Πέμπτη 30 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι «εμπόρευμα»

Ανακοίνωση των εργαζομένων στο Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας

Αποψη της Βιβλιοθήκης του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας
Αποψη της Βιβλιοθήκης του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας
Το δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων υπερασπίζονται οι εργαζόμενοι στο Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας, με αφορμή δημοσιεύματα που ζητούν την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των κρατικών μουσείων στο εμπορευματικό «πρότυπο» του Μουσείου Ακρόπολης.

Απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» οι εργαζόμενοι του Βυζαντινού Μουσείου μεταξύ άλλων επισημαίνουν: «Την ώρα που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η γενικευμένη επίθεση στο Δημόσιο Τομέα, με την προσπάθεια πλήρους απαξίωσης και ευτελισμού κρατικών δομών και εργαζομένων στους χώρους της Παιδείας, της Υγείας και του Πολιτισμού, δεν μας προξενεί καμία έκπληξη ο πολλαπλασιασμός των δημοσιευμάτων που αναδεικνύουν τα "κακώς κείμενα" στα δημόσια μουσεία και υποδεικνύουν ταυτόχρονα και λύσεις "σωτηρίας"».

Αναφέρονται στη σπουδαία δουλειά των δημόσιων μουσείων - κόντρα στην απαξίωσή τους από το κράτος - και προσθέτουν: «Ως εργαζόμενοι στο Βυζαντινό Μουσείο, που πλήττεται όσο ποτέ άλλοτε από την υποχρηματοδότηση, αλλά και την υποστελέχωση σε κομβικούς κλάδους, όπως οι αρχαιοφύλακες, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε τις δικές μας αναπόφευκτες συγκρίσεις. Και να οργιζόμαστε με αυτά που συμβαίνουν και με όσα επιλεκτικά δημοσιεύονται (...) Σήμερα, που το δημόσιο μουσείο βάλλεται, αισθανόμαστε την υποχρέωση να το υπερασπιστούμε. Γιατί πιστεύουμε πως έχει για όλους σημασία η υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως δημόσιο αγαθό, απέναντι σε όσους την αντιμετωπίζουν ως αγοραίο προϊόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ