Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αγρια καταστολή

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κινητοποιήσεις και καταλήψεις επ' αόριστον για την ανάκληση του μέτρου επιβολής διδάκτρων ύψους 800 δολαρίων ετησίως ξεκινούν από σήμερα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο (UPR).

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών αποτελούν συνέχεια των κινητοποιήσεών τους καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, από τη στιγμή που η κυβέρνηση του κυβερνήτη Λουίς Φορτούνιο επέβαλε δίδακτρα στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας και περικοπών για τη χαλιναγώγηση του ελλείμματος του Πουέρτο Ρίκο (που έχει την ιδιότητα της αυτόνομης πολιτείας των ΗΠΑ). Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την παιδεία και την επιβολή διδάκτρων. Ο αγώνας τους είχε αποτέλεσμα την προσωρινή άρση των μέτρων και τη διενέργεια συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης, των πρυτανικών αρχών και των φοιτητών, οι οποίες όμως οδήγησαν σε αδιέξοδο. Ετσι οι φοιτητές του UPR την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησαν νέο γύρο κινητοποιήσεων με διαδηλώσεις και καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Πανεπιστημιούπολη στο Ριό Πιέδρας, στην πρωτεύουσα Σαν Χουάν, αλλά εξαιτίας της αστυνομικής καταστολής εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις και οδομαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις, με την ιδιωτική ασφάλεια του Πανεπιστημίου, με τον κυβερνήτη και τον επιθεωρητή. Αντίθετα με τις εκκλήσεις των Πρυτανικών αρχών η αστυνομία εισέβαλε στο Πανεπιστήμιο από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Πέμπτης και το κατέλαβε επ' αόριστον.

Χτες, καθηγητές και φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στα μέτρα επιβολής διδάκτρων, αλλά και την αστυνομική καταστολή, ενώ από σήμερα ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους και δεδομένης της εισβολής και της έντασης που επικρατεί κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.

Στη Βρετανία, οι καταλήψεις των Πανεπιστημίων ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία και τον τριπλασιασμό των διδάκτρων συνεχίζονται ενόσω η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αυξάνει ολοένα και περισσότερο την πίεση και κυρίως λαμβάνει περισσότερα αστυνομικά μέτρα για την κατάπνιξη του φοιτητικού κινήματος. Καταρχήν η αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», δηλώνει ότι πλέον θα χρησιμοποιεί κανόνια νερού εναντίον των διαδηλωτών, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες δεκατεσσάρων ατόμων που καταζητούνται για συμμετοχή στα επεισόδια βίας, των διαδηλώσεων της προηγούμενης Πέμπτης. Οχι τυχαία ...οι φωτογραφίες δείχνουν άτομα μεγάλα σε ηλικία, τα οποία σύμφωνα με τη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου πιθανότατα ανήκουν σε αναρχικές οργανώσεις του εξωτερικού. Σύμφωνα με το ΒΒC, οι αρχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο τα επεισόδια να ξεκίνησαν από ομάδα αναρχικών από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Εσθονία και την Αργεντινή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση φοιτητών(2012-11-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα οι φοιτητές(2012-05-24 00:00:00.0)
Αστυνομική καταστολή ενάντια σε φοιτητές(2012-04-06 00:00:00.0)
Αγρια καταστολή φοιτητικών κινητοποιήσεων(2010-12-22 00:00:00.0)
«Επιβολή στρατιωτικού νόμου» στα Πανεπιστήμια(2010-12-15 00:00:00.0)
Ανθρωποκυνηγητό ενάντια στο φοιτητικό κίνημα(2010-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ