Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αποζημιώσεις και επιδοτήσεις στο 100%

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ με αφορμή τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι

Να μη χάσουν τη συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση στο βαμβάκι οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιά από το πράσινο σκουλήκι και να αποζημιωθούν στο 100%, ζητά με παρέμβασή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρονται τα εξής:

«Την πρόθεσή του να κόψει από χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς τη συνδεδεμένη ενίσχυση των 70 ευρώ το στρέμμα εκδήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκανδαλίδης, σε γραπτή του απάντηση σε σχετική ερώτηση που του έγινε.

Η περικοπή της ενίσχυσης αφορά τους βαμβακοπαραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις - πράσινο σκουλήκι κατά τη φετινή περίοδο, με αποτέλεσμα να μην καλύψουν το προβλεπόμενο πλαφόν, δηλαδή να μην παραδώσουν ποσότητες που αντιστοιχούν στην ελάχιστη απόδοση της σχετικής ζώνης κι αυτό αφορά πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα, ο κ. υπουργός επικαλείται ότι το πράσινο σκουλήκι είναι αίτιο ζημιάς "μη καλυπτόμενο από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ" και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται όλοι οι νομοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας, "η προσβολή από το πράσινο σκουλήκι οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελλιπή χρήση μέτρων φυτοπροστασίας (πρόληψη και καταστολή) εκ μέρους των παραγωγών". Δηλαδή, ο κ. υπουργός φορτώνει τις ευθύνες στους παραγωγούς όταν είναι γνωστή η δυσκολία και η αδυναμία αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των παραγωγών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, χωρίς την απαραίτητη βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έχουν διαλυθεί.

Ταυτόχρονα ο κ. υπουργός, για να δικαιολογήσει τη στάση του, επικαλείται στοιχεία, που ποτέ το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας δεν του έδωσε.

Είναι σαφής η προσπάθεια του κ. υπουργού και γενικότερα της κυβέρνησης των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. να προχωρήσει σε όποιες περικοπές μπορεί, αδιαφορώντας για την παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

-- Θα παρέμβει στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι, με αποτέλεσμα να μην καλύψουν το ισχύον πλαφόν ανά στρέμμα;

-- Θα παρέμβει στον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες;

-- Θα προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, αλλά και συνολικά για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, αποζημιώνοντας στο 100% τη ζημιά;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ