Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική

Σήμερα η συγκέντρωση στην Ελασσόνα

Αποψη από την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στο Ηράκλειο
Αποψη από την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στο Ηράκλειο
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις πραγματοποίησαν χτες οι κτηνοτρόφοι της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ για δυναμική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά τους κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Μαχητική ήταν η κινητοποίηση στην Αγιά. Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση, που έγινε, το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι κτηνοτρόφοι διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα διεκδίκησης της επιβίωσής τους και της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας υπέρ των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και προς όφελος του λαού. Σ' αυτή την κατεύθυνση, της οργάνωσης του αγώνα, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή που το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία Κτηνοτροφικού Συλλόγου.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Ρ. Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Β. Κατής, μέλος της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΥ, ο οποίος τόνισε πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ν' αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες, με ασφαλή και φτηνά προϊόντα, με άλλη οργάνωση της παραγωγής, που συμφέρει το λαό και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Σημείωσε ότι κανένας μικρομεσαίος κτηνοτρόφος δε θα πρέπει να έχει αυταπάτες για το μέλλον που του επιφυλάσσουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική - είπε - η χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτα.

Και υπογράμμισε ότι οι αγώνες των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων θα είναι πιο αποτελεσματικοί όσο ενισχύεται η κοινή δράση και συμμαχία με τους αγρότες, την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή των εκμεταλλευτών τους.

Στη Γέφυρα των Σερβίων συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κοζάνης. Οι συγκεντρωμένοι που μαζί τους συμπαρατάχθηκαν και εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ ενημέρωναν τους διερχόμενους για τα αιτήματα των παραγωγών, ενώ μοίραζαν και γάλα από γειτονικές μικρές γαλακτοκομικές μονάδες. Συμμετείχαν ακόμη κτηνοτρόφοι της Φλώρινας.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Σε συμβολικό 2ωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο Κουβαρά προχώρησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας.

Με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα οι μικρομεσαίοι παραγωγοί έστησαν αγωνιστικό μπλόκο απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος, απαίτησαν βιώσιμες τιμές στα προϊόντα τους, ουσιαστική κρατική στήριξη της παραγωγής τους. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Σπύρο Κοτοπούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Στη Λιβαδειά

Οι κτηνοτρόφοι της Βοιωτίας, με πανό και με σημαίες της ΠΑΣΥ, πραγματοποίησαν αγωνιστική συγκέντρωση έξω από την Αντιπεριφέρεια στη Λιβαδειά, ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στον αφανισμό. Στην κινητοποίησή τους την έμπρακτη συμπαράστασή τους εξέφρασαν μαζικοί φορείς του νομού, ενώ στη διάρκεια της συγκέντρωσης μοιράστηκε ανακοίνωση της ΠΑΣΥ στους διερχόμενους. Επίσης επιδόθηκε το ψήφισμα των συγκεντρωμένων στον αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας.

Στην Τρίπολη

Στην Τρίπολη οι αγωνιζόμενοι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Βασιλείου. Κεντρικοί ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν οι Ν. Αγγέλου και Δ. Κολοβός, μέλη της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και κατήγγειλαν την ακολουθούμενη αντικτηνοτροφική πολιτική. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, με κινητοποιήσεις ανά νομό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενάντια στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματά τους και τους οδηγεί σε αδιέξοδο.

Στην Κρήτη

Με δυναμικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις απάντησαν και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης σε Χανιά και Ηράκλειο, ενάντια στην πολιτική τόσο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και των προηγούμενων, καθώς και της ΕΕ που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους.

Στα Χανιά οι κτηνοτρόφοι, μετά από αγωνιστικό κάλεσμα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς μαζί με τα αυτοκίνητά τους και σημαίες της ΠΑΣΥ. Στη συνέχεια με μπροστάρη το πανό του Κτηνοτροφικού Συλλόγου και της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Μέτρα τώρα ενάντια στο ξεκλήρισμα των κτηνοτρόφων από κυβέρνηση και ΕΕ», πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη το Δημαρχείο της πόλης όπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου. Στη συνέχεια με μηχανοκίνητη πορεία προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων όπου παρέμειναν μέχρι το αργά το μεσημέρι.

Στο Ηράκλειο οι κτηνοτρόφοι με τα αυτοκίνητά τους συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, οι κτηνοτρόφοι έριξαν μεγάλα δοχεία με γάλα μπροστά από την Περιφέρεια, δηλώνοντας την αγανάκτησή τους τόσο για το κόστος παραγωγής όσο και για τις εξευτελιστικές τιμές που είναι αναγκασμένοι να δίνουν τα προϊόντα τους.

«Τώρα ήρθε η ώρα της κτηνοτροφίας», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη», ο Δημήτρης Σταυρακάκης, κτηνοτρόφος από την Καρκαδιώτισσα, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Το όπλο μας ήταν η ποιότητα, τώρα τη χάνουμε και αυτήν. Οι τιμές στις ζωοτροφές είναι αβάσταχτες και το εισόδημά μας από γάλα και κρέας έχουν συρρικνωθεί δραματικά».

«Εάν ο κλάδος δεν αγωνιστεί στην κατεύθυνση για ριζική αλλαγή της πολιτικής αυτής, που ξεκληρίζει το μικρό και μεσαίο κτηνοτρόφο, ώστε και η κτηνοτροφία να πάρει τη θέση που της ανήκει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Πρέπει να καταδικαστούν οι πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και της ΕΕ, που στο στόχαστρό τους έχουν τον αφανισμό των μικρομεσαίων παραγωγών», δήλωσε επίσης ο Στέλιος Σταυρακάκης, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ.

Αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης στο Ηράκλειο, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ξεκαθαρίζοντάς του ότι αυτή η κινητοποίησή τους αποτελεί μόνο τον προπομπό, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πιο δυναμικές καθώς ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. «Θα μας βρείτε μπροστά σας», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

  • Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι του Εβρου την ερχόμενη Παρασκευή στο Σουφλί, αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ περιόδευσε χτες και συναντήθηκε με τους κτηνοτρόφους στα χωριά Ρούσα, Γονικό, Μεγάλο και Μικρό Δέρειο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ