Πέμπτη 30 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Ομάδα κρούσης στο τσάκισμα των λαϊκών στρωμάτων

Ανεξάρτητα από την ψήφο τους στο «μεσοπρόθεσμο», αναγορεύουν όλοι σε «πατριωτικό καθήκον» την υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας

Το ΠΑΜΕ άφησε τη σφραγίδα του στη 48ωρη απεργία που ολοκληρώθηκε χτες. Η λαϊκή συμμαχία είναι αυτή που θα σπρώξει τα πράγματα μπροστά, για το συμφέρον του λαού, θα σαρώσει τους αστούς και τα κόμματά τους
Το ΠΑΜΕ άφησε τη σφραγίδα του στη 48ωρη απεργία που ολοκληρώθηκε χτες. Η λαϊκή συμμαχία είναι αυτή που θα σπρώξει τα πράγματα μπροστά, για το συμφέρον του λαού, θα σαρώσει τους αστούς και τα κόμματά τους
Να υπηρετήσουν ενιαία την επίθεση και τον εκβιασμό σε βάρος του λαού, ζήτησε χτες από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τα άλλα αστικά κόμματα ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και η υλοποίησή του είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου να προωθήσουμε επιτέλους τις μεγάλες αλλαγές που ξεκινήσαμε».

Με το βλέμμα στραμμένο στις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις και με δοσμένες τις δυσκολίες στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι θα κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη γραμμή που επιτάσσει το συμφέρον του κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι «είμαι έτοιμος και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».

Κεντρικό ρόλο στην παρέμβαση του πρωθυπουργού είχε η κινδυνολογία σε περίπτωση μη υπερψήφισης του μνημονίου και η καλλιέργεια εκβιαστικών διλημμάτων. Οπως είπε, «πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε την κατάρρευση της χώρας. Να διατηρήσουμε αυτή τη δυνατότητα, τη δυνατότητά μας να συζητάμε για το σήμερα και το αύριο της χώρας».

Πρόσθεσε ψευδέστατα και προκλητικά ότι «η στάση πληρωμών θα σήμαινε παραδείγματος χάρη την ανάγκη να αναστείλουμε τη λειτουργία όλων των νοσοκομείων, όλου του ΕΣΥ, για να μειώσουμε ακαριαία και βίαια τις δαπάνες μας, αφού κανείς δεν θα μας δάνειζε. Να κλείσουμε τα σχολεία των Ελληνόπουλων. Να μειώσουμε τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων κατά 70%-80% ή να σταματήσουμε να καταβάλλουμε τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων».

«Πατριωτισμός» για τις τράπεζες

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν αποκαλυπτικός για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ, για το μοίρασμα των συνεπειών της κρίσης. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «"σχέδιο Β" για την Ελλάδα δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν υπάρχει προς όφελος της Ελλάδας. Το μόνο που θα σκεφτούν οι εταίροι μας, αν εμείς αποφασίσουμε να καταρρεύσουμε, είναι το πώς θα σωθούν οι ίδιοι - σε πλειστηριασμό θα μπει η Ελλάδα - όχι πώς θα σώσουν εμάς».

Τέλος, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη ΝΔ για συναίνεση, αναφέροντας πως «σας κάλεσα να μπούμε στο στίβο, στη μάχη, μαζί. Το αρνηθήκατε. Φοράτε εθνική φανέλα, αλλά δεν αντιλαμβάνεστε την εθνική ευθύνη που αναλογεί σ' αυτήν», προσθέτοντας πάντως ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

«Πατριωτικό καθήκον» αποκάλεσε στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας Ευ. Βενιζέλος την υπεράσπιση του τραπεζικού συστήματος, αναφέροντας ότι αποτελεί «τον πλούτο του ελληνικού λαού, τη δυνατότητα να αντλούν ρευστότητα οι επιχειρήσεις, την απόδοση των καταθέσεων».

Παράλληλα, κινδυνολόγησε πως σε περίπτωση μη ψήφισης του «μεσοπρόθεσμου», τότε «η 5η δόση θα μας καταβάλλεται σταδιακά για να μην στεγνώσει το Δημόσιο Ταμείο και ταυτοχρόνως η Ελλάδα θα μπει σε μια απόλυτη επιτήρηση, θα μπει σε μια καραντίνα γιατί το νόσημά της είναι δημοσιονομικά λοιμώδες, και θα διασφαλιστούν πολύ γρήγορα μέσα από ένα "σχέδιο Β", που αυτό το "σχέδιο Β" υπάρχει, αλλά όχι υπέρ της Ελλάδας, να βρεθούμε σε μια τέτοια θέση που θα είναι όλη δική μας. Δηλαδή όλα τα κακά δικά μας χωρίς καμία προοπτική».

Συναίνεση σε όλες τις πτώσεις

Κριτική περί αναποτελεσματικότητας του «μεσοπρόθεσμου» άσκησε σε σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, έχοντας ξεκαθαρίσει τη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στους στόχους του προγράμματος όσο και στα «εργαλεία» για τους στόχους αυτούς. Οπως είπε, είναι παράδοξο «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός επί της Εθνικής Οικονομίας να μην αναφέρονται, πλέον, σε στοιχεία (...) Εσείς μιλάτε χωρίς αριθμούς. Γιατί οι αριθμοί, δυστυχώς, δείχνουν τη δική τους ευθύνη (...) Εμείς έχουμε κοστολογημένες, πλήρεις προτάσεις και τις έχουμε εκφράσει και με αποδεδειγμένα στοιχεία».

Ανέφερε, επίσης, πως «απέδειξα ότι το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει. Και όχι μόνο απέδειξα ότι δεν βγαίνει, αλλά πρότεινα και εκείνα τα οποία πρέπει να γίνουν. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτή είναι η αλήθεια, την οποία θα συνεχίζω να λέω και προς τους εταίρους μας και προς τον ελληνικό λαό».

Πλήρως εναρμονισμένος με τους στόχους του «μεσοπρόθεσμου» δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, εξηγώντας ότι «δεν το ψηφίζουμε επειδή δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση που απέτυχε πέρυσι στο απλό και καλείται τώρα να κάνει το σύνθετο». Παράλληλα, έκανε μια ακόμη έκκληση για «εθνική συναίνεση», λέγοντας «να κλείσουμε τον πρωθυπουργό με τον Σαμαρά σε ένα δωμάτιο μέχρι να βρουν τρόπο συλλειτουργίας». Τέλος, κατέθεσε πρόταση για την ανάληψη από τον πρώην υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο της θέσης του προέδρου του Ταμείου Ακίνητης Περιουσίας, που θα αναλάβει την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Σπέρνοντας αυταπάτες για μια «κοινωνικά αλληλέγγυα» ΕΕ, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Δίνοντας μάλιστα συμβουλές στην κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε πώς μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία; Οχι ψηφίζοντας αυτό (σ.σ. το "μεσοπρόθεσμο"), αλλά πηγαίνοντας στην ΕΕ και ζητώντας ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, ζητώντας ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων». Υποστήριξε ακόμα ότι «έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να αντιγυρίσουμε τον εκβιασμό, μέσα από τη μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου η οποία διαδικασία και εξέλιξη θα άνοιγε τη δυνατότητα για άλλους δρόμους σε όλη την Ευρώπη για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι της κοινωνικής κόλασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ