Σάββατο 29 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Καταλήψεις σε υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες

Αποψη από την κατάληψη της ΑΤΕ στη Λάρισα
Αποψη από την κατάληψη της ΑΤΕ στη Λάρισα
Με καταλήψεις υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας, χτες το πρωί, σε πολλές περιοχές της χώρας, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, που όρισε ως ημέρα δράσης ενάντια στην τοκογλυφία της ΑΤΕ, τη χτεσινή, συμμετείχαν αγωνιστικά, καταγγέλλοντας τη ληστρική τακτική της τράπεζας σε βάρος τους και την πολιτική συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησής της, που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα.

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενώ για τις 5 του Φλεβάρη έχει δοθεί αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Ζωοτέχνικα».

Στη Θεσσαλία, καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν χτες στα κεντρικά υποκαταστήματα της ΑΤΕ σε Λάρισα, Καρδίτσα και Αλμυρό. Οι μικρομεσαίοι αγρότες απαίτησαν Αγροτική Τράπεζα κρατική, που δε θα τους εξοντώνει με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τα πανωτόκια, όπως γίνεται σήμερα, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους και θα υπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Τα αιτήματα που πρόβαλαν με την αγωνιστική παρέμβαση είναι:

  • Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να διαγραφούν τώρα τα χρέη των φτωχομεσαίων αγροτών. Παράλληλα, να απαγορευτεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν τις διάφορες εισπρακτικές εταιρείες τους για τον εκφοβισμό των αγροτικών νοικοκυριών.
  • Να δοθούν οι κατοικίες που έχουν κατασχεθεί σε φτωχομεσαίους αγρότες ή νέα ζευγάρια που δεν έχουν δουλειά. Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με επιτόκιο 1% για φτωχούς αγρότες.
  • Κατάργηση ανατοκισμού για όλα τα δάνεια.
  • Απαγόρευση απόκλισης μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων μεγαλύτερη του 1%.

Με τους μικρομεσαίους αγρότες και στη χτεσινή κινητοποίηση, συμπαρατάχθηκαν εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, νέοι και γυναίκες, στο πλαίσιο του συντονισμού της αγωνιστικής δράσης όλων των λαϊκών στρωμάτων, που, από κοινού, προωθούν οι αγωνιστικές, λαϊκές συσπειρώσεις ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ.

Στη Μακεδονία

Εξω από τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας σε Χαλκηδόνα, Σκύδρα και Κιλκίς, βρέθηκαν χθες το πρωί οι αγρότες της Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ.

Με πρωτοβουλία της Γραμματείας ΠΑΣΥ Πέλλας έγινε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ στη Σκύδρα από τις 11 το πρωί και για τρεις ώρες. Ζήτησαν πέρα από τα γενικότερα αιτήματα της ΠΑΣΥ και άμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων της φετινής και περσινής χρονιάς από τους κονσερβοποιούς και τους εμπόρους, αλλά και αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες από χαλάζι - βροχοπτώσεις.

«Η ΠΑΣΥ με τη σημερινή της συμβολική εκδήλωση καταγγέλλει τη συνολική επίθεση σε βάρος της αγροτιάς από το τραπεζικό κεφάλαιο και ειδικά την ΑΤΕ για την τοκογλυφία της», τόνιζαν οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, απέκλεισαν από τις 9.30 μέχρι τις 11.30 π.μ. το υποκατάστημα της ΑΤΕ στη Χαλκηδόνα.

Επίσης, στο Κιλκίς οι αγρότες, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, απέκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες το υποκατάστημα της ΑΤΕ. Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό μπροστά στην είσοδο της τράπεζας που έγραφε: «ΑΤΕ των αγροτών και όχι των τραπεζιτών - Οχι στις κατασχέσεις και τα πανωτόκια».

Στο Αγρίνιο

Δίωρο αποκλεισμό του υποκαταστήματος της ΑΤΕ στο Αγρίνιο πραγματοποίησαν χτες αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, δηλώνοντας ότι η αγωνιστική δράση θα συνεχιστεί μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ.

Στη Ζάκυνθο, μικρομεσαίοι αγρότες συγκεντρώθηκαν στη θέση Λούμπα και υπό καταρρακτώδη βροχή πορεύτηκαν μέχρι το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας όπου και ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Η ΚΑΠ ξεκληρίζει τους αγρότες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ