Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση αγροτών

Motion Team

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση αγροτών
Να ξεσηκωθούν και να μπουν, μαζικά και δυναμικά, στον αγώνα ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Μπούτας, αναφέρθηκε στα νέα, οδυνηρά προβλήματα που φορτώνει στους μικρομεσαίους αγρότες η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ - τρόικας, με τις ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια - σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα κ.ά. - που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής, με την επιβολή μεγάλων αυξήσεων στις εισφορές για την αγροτική ασφάλιση και την αγροτική σύνταξη, αλλά και με τα νέα «χαράτσια» που επιβάλλονται μέσω των «καλλικρατικών» δήμων (τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού και στα δημοτικά τέλη κλπ.) και με πολλά άλλα αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν τη μικρομεσαία αγροτιά, όπως το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας.

Ως επείγοντα και «καυτά» προβλήματα ο Β. Μπούτας ανέφερε αυτά που σχετίζονται με τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκαλέσει στην αγροτική παραγωγή αρρώστιες και θεομηνίες.

Συγκεκριμένα:

  • Το βαμβάκι, όπως και πέρσι, δέχεται τη σφοδρή επίθεση του πράσινου σκουληκιού και, ήδη, η ζημιά που έχει υποστεί είναι πολύ μεγάλη. Η κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος και η αποδυνάμωση των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Γεωργίας της Περιφέρειας, στερούν από τους βαμβακοπαραγωγούς την καθοδήγηση που χρειάζονται για τους σωστούς κι αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης του πράσινου σκουληκιού.
  • Στα αμπέλια «έπεσε περονόσπορος» κι έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στα σταφύλια - σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολοκληρωτική - με αποτέλεσμα χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές να κινδυνεύουν φέτος, να μείνουν χωρίς παραγωγή και δίχως εισόδημα. Οι σταφυλοπαραγωγοί της Καρδίτσας αντιμετωπίζουν και ένα πρόσθετο πρόβλημα, καθώς δεν έχουν πληρωθεί για την παραγωγή που παρέδωσαν, πέρσι, στην Ενωση Συνεταιρισμών του νομού και τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και για την νέα οινοποιητική περίοδο.
Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Ο Β. Μπούτας τόνισε ότι είναι παράλογο και απαράδεκτο ο ΕΛΓΑ να απαιτεί από τους αγρότες να πληρώσουν προκαταβολικά τα αυξημένα ασφάλιστρα που προβλέπονται με το νέο νόμο και να μην καλύπτει ζημιές στην παραγωγή που οφείλονται σε συχνά εμφανιζόμενους νοσογόνους παράγοντες, όπως, εν προκειμένω, στο πράσινο σκουλήκι και στον περονόσπορο.

Η Ομοσπονδία - συνέχισε - καλεί τους αγρότες να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους και ν' απαιτήσουν, αγωνιστικά, από την κυβέρνηση να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το 100% των ζημιών στο βαμβάκι και στα αμπέλια. Ταυτόχρονα, τους καλεί να παλέψουν για την απόσυρση του νέου νόμου για τον ΕΛΓΑ - καθώς επίσης και ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς και τον κυβερνητικό αγροτοσυνδικαλισμό - και για ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Σε ό,τι αφορά τους απλήρωτους σταφυλοπαραγωγούς, ο Β. Μπούτας μίλησε για «παιχνίδια εξουσίας» που παίζονται μεταξύ των «ομάδων» που λειτουργούν μέσα στην Ενωση Συνεταιρισμών και κάλεσε το ΔΣ της ΕΑΣ να ξοφλήσει, άμεσα, τους παραγωγούς και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην εμφανιστούν τα ίδια προβλήματα στη νέα περίοδο.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνεται, στις 10 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για το χαράτσι του ΕΛΓΑ(2012-11-03 00:00:00.0)
Αύριο η σύσκεψη(2012-09-05 00:00:00.0)
Αποζημιώσεις και επιδοτήσεις στο 100%(2012-02-02 00:00:00.0)
Ηξεις - αφήξεις με τις αποζημιώσεις των αγροτών(2011-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ