Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Τροποποιήσεις που φέρνουν πιο άγριο κυνήγι προσφύγων

Eurokinissi

Ακόμα πιο άγριο ανθρωποκυνηγητό σε βάρος των προσφύγων του ιμπεριαλισμού, τόσο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όσο και στα σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών, ανήγγειλε χθες η Κομισιόν, στο πλαίσιο τροποποίησης της ονομαζόμενης απόφασης Σένγκεν. Ετσι, παίρνοντας υπόψιν τα κύματα προσφυγιάς που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιθυμώντας μόνον όσους μετανάστες χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, επαναφέρουν ελέγχους στα εθνικά σύνορα ταυτόχρονα με την ενίσχυση αυτών στα εξωτερικά.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν παρουσίασε «πρωτοβουλίες» για το Μεταναστευτικό, όπως «ενισχυμένοι διασυνοριακοί έλεγχοι». Η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ αναφερόμενη σε όσα «λαμβάνουν χώρα στη Βόρειο Αφρική» τόνισε ότι χρειάζεται «επίδειξη αλληλεγγύης (...) προς τα κράτη - μέλη μας που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών διά θαλάσσης. Είναι επίσης σαφές ότι η ΕΕ θα επωφελείτο από μια εστιασμένη μετανάστευση εργατικού δυναμικού, ώστε να αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σε πολλούς τομείς και να επανορθώσει τη διαφαινόμενη (...) μείωση του ενεργού πληθυσμού στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να γίνει ορθή διαχείριση της μετανάστευσης (...) να διασφαλιστούν οι αποτελεσματικοί συνοριακοί έλεγχοι και η επιστροφή των παράνομων μεταναστών. Τούτο σημαίνει, επίσης, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τη διαχείριση έκτακτων μεταναστευτικών καταστάσεων αποκλειστικά στα κράτη - μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά μας σύνορα».

Η Κομισιόν εκτιμά ότι με «τα γεγονότα στη νότια Μεσόγειο (...) ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι πιο άμεσα εκτεθειμένα σε σχέση με άλλα στις μαζικές αφίξεις μεταναστών, αλλά η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά στο εθνικό επίπεδο. Απαιτεί την κινητοποίηση όλων των κρατών - μελών». Προτείνει να αποκατασταθούν έλεγχοι στα εθνικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, όπως ζήτησαν πρώτα οι Γάλλοι, ανησυχώντας για την άφιξη στη Γαλλία Τυνήσιων μεταναστών που περνούν από την Ιταλία λαμβάνοντας εκεί ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η Μάλμστρομ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων «ενδεχομένως να προβλεφθεί η προσωρινή επαναφορά περιορισμένων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε έκτακτες περιστάσεις, όπως όταν αντιμετωπίζεται απροσδόκητη έντονη πίεση σε τμήμα των εξωτερικών συνόρων».

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν προτείνει:

  • Ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το 2012. Ενίσχυση των διασυνοριακών ελέγχων και της «διακυβέρνησης Σένγκεν» για την αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης».
  • Καλύτερα εστιασμένη νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετανάστευση ατόμων με «χρήσιμες δεξιότητες για την ΕΕ, η οποία θα καλύψει τις αναμενόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της αναμενόμενης μείωσης του ενεργού της πληθυσμού».
  • Ανταλλαγή «βέλτιστων πρακτικών» σχετικά με τις προσεγγίσεις των κρατών - μελών στην ένταξη των «νόμιμων μεταναστών» στην ΕΕ, ώστε να διασφαλίσει τη «μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους από τη μετανάστευση και θα διασφαλίσει την κοινωνική αρμονία στην Ενωση».

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν σε Συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στις 12 Μάη και ακολούθως τον Ιούνη στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μέγγενη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των Συνθηκών της ΕΕ(2016-05-10 00:00:00.0)
Παράταση του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων(2016-05-05 00:00:00.0)
Εχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε θάλασσα νεκρών(2014-01-26 00:00:00.0)
Ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων(2011-07-06 00:00:00.0)
Στα ύψη η ανεργία στους μετανάστες εργάτες(2010-05-18 00:00:00.0)
Ο νέος πιλότος της αντίδρασης(2004-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ