Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΤΕ
Aξιώσεις ... «πρωταγωνιστικού» επιπέδου

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού, χέρι - χέρι με την κυβέρνηση, αξιώνουν νέα προνόμια και αναγωγή του Τουρισμού σε πρωταγωνιστική οικονομική δραστηριότητα

Την ανάγκη ο τουρισμός «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας», έθεσε ως βασικό στόχο των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου για το 2011, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης - που διαδέχτηκε τον Ν. Αγγελόπουλο - στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Είναι, βεβαίως, φανερό ότι ως κλάδος που αναλαμβάνει αυτό το «εθνικό» όσο και βαρύ φορτίο, της ...σωτηρίας της χώρας, θα πρέπει να λάβει και την ανάλογη στήριξη από την κυβέρνηση και από το δημόσιο πορτοφόλι.

Αυτή είναι η ουσιαστική στόχευση των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, που από τη μία παραπονούνται για την πτωτική πορεία του τουρισμού και τις οικονομικές συνέπειες στα μέλη του κλάδου, αλλά, από την άλλη, οι ισχυρότεροι μετρούν τα δικά τους κέρδη από τις απώλειες των συναδέλφων τους και ευελπιστούν στο νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, ώστε να μπουν γερά στις νέες «μπίζνες» με το συνδυασμό τουριστικών κατοικιών και τεράστιων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ δε «μάσησε», εξάλλου, τα λόγια του. Ζήτησε διεύρυνση των φοροελαφρύνσεων, ξεχωριστό υπουργείο Τουρισμού, οι Περιφέρειες και οι Καλλικράτειοι δήμοι της χώρας να περνούν από «τουριστικό φίλτρο» κάθε σχεδιαζόμενη δράση τους και κάθε έργο, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, «απλοποίηση» των διαδικασιών, νέες παρεμβάσεις κατά του καμποτάζ, συνδιαχείριση των πόρων για την τουριστική προβολή κ.ά.

Στο παιχνίδι έχει μπει και το τραπεζικό κεφάλαιο, με την Eurobank να πρωτοστατεί - είναι και μέλος του ΣΕΤΕ (!) - στην αναγωγή του τουρισμού σε «σανίδα» σωτηρίας. Μιλώντας στην ΓΣ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ν. Καραμούζης τάχθηκε κατά της όποιας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και επαναδιατύπωσε όλη την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου υπέρ της - σκληρής για το λαό - φιλομονοπωλιακής πολιτικής που υλοποιείται.

Η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Ο. Κεφαλογιάννη, επανέφερε το θέμα αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού και πρότεινε φορολογικά κίνητρα υπέρ των επιχειρηματιών, προκειμένου να πείσει ότι η ΝΔ είναι καλύτερη επιλογή από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι ολοφάνερο ότι η μετατροπή της ανάγκης των εργαζομένων για ξεκούραση σε μια φάμπρικα που οφείλει να γεννά κέρδη δισεκατομμυρίων για μια χούφτα μεγάλες επιχειρήσεις και η δεδομένη στήριξη που προσφέρουν οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας στις επιδιώξεις των τουριστικών ομίλων, καθορίζουν και το χαρακτήρα των εξελίξεων στον κλάδο. Το επιχειρηματικό κέρδος των μεγάλων βρίσκεται πίσω από τις όλο και χειρότερες εργασιακές σχέσεις και τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, σε βάρος των εργαζομένων, που εντείνονται και με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, οι μικροί επιχειρηματίες του τουρισμού, αυτοαπασχολούμενοι κυρίως, βλέπουν να χάνουν συνεχώς έδαφος, μια και οι ισχυροί όμιλοι, αξιοποιώντας τα προνόμια που τους παρέχει η κυβέρνηση, «σαρώνουν» την αγορά, οδηγώντας τους στο περιθώριο. Αντιμέτωπος με το επιδιωκόμενο κέρδος βρίσκεται και όλος ο εργαζόμενος λαός, του οποίου το δικαίωμα στην αναψυχή και στις διακοπές συνθλίβεται καθημερινά όλο και περισσότερο. Σ' αυτό το πλαίσιο, η θέση του ΚΚΕ για τουρισμό - λαϊκό δικαίωμα, δεν είναι απλά μια φιλολαϊκή θέση, αλλά η μοναδική προοπτική και λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και όλοι αυτοί που δε θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές για άλλη μια χρονιά.

Με δοκιμασμένες «συνταγές», πορεύτηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος στην απογευματινή του τοποθέτηση στη ΓΣ του ΣΕΤΕ, φροντίζοντας για μια ακόμη φορά, από τις πρώτες αράδες της ομιλίας του, να ξεκαθαρίσει με ποιους είναι η κυβέρνηση και ποιους θεωρεί αντιπάλους της. Ετσι, προχώρησε σε απροκάλυπτη επίθεση στο ταξικό εργατικό κίνημα που αντιστέκεται στις θηριωδίες της κυβερνητικής πολιτικής και του κεφαλαίου και ξαναθυμήθηκε ότι «το λιμάνι πήρε φωτιά» για το καμποτάζ, λόγω των «προνομίων» που ο πρωθυπουργός ζήτησε από «τους εργαζόμενους στο λιμάνι»(;) να απολέσουν», ενώ αναφέρθηκε και στην κίνηση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής με πανό από την Ακρόπολη, ισχυριζόμενος ότι «κάποιοι αρχι- συνδικαλιστές» δήλωσαν από το Βράχο της Ακρόπολης ότι «αυτοί είναι πιο σημαντικοί από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και ευτυχώς τους απαξίωσε το Πανελλήνιο». «Συμπτωματικά», σε αυτό το σημείο κόλλησε και την αναφορά του στην πυρκαγιά στη Marfin, «που άναψαν εγκληματίες».

Αφού ξεμπέρδεψε με την προπαγάνδα του ενάντια στο λαϊκό κίνημα, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στο «ζουμί» εκφράζοντας την «υπερηφάνειά» του που υπηρετεί τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος περιορίζεται για την κυβέρνηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες του. Ανάμεσα στα κυβερνητικά επιτεύγματα που ανέφερε, ήταν και ότι «μειώσαμε τέλη και φόρους για να μπορέσετε να προσφέρετε καλύτερες τιμές». Τέλος, σημείωσε ότι το 2010, αν και ήταν μια κακή χρονιά, ο τουρισμός δε μειώθηκε, καθώς επισκέφτηκαν την Ελλάδα 100.000 περισσότεροι τουρίστες από το 2009, (με 41% αύξηση από τη Σερβία, 64% από τη Ρωσία, 139% από Ισραήλ, 180% από Τουρκία και 75% από Κίνα).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ