Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Βιώνει» τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής

Η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει το ΤΕΙ Πειραιά ως ...ιδιαίτερη περίπτωση δεν κρύβει τα τεράστια προβλήματα των ιδρυμάτων απ' τις περικοπές κονδυλίων

Η κυβέρνηση έχει, κυριολεκτικά, διαλύσει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με απανωτές περικοπές κονδυλίων, που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Ενα απ' τα ιδρύματα όπου είναι ιδιαίτερα οξυμένες οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης, με απλήρωτους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, λίστες αναμονής στα εργαστήρια, σπουδαστές να μένουν έξω απ' τα μαθήματα, είναι το ΤΕΙ Πειραιά. Το ίδρυμα, με απόφαση της Συνέλευσης του ΤΕΙ, είχε αναστείλει τη λειτουργία του τη Δευτέρα και την Τρίτη. Χτες πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την κατάσταση απ' τη διοίκηση του ιδρύματος, όπου ο πρόεδρός του, Λ. Βριζίδης, υποστήριξε πως υπάρχει στόχευση στο ΤΕΙ Πειραιά, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αφού, όπως ανέφερε, για το 2011 θα πάρει κρατική επιχορήγηση ίδια ή και μικρότερη σε σχέση με ΤΕΙ της περιφέρειας, μικρότερης δυναμικότητας κλπ.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους κομμάτων, καθηγητές, σπουδαστές, εκπρόσωπο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών κ.ά. Η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «το ζήτημα συνολικότερα με το χώρο της εκπαίδευσης ακολουθεί "αλφαδιασμένα" τη συνολικότερη πτώχευση που έχει κηρυχθεί για το λαό μας». Επισήμανε, δε, πως σε αυτή τη φάση ας μην επιχειρήσουμε «να νομίσουμε ότι χτυπάνε εμάς και όχι τους άλλους. Μας χτυπάνε όλους και χτυπάνε πρώτα και κύρια αυτό που λέμε λαϊκή οικογένεια και ανάγκες και σε όλα τα επίπεδα απ' τις σπουδές μέχρι τη δουλειά». Τόνισε, δε, ότι τα σημερινά προβλήματα, τις μειώσεις χρηματοδότησης κλπ. πρέπει να τα βλέπουμε συνδυασμένα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για την ανώτατη εκπαίδευση, με τον «Καλλικράτη» στα ΑΕΙ, με την ένταση των επιχειρηματικών δράσεων των ιδρυμάτων που επιχειρείται κ.ο.κ. Παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, Π. Καγιάννης.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας απάντησε στο θέμα της υποχρηματοδότησης εμφανίζοντας το ΤΕΙ Πειραιά ...ως «ιδιαίτερη περίπτωση». Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, δήλωσε πως «το ΤΕΙ Πειραιά έχει λάβει τα τελευταία χρόνια χρηματοδότηση υψηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στα στοιχεία λειτουργίας του». Με σχετική ανακοίνωση το υπουργείο υποστηρίζει πως το ΤΕΙ Πειραιά «είναι το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας το οποίο παρουσίασε στο τέλος του έτους έλλειμμα άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να δίδεται κάποια εξήγηση για την αιτία». Μάλιστα, παρέθεσε στοιχεία σε σχέση με το φοιτητικό πληθυσμό, το εκπαιδευτικό προσωπικό, το κόστος σπουδών, τον αριθμό τμημάτων, για να φτάσει στο παραπάνω συμπέρασμα.

Χτες οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ από το ΤΕΙ Πειραιά έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για την κατάσταση στο ίδρυμά τους και συναντήθηκαν με την αναπληρώτρια υπουργό Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε ότι το πρόβλημα του ΤΕΙ Πειραιά είναι ...πρόβλημα διαχείρισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ