Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ρυθμίσεις για μετεγγραφές και εξετάσεις

Το νομοσχέδιο που αλλοιώνει το χαρακτήρα των Πειραματικών Σχολείων και φτιάχνει μόνο «Πρότυπα» Σχολεία κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας. Με το νομοσχέδιο, επίσης, ιδρύεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όπου υπάγονται, πλέον, οι αρμοδιότητες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας, του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Θεσμοθετείται επίσης το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος»», στο οποίο υπάγεται και η δραστηριότητα του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ).

Μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όμως, προωθούνται και οι παρακάτω αλλαγές:

  • Οι μετεγγραφές ...μετονομάζονται σε «θέσεις εισακτέων των κατόχων Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, πέραν του καθορισμένου αριθμού» και δε θα υπερβαίνουν το 20% του συνόλου των εισακτέων. Η εισαγωγή των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, αδέρφια σε άλλη πόλη απ' τον τόπο κατοικίας κ.ά.) στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα γίνονται μόνο εάν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 50 χιλιάδες ευρώ. Η επιλογή θα γίνεται σύμφωνα με τα μόρια που έχει συγκεντρώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος και τη δήλωση προτίμησης στο μηχανογραφικό.
  • Κάθε χρόνο, ένα μήνα πριν την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ κτλ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η απόφαση εκδίδεται «μετά από γνώμη της Συγκλήτου κάθε Πανεπιστημίου, του Συμβουλίου κάθε ΤΕΙ» κλπ., αλλά και γνώμη του ΕΣΥΠ.
  • Καταργείται από το σχολικό έτος 2012-13, η εισαγωγή αποφοίτων Λυκείων, προηγούμενων ετών, στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με το ποσοστό του 10%. Δηλαδή, καταργείται η δυνατότητα που υπήρχε να εισαχθεί ένας απόφοιτος Λυκείου προηγούμενων ετών χωρίς να δώσει εκ νέου εξετάσεις, αλλά μόνο καταθέτοντας το μηχανογραφικό του, με ισχύοντες τους βαθμούς που είχε συγκεντρώσει όταν είχε δώσει εξετάσεις.
  • Θεσμοθετείται η δυνατότητα απόκτησης απολυτηρίου Λυκείου χωρίς συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά με ενδοσχολικές εξετάσεις στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να καταθέτουν οι μαθητές σχετική αίτηση στο Λύκειό τους. Τα θέματα θα ορίζονται απ' το Σύλλογο Καθηγητών. Οι απόφοιτοι αυτοί θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις απ' την επόμενη χρονιά μετά την αποφοίτησή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ