Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα να τους σαρώσει η λαϊκή αγανάκτηση

Καταλήχθηκε χτες και ψηφίζεται οριστικά την Τρίτη το νομοσχέδιο που καταργεί κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης στην καπιταλιστική αγορά εργασίας

Μόνο ο λαός μπορεί να δώσει τη λύση μπροστά στα χειρότερα που έρχονται, με οργάνωση της πάλης, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση
Μόνο ο λαός μπορεί να δώσει τη λύση μπροστά στα χειρότερα που έρχονται, με οργάνωση της πάλης, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση
Η κυβέρνηση κατάργησε χτες με μια μονοκοντυλιά τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, αποφασίζοντας να στείλει εκατομμύρια εργαζόμενους στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Με τα νομοσχέδια που προωθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να απολύει όσους εργάτες θέλει, όποτε θέλει. Ταυτόχρονα, τσακίζει τους μισθούς των εργατοϋπαλλήλων στις πρώην ΔΕΚΟ και φορτώνει νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες του λαού.

Η χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επικύρωσε την αφαίρεση δικαιωμάτων δεκαετιών, προσφέροντας στο μεγάλο κεφάλαιο ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια. Ο πρωθυπουργός, με τον πλέον κυνικό και προκλητικό τρόπο, αναφερόμενος στο τερατούργημα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ισχυρίστηκε σύμφωνα με διαρροές:

«Μ' αυτό το νομοσχέδιο ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Είναι πρόκληση για το συνδικαλιστικό κίνημα να τοποθετηθεί για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας»!

Το πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα, με τον τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Βασικά σημεία διατάξεων για επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και φορολογικά μέτρα», κατατέθηκε χτες στη Βουλή μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα συζητηθεί τη Δευτέρα σε μια μόνο συνεδρίαση στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα έρθει στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου την Τρίτη, οπότε και θα ψηφιστεί, για να τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Προπαγάνδα και παραπλάνηση

Συνεχίζουμε τον «καταιγιστικό ρυθμό με τον οποίο προωθούμε νομοσχέδια που επιφέρουν αλλαγές (...) Νομοσχέδια που όλα τους συνιστούν καθοριστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία της οικονομίας μας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισηγητική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, καλώντας τα κυβερνητικά στελέχη να ανεβάσουν στροφές στην αντιλαϊκή επίθεση.

Την ίδια ώρα, υπουργοί της κυβέρνησης επιχειρούσαν να παραπλανήσουν το λαό ότι θα υπάρξουν κάποιες επιπλέον «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα για το «τελικό περιεχόμενο», σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε προηγηθεί του Υπουργικού Συμβουλίου, μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του επιτρόπου της ΕΕ, Ολι Ρεν, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων όλες οι ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις και υπήρξε «απόλυτη συμφωνία» για το τελικό πλαίσιο του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε χτες.

Κυβερνητικά στελέχη και αστικά ΜΜΕ επιχείρησαν μάλιστα να εμφανίσουν τον πρωθυπουργό σαν «σκληρό διαπραγματευτή» απέναντι στην τρόικα για το θέμα των μισθών και των εργασιακών, θέλοντας να συγκαλύψουν ότι η κυβέρνηση είχε καταλήξει στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου σε αγαστή συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ.

Ενιαία γραμμή ενάντια στο λαό

Το ταξικό έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων προσυπέγραψαν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, με την Λ. Κατσέλη να φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο - λαιμητόμο «μηχανισμό προστασίας των εργαζομένων»! Οπως υποστήριξε, στηρίζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα, «τα πάντα εξαρτώνται από τη μαχητικότητα των εργαζομένων».

Σε μια προσπάθεια να μην επωμιστούν τις πολιτικές ευθύνες και να συντηρήσουν το βολικό παιχνίδι του καλού και του κακού στο εσωκομματικό πεδίο, υπήρξαν υπουργοί που απέφυγαν να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, στηρίζοντας όμως την άμεση προώθησή του.

Σύμφωνα πάντα με διαρροές που έγιναν μετά το τέλος του Υπουργικού, οι Π. Μπεγλίτης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Φ. Γεννηματά διατύπωσαν επιφυλάξεις για τις «ρυθμίσεις», χωρίς όμως να ταχθούν κατά της εφαρμογής του.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στις ανατροπές στις ΔΕΚΟ, υποστήριξε ότι «καλύτερα θα ήταν να τις είχαμε κλείσει εδώ που φτάσαμε. Αλλά εμείς επιλέξαμε τον εξορθολογισμό τους».

Στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ακόμα ο νέος επενδυτικός νόμος, που προσφέρει ζεστό χρήμα και γενναίες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επίσης, το νομοσχέδιο για το πλήρες άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία φορέα για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού(2010-08-03 00:00:00.0)
Η κρίση «είναι εδώ»(2002-04-27 00:00:00.0)
Πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα(2000-11-29 00:00:00.0)
Μαχητική απάντηση από τον Πειραιά(1998-07-08 00:00:00.0)
Απλώνεται το μήνυμα της αντίστασης(1998-07-08 00:00:00.0)
"Μπορούμε να τους σταματήσουμε"(1998-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ