Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Πώληση μονάδων για είσοδο «τρίτων» στο λιγνίτη

Παρέμβαση του υπουργού ΠΕΚΑ στο χτεσινό ΔΣ της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Ενέργειας προχωρά ταχύτατα. Με το συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και ανταλλαγής ισχύος, θα επιδιωχθεί η είσοδος «τρίτων» στη λιγνιτική παραγωγή, επισήμανε χτες στο ΔΣ της ΔΕΗ - εκτάκτως στην Πτολεμαΐδα - ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε δήλωσή του για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επισημαίνει ότι οι επιλογές «έχουν να κάνουν είτε με την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για το ποσοστό που θα πωληθεί, είτε για τη διακράτηση ενός μεγαλύτερου ποσοστού από το δημόσιο και την πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ». Η λύση του χρηματιστηρίου αποκλείστηκε με το σκεπτικό ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της επιχείρησης. Πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο έτος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαίωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, είναι η υλοποίηση μιας πολιτικής που καθιστά το ενεργειακό κεφάλαιο βασικό ρυθμιστή στον τομέα της ενέργειας και επιφυλάσσει δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη για τις εργατικές οικογένειες και τα λαϊκά στρώματα. Σχετικά με τα προβλήματα χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ, εκφράστηκε η στήριξη της κυβέρνησης στην «εξωστρέφεια» της επιχείρησης. Ο υπουργός ζήτησε πρόταση για το θέμα των ελλείψεων προσωπικού στα ορυχεία και στην παραγωγή, αλλά στη βάση του «περιορισμού των δαπανών», σημειώνοντας με νόημα ότι υπάρχουν «ανισορροπίες» στο προσωπικό, ιδιαίτερα «στο διοικητικό κομμάτι».

Ανέφερε επίσης ότι υπογράφτηκε η απόφαση για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και ότι ανάλογα θα αντιμετωπιστούν και οι υπόλοιπες περιπτώσεις.

Η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε χτες να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για στρατηγικό εταίρο στην κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στην Κοζάνη, κατασκευή εργοστασίου φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλες δράσεις. Τα 15 σχήματα που έχουν επιλεχθεί θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές το αργότερο έως τις αρχές του 2012.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ