Σάββατο 21 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο μάτι του κυκλώνα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο

Την Τρίτη η κοινή κινητοποίηση του κλαδικού συνδικάτου και άλλων σωματείων εργαζομένων στην τοπική διοίκηση

Η αφίσα για την κινητοποίηση της Τρίτης
Η αφίσα για την κινητοποίηση της Τρίτης
Ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει.

Ετσι μπορεί να περιγράψει κανείς την αρμονία με την οποία κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες συνεργάζονται και ταυτόχρονα διαγκωνίζονται για την κατάργηση του δικαιώματος σε σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ετσι, την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνονται οι «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις», η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι απολύσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - με μια ομοβροντία μέτρων - στοχοποιεί όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων του δημόσιου τομέα ξεκαθαρίζοντας ότι η αντεργατική καταιγίδα ΔΝΤ - ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν κάνει καμιά διάκριση.

Ετσι, τις τελευταίες μέρες το κυβερνητικό επιτελείο έχει αναλάβει δράση για να «σερβίρει» τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δδημόσιο που προωθεί, αναζητώντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρώσει τα σχέδιά της. Οπως φαίνεται, πρόθεσή της είναι να χρησιμοποιήσει τις μετατάξεις συνολικά ως μηχανισμό για απολύσεις ακόμα και μόνιμων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, προωθεί την αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο, τις υποχρεωτικές μετατάξεις, την παράδοση μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας στους ιδιώτες. Τα παραπάνω μέτρα σημαίνουν αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 10 ώρες στους παιδικούς σταθμούς ενώ ανοιχτό είναι να γίνει αύξηση κατά οκτώ ώρες στην καθαριότητα, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις και στους δύο τομείς.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι σε όλο το δημόσιο τομέα καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας για υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα για δημόσιες υπηρεσίες και δομές αντίστοιχες των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Καμιά ανοχή

Βήμα συντονισμού της αγωνιστικής δράσης αποτελεί το συλλαλητήριο που διοργανώνουν ενάντια στη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και τα σωματεία των Δήμων Πετρούπολης - Καματερού, Περιστερίου, Καισαριανής, Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής, Περάματος, Κορυδαλλού, Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας. Το συλλαλητήριο θα γίνει την Τρίτη 24 Μάη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο συλλαλητήριο καλούν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.

Οπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων, τα μέτρα αυτά ρίχνουν τους εργαζόμενους «πιο βαθιά στο λάκκο της ανέχειας, της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης για να βγει η πλουτοκρατία από την κρίση που δημιούργησε και να σώσει τα δικά της κέρδη». Επιβάλλεται «να δώσουμε μαζική, μαχητική, αποφασιστική απάντηση. Για να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα. Να μην εφαρμοστούν υποχρεωτικές μετατάξεις.

Δεν ταιριάζει σε κανέναν μας η ανοχή ούτε η παραπλάνηση. Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο τα δεκανίκια της κυβέρνησης που είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που στήριξαν και ανέχτηκαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί, το θέατρο των "καλών" και "κακών'' ΠΑΣΟΚων είναι ένα ακόμη φτιασίδωμα. Είναι επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους και πρέπει να τους απομονώσουν. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στους εκβιασμούς και τα διλήμματα των προϊσταμένων, των πράσινων, μπλε, ροζ δημάρχων που με την απειλή του χρεοκοπημένου δήμου, ξεκινούν το πογκρόμ των απολύσεων και μετατάξεων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ