Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ
Ξεκινά πρόγραμμα που φέρνει νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά

Σήμερα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών

Την έναρξη της εφαρμογής προγράμματος σχεδίου που αφορά τη λεγόμενη εξυγίανση υπερχρεωμένων δήμων, όπως αυτό προβλέπεται από τον αντιλαϊκό «Καλλικράτη», αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον, θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ απ' όπου θα προκύψει ποιοι θα ενταχθούν στο «Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης». Οι συνέπειες ένταξης ενός ΟΤΑ στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης θα είναι βαρύτατες για τα λαϊκά στρώματα του συγκεκριμένου δήμου ή περιφέρειας.

Για τους υπερχρεωμένους δήμους και τις υπερχρεωμένες περιφέρειες ο εν λόγω νόμος προβλέπει ότι η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται ύστερα από αίτημα των ίδιων των ΟΤΑ ή με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Για να ενταχθεί ένας ΟΤΑ στο πρόγραμμα θα πρέπει οι ετήσιες υποχρεώσεις του σε τοκοχρεολύσια ή το συνολικό χρέος του να υπερβαίνουν το 20% των τακτικών εσόδων του. Στην περίπτωση που ο υπουργός Εσωτερικών εντάσσει υποχρεωτικά έναν ΟΤΑ στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης, με την ίδια απόφαση μπορεί να απαγορέψει στον εν λόγω ΟΤΑ τη «συνομολόγηση νέου δανείου και την αναστολή οποιασδήποτε πρόσληψης προσωπικού μόνιμου, τακτικού, ορισμένου χρόνου, όπως επίσης και συμβάσεων μίσθωσης έργου».

Οποιος δήμος ή όποια περιφέρεια ενταχθεί στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης οφείλει μέσα σε διάστημα 2 μηνών να καταθέσει επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο εγκρίνει αρμόδια Ελεγκτική Επιτροπή η οποία συγκροτείται γι' αυτό το λόγο στο υπουργείο Εσωτερικών. «Η Ελεγκτική Επιτροπή εγκρίνει ή σε περίπτωση που κρίνει ανεπαρκές τροποποιεί ή σε περίπτωση που δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα καταρτίζει το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα που εγκρίνει η Ελεγκτική Επιτροπή τίθεται σε ισχύ μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», αναφέρει ο νόμος.

Αντιλαϊκός οδοστρωτήρας

Η εφαρμογή του «Ειδικού Προγράμματος Εξυγίανσης», για τον ΟΤΑ που εντάσσεται σ' αυτό, προβλέπει, σύμφωνα με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», «τη διάθεση μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, του δήμου, της περιφέρειας ή εκείνων που αντιστοιχούν στη δημοτική ενότητα για έργα, δράσεις και υπηρεσίες του, προς επίτευξη των στόχων των εν λόγω προγραμμάτων». Αυτό στην ουσία του σημαίνει ότι ο ΟΤΑ μπαίνει σε καθεστώς σκληρής λιτότητας για όσο διάστημα εφαρμόζεται το πρόγραμμα, με βαρύτατες συνέπειες για τον εργαζόμενο λαό, αφού η δέσμευση των κάθε λογής εσόδων του θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τουλάχιστον στην υποβάθμιση, αναστολή, ακόμα και κατάργηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, στην αναστολή εκτέλεσης έργων και στην υποτυπώδη λειτουργία ακόμη και των βασικών υπηρεσιών.

Για την εφαρμογή του Προγράμματος, ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» προβλέπει την πρόσβαση των εντασσόμενων σε αυτό δήμων και περιφερειών σε έναν Ειδικό «Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης» ο οποίος συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το προκλητικό είναι ότι αυτός ο Λογαριασμός χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των ίδιων των ΟΤΑ, τα οποία σημειωτέον προέρχονται από τη φορολογία των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ