Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμφωνεί με την εμπορευματοποίηση προστατευόμενων περιοχών

Μια από τις προστατευόμενες περιοχές, η Πάρνηθα, για την οποία υπάρχουν οικιστικά σχέδια
Μια από τις προστατευόμενες περιοχές, η Πάρνηθα, για την οποία υπάρχουν οικιστικά σχέδια
Τη συμφωνία του επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη βιοποικιλότητα, εξέφρασε χθες το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), συναινώντας έτσι στην εμπορευματοποίηση ολόκληρων περιοχών φυσικού κάλλους στην οποία προσδοκούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η ΚΕΔΚΕ ζήτησε την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών, ώστε όλοι οι Καλλικράτειοι δήμοι να διαθέτουν πολεοδομικό σχεδιασμό. Ζήτησε, επίσης, μια μεταβατική περίοδο εφαρμογής ορισμένων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, μέχρι να γίνουν οι διαχειριστικές μελέτες, κάτι που αφορά και το επίμαχο θέμα της αρτιότητας από τα 4 στρέμματα που είναι σήμερα στα 10, αύξηση που διευκολύνει τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια. Θέση της ΚΕΔΚΕ είναι να εξετάζονται κατά περίπτωση, μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, οι ιδιαιτερότητες κάθε προστατευόμενης περιοχής.

Την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο εκπρόσωπός της, Χρ. Τέγος. Οπως υπογράμμισε, το νομοσχέδιο στοχεύει στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου ευέλικτου και λειτουργικού, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο γρήγορα και απρόσκοπτα η παράδοση των «φιλέτων» του ελληνικού περιβαλλοντικού πλούτου στους μονοπωλιακούς και επιχειρηματικούς ομίλους». Ο ίδιος σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση αναμένεται να γίνουν μεγάλες μπίζνες, με διαπιστωμένες και τεκμηριωμένες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη σε λίγους και να ενταθεί η εμπορευματοποίηση της γης. Τόνισε ότι εξοστρακίζεται η δασική νομοθεσία που ως ένα σημαντικό βαθμό προστάτευε τα δασικά οικοσυστήματα, ενώ δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης με απευθείας σύναψη συμβάσεων διαχείρισης της ευθύνης διαχείρισης προστατευμένων περιοχών σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Δίνεται δε η δυνατότητα στον υπουργό να αποχαρακτηρίζει ή να μειώνει την έκταση της προστατευμένης περιοχής. Για το δε όριο αρτιότητας, ο Χρ. Τέγος έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ έχει ταχθεί ενάντια στην εκτός σχεδίου δόμηση και πως είναι κατηγορηματικά αντίθετο με το σφετερισμό από το μεγάλο κεφάλαιο, έναντι πινακίου φακής, περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων.

Ο εθνικός κατάλογος Natura 2000 περιλαμβάνει 419 περιοχές. Από αυτές στις 118 έχουν εγκριθεί οι στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικής προστασίας τους, σε 7 περιοχές έχουν εκπονηθεί τα σχέδια διαχείρισης και μόλις για 28 υπάρχει φορέας Διαχείρισης της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος ΧΩΡΟΣ της ΚΕΔΚΕ, από τους 325 δήμους, στους 263 τμήμα της χωρικής τους ενότητας αποτελεί περιοχή Natura. Σε κάποιες μάλιστα φτάνει το 100% της έκτασής τους. Ενδεικτικά αναφέρονται: Δήμοι Αλοννήσου, Αλμωπίας, Παξών, Μεγανησίου, Ζαγοράς - Μουρεσίου κ.λπ. Στο Δήμο Δράμας το ποσοστό ανέρχεται στο 60,14%, στην Καισαριανή στο 60,1%, στο Δήμο Ιωαννίνων στο 70,26%, στο Δήμο Καλαμπάκας στο 63,04% κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ