Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρατηγική επιλογή η επίθεση στο οργανωμένο κίνημα

Η αναδίπλωση από την πρόταση για διακομματική επιτροπή με θέμα τη βία, δε συνιστά εγκατάλειψη των σχεδίων να χτυπηθούν οι αγώνες του λαού

Ο λαός οργανωμένος έχει τη δύναμη να κινήσει βουνά. Οι αστοί και τα κόμματά τους το ξέρουν καλά, γι' αυτό σπέρνουν προληπτικά απειλές και κατασταλτικά μέτρα
Ο λαός οργανωμένος έχει τη δύναμη να κινήσει βουνά. Οι αστοί και τα κόμματά τους το ξέρουν καλά, γι' αυτό σπέρνουν προληπτικά απειλές και κατασταλτικά μέτρα
Χωρίς να κάνει βήμα πίσω από την αντιδραστική της προπαγάνδα περί βίας, η κυβέρνηση απέσυρε χτες την πρότασή της για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής «για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας», την οποία ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η αναδίπλωση της κυβέρνησης σε τίποτα δεν αλλάζει τη γενική γραμμή πλεύσης, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα πρόσφατα περιστατικά με τους προβοκάτορες στο Σύνταγμα και τους προπηλακισμούς βουλευτών, για να επιβάλλει περιορισμούς και καταστολή στο οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής «προκειμένου να συζητηθούν και από κοινού να αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα, στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, για την προστασία των θεσμών, τη διασφάλιση της ευνομίας, την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων, τη λειτουργία της Αστυνομίας».

Το αίτημα για τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής απορρίφθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και το θέμα παραπέμφθηκε για συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είχε προηγηθεί η κάθετη άρνηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να συμμετέχει σε μια τέτοια επιτροπή και ακολούθησαν οι αρνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη συζήτηση ο Φ. Πετσάλνικος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό ο οποίος απέσυρε τελικά την πρόταση. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη Διάσκεψη των Προέδρων τοποθετήθηκε ο Σπ. Χαλβατζής.

Ξεκάθαρος για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Οπως είπε, αντικείμενο της όποιας κοινοβουλευτικής συζήτησης για τη βία θα είναι «η οργάνωση των διαδηλώσεων, ιδιαίτερα όταν παρεισφρέουν μη ειρηνικά στοιχεία στις διαδηλώσεις (...) οι βίαιες εκδηλώσεις κουκουλοφόρων, ταραχοποιών στοιχείων που δεν έχουν ειρηνικούς σκοπούς, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επιπρόσθετα, θα εξεταστεί και ο ρόλος της Αστυνομίας, που πρέπει πάντοτε να επιχειρεί στο πλαίσιο των νόμων του κράτους, αλλά και του Συντάγματος της χώρας».

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για τους προβοκάτορες που στρατολογούνται ή αξιοποιούνται από τους κρατικούς μηχανισμούς για να δικαιολογηθεί η καταστολή σε βάρος του κινήματος και με όχημα τη δράση τους ανοίγει συνολικά θέμα διαδηλώσεων και λειτουργίας της Αστυνομίας. Επιδιώκει μάλιστα, «τη συναίνεση των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, έτσι ώστε να υπάρχει ομοφωνία, ως προς τις ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσει η πολιτεία και να υιοθετήσει».

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε και χτες «όλα τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι στα θέματα της πολιτικής βίας», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει προοδευτική και συντηρητική βία». Ο ίδιος ισχυρίστηκε απειλητικά ότι «φαινόμενα τέτοια μπορεί να οδηγήσουν σε δημοκρατική εκτροπή» και συμπλήρωσε ότι «τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για μας, δεν είναι ακραία κόμματα, είναι δημοκρατικά κόμματα». Από την πλευρά της, η ΝΔ, διά του Γ. Μιχελάκη,«καταδικάζει τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται, όποια αιτία κι αν έχει, όποια πρόφαση κι αν επικαλείται, σε όποιον και όπου κι αν εκδηλώνεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ