Πέμπτη 30 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιδαύρου πρεμιέρα με «Ειρήνη»

Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, με την αριστοφανική «Ειρήνη», από τη «Θεατρική Διαδρομή», που ανεβαίνει αύριο και μεθαύριο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την αντιπολεμική «Ειρήνη» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Αθήνας - Σπάρτης, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι αντίπαλοι ήλπιζαν να τελειώσει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.

Ο αμπελουργός Τρυγαίος, απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Ολυμπο, πετώντας με ένα τεράστιο σκαθάρι για να ζητήσει τη βοήθεια των δώδεκα θεών. Εκεί προσπαθεί να πείσει τον Ερμή, τάζοντάς του δώρα, να τον βοηθήσει να ελευθερώσουν την Ειρήνη, γιατί ο πόλεμος καταστρέφει γη και ανθρώπους. Τελικά ο Τρυγαίος καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη! Ολοι την καλωσορίζουν, όμως αυτή σωπαίνει, γιατί είναι πολύ πικραμένη που οι άνθρωποι την παραμελούν. Εχουν το μυαλό τους στον πόλεμο και κάποιοι πλουτίζουν απ' αυτόν. Ο Τρυγαίος την παρακαλεί να συγχωρέσει τους άμυαλους ανθρώπους και να τους δώσει άλλη μια ευκαιρία να συμμορφωθούν. Η Ειρήνη δέχεται κι όλοι μαζί κατεβαίνουν στη γη.

Μετάφραση Κ. Χ. Μύρη. Δραματουργική επεξεργασία Πέτρου Φιλιππίδη - Γιώργου Γαλίτη - Γιώργου Λέφα. Σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδη. Σκηνικά Γιάννης Κόττης, κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ, μουσική Μίνως Μάτσας (σημειώνουμε ότι η δισκογραφική ΕΜΙ κυκλοφόρησε σε δίσκο τη μουσική της παράστασης, με ερμηνευτές τους ηθοποιούς), χορογραφία Ελπίδα Νίνου, φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης, Γιάννης Δεγαΐτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πάνος Σταθακόπουλος, Χρήστος Σιμαρδάνης, Χάρης Μαυρουδής, Αγγελος Μπούρας, Δημήτρης Δεγαΐτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ