Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Τιμή παραγωγού κάτω από 20 λεπτά!

«Ψίχουλα» πληρώνουν οι βιομήχανοι στους ροδακινοπαραγωγούς σε Ημαθία και Πέλλα. Ούτε και την εξευτελιστική τιμή των 20 λεπτών το κιλό για το συμπήρυνο ροδάκινο, που τους είχαν υποσχεθεί κυβέρνηση και βιομήχανοι δεν πληρώνονται οι παραγωγοί σε Πέλλα και Ημαθία. Οι χιλιάδες ραδακινοπαραγωγοί των δύο νομών για μια ακόμη χρονιά θα περάσουν μαύρα Χριστούγεννα, κι ας πήγαν φέτος πολύ καλά οι εξαγωγές.

Οι βιομηχανίες μεταποίησης προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι οι τράπεζες τους δανειοδοτούν με μεγάλη δυσκολία πληρώνουν «ψίχουλα» από την τιμή που είχε συμφωνηθεί, δηλαδή τα 20 λεπτά το κιλό, με τα οποία όμως, όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει οι αγρότες, δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής. Οι ροδακινοπαραγωγοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους γιατί για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αθετεί τις υποσχέσεις της και υπενθυμίζουν ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος είχε δηλώσει πως οι αγρότες θα πρέπει να λάβουν μέχρι τις 31/12 αυτά που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση στην Αθήνα, παρουσία όλων των φορέων, δηλαδή 20 λεπτά το κιλό.

Οι βιομήχανοι ισχυρίζονται ότι τα χρήματα για τις εξαγωγές που γίνονται τώρα θα τα πάρουν το 2011 και αφού οι τράπεζες δεν τους δανείζουν για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μπορούν να δώσουν ένα μόνο μικρό μέρος από αυτά που οφείλουν στους παραγωγούς. Το ποσό αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι από 3 μέχρι 7 λεπτά το κιλό! «Είναι δυνατό με αυτά τα χρήματα μια οικογένεια να επιβιώσει;», λένε από την πλευρά τους οι αγρότες.

Σημειώνεται, ότι μόνο οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν δώσει ένα σημαντικό ποσό από αυτά που οφείλουν στους ροδακινοπαραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ