Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Απόρρητα έγγραφα» για τουρκική απόβαση στη Ρω

Συνέχεια δίνει το περιοδικό «Επίκαιρα» στη δημοσιοποίηση «άκρως απορρήτων εγγράφων» που αποδίδονται στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Μετά την αποκάλυψη του εγγράφου που αναφερόταν σε σχέδιο δολοφονίας από ξένους πράκτορες του Κ. Καραμανλή, όταν ήταν πρωθυπουργός, το φως της δημοσιότητας είδαν χτες δύο ακόμα έγγραφα. Το ένα αναφέρεται σε τουρκικό σχέδιο κατάληψης της νήσου Ρω, που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και το άλλο αφορά στο εσωτερικό της χώρας, όπου γίνεται σύνδεση των αντιδράσεων και των γεγονότων που έλαβαν χώρα το Δεκέμβρη του 2008, μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι σχεδίαζαν θερμό επεισόδιο στη Ρω, κατά τα πρότυπα της κρίσης των Ιμίων του 1996, πράγμα που είχε έρθει στην αντίληψη της ΕΥΠ, η οποία ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το σχέδιο ήταν των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με αντικειμενικό σκοπό να δημιουργηθούν τετελεσμένα σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως αφορμή θα αξιοποιούνταν στημένο επεισόδιο που θα εκδηλωνόταν κατά το χρονικό διάστημα του Ιουλίου - Αυγούστου του 2009, που θα είχε ως αποτέλεσμα την απόβαση των τουρκικών δυνάμεων στο νησί.

Ακολούθως η Τουρκία, κατά το σχέδιο, θα προχωρούσε σε επέκταση των χωρικών της υδάτων συμπεριλαμβάνοντας και τη Ρω, που λόγω της θέσης της αποτελεί «κλειδί» στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Α. Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου, μαχητικά αεροσκάφη θα αναλάμβαναν ρόλο αντιπερισπασμού, πραγματοποιώντας υπερπτήσεις σε άλλες περιοχές του Αιγαίου.

Το άλλο έγγραφο, «δελτίο ενημέρωσης της ΕΥΠ», με ημερομηνία 13 Γενάρη 2009, αφορά στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 και το ρόλο των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για συνεργασία ξένων δυνάμεων με τη νέα γενιά τρομοκρατών. Η ΕΥΠ υποστηρίζει πως το εσωτερικό περιβάλλον της χώρας την περίοδο εκείνη ήταν «ασταθές», με τα στοιχεία να δείχνουν πλούσιο έργο των «τρομοκρατικών οργανώσεων», που σκοπό είχαν την «οικονομική απορρύθμιση» της χώρας. «Η εξεγερμένη μειοψηφία είχε ετερόκλητη σύνθεση, αλλά ανατρεπτικό παρανομαστή», αναφέρεται μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ