Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Αντιδράσεις για επιστροφή Ντιβαλιέ

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Η άφιξη του Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ «Μπεμπέ Ντοκ», του δικτάτορα της Αϊτής από το 1971 έως το 1986, στη χώρα του έχει υπερκαλύψει στην ειδησεογραφία την τραγωδία που ζει ο λαός ως συνέπεια του καταστροφικού σεισμού, της επιδημίας χολέρας και της κατοχής, όπως και του χάους που προέκυψε μετά τις εκλογές - παρωδία.

Τίποτα θετικό δεν προμηνύει η επιστροφή του στην Αϊτή, καθώς εκκρεμεί ένα τεράστιο κατηγορητήριο για διαφθορά, υπεξαίρεση των ταμείων του κράτους και φυσικά για μαζικά εγκλήματα. Αν και θετική εξέλιξη είναι η χθεσινή μεταφορά του στη Γενική Εισαγγελία όπου και ανακρίνεται. Το τι ακριβώς συμβαίνει ουδείς γνωρίζει. Κάποιοι έκαναν λόγο για σύλληψη όπως ζήτησαν κόμματα και οργανώσεις, κάποιοι ότι απλώς μεταφέρθηκε στα γραφεία της USAID και κατόπιν της Γενικής Εισαγγελίας για να καταθέσει και να ανακριθεί για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν όσον αφορά τη διαφθορά και την κλοπή των ταμείων του κράτους. Κατά το πρακτορείο «Ρόιτερς», ανώτατοι δικαστικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ανακρίθηκε και θα παραμείνει στη διάθεση του δικαστικού συστήματος», χωρίς, ωστόσο, περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οποιαδήποτε και εάν είναι η εξέλιξη όσον αφορά τη σύλληψη ή όχι του Ντιβαλιέ, η παρουσία του και μόνο θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την ένταση που έχει κορυφωθεί μετά τις εκλογές - παρωδία με φόντο το κατεστραμμένο Πορτ ο Πρενς και τις εξελίξεις να διαγράφονται πολύ επικίνδυνες για τον αϊτινό λαό. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Δομινικανή Δημοκρατία που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Ισπανιόλα έχει θέσει σε επιφυλακή τις Ενοπλες Δυνάμεις και διέταξε περιορισμό και πολύ αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ