Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Σχέδια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Φαρμάκου

H πρόθεση της αντιδραστικής κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα, στη Χιλή, να φέρει νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τον Εθνικό Οργανισμό Προμήθειας Φαρμακευτικού Υλικού συναντά την αντίδραση των εργατικών συνδικάτων, προς το παρόν κυρίως από το χώρο της Υγείας, κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του ΚΚ Χιλής.

Το συγκεκριμένο κρατικό ίδρυμα έχει την ευθύνη για την αγορά και τη διαχείριση των φαρμάκων και του ιατρικού υλικού που προορίζεται για τα δημόσια υγειονομικά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.ά. Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης θα σημάνει το χτύπημα των όποιων δυνατοτήτων υπήρχαν για τους εργαζόμενους για κάποια βασικά φάρμακα, που διατίθεντο δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Προς το παρόν το σχέδιο νόμου είναι προς συζήτηση σε επιτροπή της Βουλής, ωστόσο φορείς του λαϊκού κινήματος υπογραμμίζουν ότι και το ζήτημα της Υγείας εντάσσεται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει η κυβέρνηση Πινιέρα, όπως έχει συμβεί εδώ και χρόνια με την Παιδεία, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τις τηλεπικοινωνίες.

Οι φορείς των εργαζομένων δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού για τα φάρμακα, ώστε να μην υπάρξει άλλο ένα πλήγμα στα λαϊκά δικαιώματα. Και στη Χιλή όπως και στη χώρα μας, η αστική τάξη και το κεφάλαιο έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας και φυσικά καθοριστικής σημασίας, που μπορεί να βάλει φρένο, θα είναι ο συντονισμένος αγώνας πρώτα απ' όλα της εργατικής τάξης και των άλλων εκμεταλλευόμενων στρωμάτων για Υγεία λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, αγώνας που δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με τη συνολική ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ