Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ξεκινούν τον Αύγουστο οι εκποιήσεις

Μέσα στο κατακαλόκαιρο ξεκινά η εφαρμογή του γιγάντιου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την εκποίηση του συνόλου των συμμετοχών που διατηρεί σήμερα το Δημόσιο στις πρώην ΔΕΚΟ και την πώληση σε ιδιώτες εκατομμυρίων στρεμμάτων δημόσιας γης, με στόχο την είσπραξη 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

Στις πρώτες θέσεις της μαύρης λίστας των ιδιωτικοποιήσεων, βρίσκεται ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), η Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο ΟΠΑΠ και τα Κρατικά Λαχεία.

Στα πλαίσια αυτά, αύριο Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εκπροσώπων του «Ταμείου Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου» με το «τεχνικό» κλιμάκιο της τρόικας, που βρίσκεται στη χώρα μας από την προηγούμενη Τρίτη και προετοιμάζει το έδαφος για την επίσκεψη της επίσημης αντιπροσωπείας των τροϊκανών στις 22 Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά τις προς περαιτέρω ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, προβλέπεται:

  • Η διάθεση σε ιδιώτες του 40% της ΕΥΑΘ, από το 74% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο.
  • Η πώληση του 23,3% των μετοχών του ΟΛΘ, από το 74,3% της κρατικής συμμετοχής.
  • Η πλήρης ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων.
  • Η επέκταση των συμβάσεων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του ΟΠΑΠ, στην προοπτική της περαιτέρω ιδιωτικοποίησής τους.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, για την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο κατά 10 χρόνια (λήγει το 2020 και επεκτείνεται ως το 2030), σε συνδυασμό με την πώληση της δημόσιας συμμετοχής του Οργανισμού σε ιδιώτες, έχουν επιλεγεί ως σύμβουλοι η Εθνική Τράπεζα, η «Ντόιτσε Μπανκ» και η «Λόντον Μπρανς».

Αντίστοιχα, προβλέπεται η επέκταση της διάρκειας της σύμβασης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για 20 χρόνια (η υφιστάμενη λήγει το 2026), παράλληλα με την πώληση του 21% των μετοχών, από το 55% που διατηρεί σήμερα το ελληνικό δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ