Σάββατο 21 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Χτυπήθηκε» από ρεύμα 30χρονος εργάτης

Ενώ ήταν ανεβασμένος σε στύλο της ΔΕΗ και δούλευε σε εργολαβικό συνεργείο

Σε ύψος πολλών μέτρων δουλεύουν οι εναερίτες(φωτ. αρχείου)
Σε ύψος πολλών μέτρων δουλεύουν οι εναερίτες(φωτ. αρχείου)
Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα με θύμα έναν 30χρονο ο οποίος εργαζόταν για τη ΔΕΗ μέσω εργολάβου και υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ εκτελούσε εργασίες σε στύλο της ΔΕΗ στο Ηράκλειο στην περιοχή Δαφνές.

Να αναφέρουμε ότι ο 30χρονος είχε υπογράψει σύμβαση για καθήκοντα οδηγού, παρ' όλα αυτά είχε σταλεί να εκτελέσει εργασίες εξαιρετικά επικίνδυνες. Την ίδια στιγμή το συνεργείο της ΔΕΗ, που στάλθηκε από την υπηρεσία να διακόψει το ρεύμα ώστε να εκτελεστούν οι εργασίες, αποτελούνταν από έναν 8μηνίτη συμβασιούχο και ένα νέο εργαζόμενο, ενώ σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε ο ένας τουλάχιστον από τους δύο να ήταν αρχιτεχνίτης με χρόνια εμπειρίας. Μάλιστα, το συνεργείο της ΔΕΗ δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στον πυλώνα όπου θα γίνονταν οι εργασίες και πήρε εντολή από τον εργολάβο να κόψει το ρεύμα από προηγούμενο πυλώνα.

Ο 30χρονος φέρει εγκαύματα στο 50-55% του σώματός του, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών έχει καταστραφεί το μυϊκό του σύστημα, ενώ τα όργανά του κινδυνεύουν να υποστούν βλάβες. Η κατάστασή του κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ χτες υποβλήθηκε σε επέμβαση στα χέρια, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Χωρίς ΜΕΘ Εγκαυμάτων ολόκληρη η Κρήτη

Να αναφέρουμε ότι αμέσως μετά το «ατύχημα» ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, χωρίς όμως να καταστεί δυνατό να νοσηλευτεί, αφού δε βρέθηκε κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αμέσως μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του από την πρώτη στιγμή εκτιμήθηκε η ανάγκη μεταφοράς του σε Μονάδα Εγκαυμάτων στην Αθήνα. Τελικά, μετά τη δημοσιοποίηση του ατυχήματος, βρέθηκε κρεβάτι στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» όπου και διακομίστηκε. Γεγονός που υποκριτικά θέλησε να επωμιστεί ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Γκεγκέρογλου, με το να βάζει «μέσον» για να νοσηλευτεί ο 30χρονος στο νοσοκομείο της Αθήνας, όταν αυτός και η πολιτική της κυβέρνησής του διαλύουν κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα που έχει απομείνει και καλύπτουν τις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να έχουν κέρδη, αδιαφορώντας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες είχε στήσει ολόκληρη φιέστα για το ζήτημα της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με εκδήλωση στο Ηράκλειο και στην οποία το ΠΑΜΕ με παράσταση διαμαρτυρίας είχε καταγγείλει.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς και της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ ΑΕ - την οποία σκοπεύει να ξεπουλήσει εντελώς το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση - παραδίδοντας εδώ και καιρό σε εργολάβους σημαντικό τμήμα της δουλειάς, με αποτέλεσμα να καταστρατηγούν κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας, ενώ το κράτος και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί κάνουν τα στραβά μάτια.

Επίσης αναδεικνύει και τα σοβαρά κενά και τις τεράστιες ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας και την απουσία ΜΕΘ Εγκαυμάτων στο νησί που καλείται να καλύψει ανάγκες για πάνω από 550 χιλιάδες πληθυσμό. Αποτέλεσμα των διαχρονικών ευθυνών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που με την πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης τμημάτων και κλινικών αναγκάζουν ασθενείς και προσωπικό να ψάχνουν κρεβάτια εντατικής για να νοσηλευτούν.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα καθώς και τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και της πλειοψηφίας σε ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, που και εδώ στο Ηράκλειο, όπως αναφέρουν, έβαλαν πλάτη να φτάσουμε μέχρι εδώ.

«Μια είναι η λύση για τους εργαζόμενους αλλά και τα λαϊκά στρώματα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τώρα αγώνας για άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που στο επίκεντρό της θα έχει τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

ΔΕΗ πλήρως κοινωνικοποιημένη σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ένας ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, με την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή της Ενέργειας να είναι κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία και τα ενεργειακά έργα να σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και να υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και εργατικό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ