους οφειλέτες των 32 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται:

  • Χρέη 1,8 δισ. ευρώ δημόσιων φορέων προς το Δημόσιο, με πρωτο-οφειλέτες τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ.
  • Χρέη περίπου 500 εκατ. ευρώ από προβληματικές επιχειρήσεις της δεκαετίας του '80 που ...μην τον είδατε.
  • Χρέη 152 εκατ. ευρώ από την ...ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, που δεν υπάρχει εδώ και χρόνια.
  • Χρέη περίπου 240 εκατ. ευρώ από αθλητικές εταιρείες.
  • Χρέη αρκετών δισεκατομμυρίων που έχουν κλείσει οριστικά.
  • Χρέη ακόμα και από τις εταιρείες του Κοσκωτά «ΓΡΑΜΜΗ», την πρώην Τράπεζα Κρήτης.
  • Χρέη εφτά αεροπορικών εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση, ο κατάλογος με τους εμφανιζόμενους ως μεγάλους οφειλέτες και η δημοσιοποίησή του είναι ένας κατάλογος που όχι μόνο δεν αμβλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με μικρά διαλείμματα βρίσκεται την εξουσία εδώ και 30 χρόνια, αλλά αντίθετα αποδεικνύει το μέγεθος της εγκληματικής της πολιτικής που άφησε επί χρόνια να αναπαράγονται και να αυξάνονται τα χρέη των όποιων επιχειρήσεων, την ώρα που δεκάδες μικροοφειλέτες των 100 και 200 ευρώ βρίσκονται κάθε τόσο αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα και πλειστηριασμούς εκ μέρους της εφορίας και του υπουργείου Οικονομικών.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε:

-- Τα συνολικά χρέη των 6.000 νομικών προσώπων είναι 30,92 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 17,4 αποτελούν τη βασική οφειλή, ενώ τα υπόλοιπα είναι προσαυξήσεις.

-Οι δέκα ...πρωταθλητές χρωστάνε 4,44 δισ. ευρώ και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: ΟΣΕ, Φωτοκυπριακή ΕΠΕ, Αγιομαυρήτης - φωτογραφικά είδη, Δυναμομηχανική ΑΕ, WIN Ηλικάκης εισαγωγές - εξαγωγές, Δημοτική Επιχείρηση Ανω Λιοσίων, Εταιρεία Φωτογραφικά Υλικά, Πειραϊκή Πετρελαϊκή, SILBER ΣΠΕ, ΦΑΜΠΙΚ ΧΑΟΥΖ.

-- Οι είκοσι πρώτοι εμφανίζονται με οφειλές 6,3 δισ. ευρώ.

Η ουσία του θέματος πάντως, πέρα από την αδιαφορία των κυβερνώντων να εισπράττουν τους φόρους που αναλογούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι το ίδιο το φορολογικό σύστημα και η ασκούμενη πολιτική, που είναι μια πολιτική συνεχών παραχωρήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, πολιτική συνεχούς μείωσης των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις ακόμα και για τα επίσημα εμφανιζόμενα κέρδη τους, πολιτική που διευρύνει συνεχώς το φάσμα των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για το μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ