Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Θα ξεσαλώνουν όσο δεν τους προγκάει ο λαός

Τον επόμενο γύρο του αντιλαϊκού πολέμου κηρύττουν τα κοράκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Στην Αθήνα, χτες, ο Ολι Ρεν

Το σύνολο της αντιλαϊκής ατζέντας της κυβέρνησης και των συμμάχων της βρέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης Παπανδρέου - Ρεν

Eurokinissi

Το σύνολο της αντιλαϊκής ατζέντας της κυβέρνησης και των συμμάχων της βρέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης Παπανδρέου - Ρεν
Κατάμουτρο φτύσιμο στο λαό και στα βάσανα, που φορτώνει στην πλάτη του η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της, αποτελούν οι χτεσινές δημόσιες δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος βρέθηκε για μια μέρα στην Ελλάδα, για να συνδράμει το αντιδραστικό έργο της κυβέρνησης σε βάρος του λαού.

Η κυβέρνηση «βρίσκεται σε σωστό δρόμο και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ιδίως στην προώθηση μεταρρυθμίσεων - κλειδιά, που αφορούν στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό», είπε ο Ολι Ρεν στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ενώ ο Γ. Παπανδρέου πρόταξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τους «επόμενους μήνες τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» και να συνεχίσει τη σκληρή πολιτική λιτότητας «το 2011 με την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος».

Σε αντίστοιχα επίπεδα κυνισμού και απόλυτης ξεδιαντροπιάς κινήθηκαν και οι άλλοι καλεσμένοι της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, που βρίσκονται στην Αθήνα για το σχεδιασμό της επόμενης κλιμάκωσης, με νέα μέτρα που σκοπεύουν να φέρουν μέχρι το Μάρτη του 2011.

Η Κομισιόν ανοιχτά πλέον κάνει λόγο για μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας. Πρόκειται για το δεύτερο γύρο του αντιλαϊκού πολέμου, με μέτρα που φέρνουν συνθήκες μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης, με πακέτα που ήδη έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κοινοτικός παράγοντας, απευθυνόμενος στο λαό, λες και βλέπει τουλάχιστον ανεγκέφαλους, ισχυρίστηκε προκλητικά πως οι «μεταρρυθμίσεις» είναι απαραίτητες «όχι για τις Βρυξέλλες και τις αγορές» αλλά για το «καλό των συντάξεων, για τις δημόσιες υπηρεσίες, για τη χρηματοδότηση των σχολείων και των νοσοκομείων σας, για καλό των επενδύσεων σε νέες πηγές ανάπτυξης»!

Τα πάντα πάνω στο τραπέζι

Στις χτεσινές δηλώσεις, ο Ολι Ρεν:

  • Τόνισε ότι οι «μισθολογικές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να διευκολύνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Δηλαδή, σε αυτήν τη φάση της κλιμάκωσης προχωρούν πέρα από τα προσχήματα των εμφανιζόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ανοιχτά έκανε λόγο για «ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας», τονίζοντας ότι η «κυβέρνηση έχει να κάνει πολλά ακόμα».
  • Χαρακτήρισε «ακρογωνιαίο λίθο» του μνημονίου τις μειώσεις μισθών και για το δημόσιο τομέα.
  • Αναφερόμενος στα νομοσχέδια για την κατεδάφιση των εργασιακών και για τις πρώην ΔΕΚΟ, που θα συζητούσαν αργότερα χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ότι ήδη έχει ζητηθεί η γνώμη της Κομισιόν και έχει εγκριθεί το περιεχόμενό τους, ότι δηλαδή είναι απόλυτα εντάξει με το μνημόνιό τους.
  • Ανοιχτά, πλέον, κάνουν λόγο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση σε πρώην ΔΕΚΟ. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στο 2010 μαζί με τα νέα πακέτα ιδιωτικοποιήσεων σε μεγάλες εταιρείες και νευραλγικές υποδομές. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε τις κοινές αποφάσεις για αναδιαρθρώσεις στις πρώην ΔΕΚΟ με «κλείσιμο ή συγχωνεύσεις».
  • Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, βάζουν μπροστά την καρατόμηση των δαπανών Υγείας και το άνοιγμα στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα».
  • Τα «μπράβο» για το έργο της κυβέρνησης, που περίσσεψαν, σημαίνουν ότι ήδη έχουν βάλει μπροστά τα πολύ χειρότερα για το λαό. «Ενδειξη» γι' αυτό αποτελεί το γεγονός ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να εξετάσει θετικά την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου», που σημαίνει κλιμάκωση των μέτρων σε ορίζοντα 15ετίας, μέχρι το 2025. Η πρόταση θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2011 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εγκριθεί από όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.
  • Για το ενδεχόμενο και νέου δανείου ισχυρίστηκε πως «δε θα χρειαστεί» και ακόμη ότι θα επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.
  • Με την κήρυξη του δεύτερου γύρου του αντιλαϊκού πολέμου, ο κοιναγορίτης παράγοντας δηλώνει ότι η «Κομισιόν συνεργάζεται μαζί σας» και ακόμη ότι στέκεται στο «πλευρό της Ελλάδας», όπως αυτοί έχουν βαφτίσει τις ανάγκες της πλουτοκρατίας.
  • Χαρακτήρισε μη ρεαλιστικά τα σενάρια για διάσπαση της λυκοσυμμαχίας που εκπροσωπεί σε 2 ταχύτητες. «Αυτό που για την ώρα προέχει είναι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, που θα απαιτήσει περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Ευρωζώνης», είπε.
  • Μετά το όργιο κοπτοραπτικής για το ύψος των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων δήλωσε ότι τα στατιστικά στοιχεία της χώρας είναι πλέον «ακριβή και αξιόπιστα».
Σε ενιαία γραμμή ενάντια στο λαό

Τα ίδια επανέλαβε ο Ολι Ρεν το απόγευμα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δε μετείχε στη συνεδρίαση, όπως και στην αντίστοιχη της Δευτέρας με ομιλητή τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Στρος - Καν, οπότε κάλεσε με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου που συναποφάσισε η κυβέρνηση με την τρόικα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Ο. Ρεν ανέφερε ότι «η χώρα σας ακολουθεί τη σωστή πορεία» και ισχυρίστηκε ότι «ο λαός αντιμετώπισε με σύνεση την οικονομική κατάσταση». «Οφείλω να σας συγχαρώ για την αποφασιστικότητα που έχετε επιδείξει», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας έτσι την πλήρη ταύτιση κυβέρνησης και τρόικας στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάστηκε από κοινού.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, είπε ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να θέσει νέους όρους, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι κριτήριο για τη λήψη νέων μέτρων είναι η πορεία του προϋπολογισμού για το 2011.

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συζήτηση πήρε μέρος και ο ΣΥΡΙΖΑ (απουσίαζε από την προηγούμενη συνεδρίαση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ) και μάλιστα ο Α. Τσίπρας, πιστός στη διαχειριστική λογική του κόμματός του, πρότεινε στον Ο. Ρεν να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση να φτιάξει δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού, για να αναχρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος, δανειζόμενη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) συναντήθηκαν χτες και με το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλο. Ο Ο. Ρεν δήλωσε ότι στηρίζει το έργο τους και ακόμη ότι η Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε έγκαιρα στα «αναγκαία μέτρα», όπως στην ενεργοποίση των μηχανισμών για το πακτωλό με τα κρατικά πακέτα και τις ενισχύσεις στους τραπεζίτες.

Μεγαλώνει το εύρος των ανατροπών

Οι επικήδειοι στο λαό είχαν την τιμητικής τους στο πλαίσιο συνεδρίου του «Εκόνομιστ». Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και υπεύθυνος για την Ελλάδα Π. Τόμσεν έβαλε μπροστά τις «τέσσερις μεγάλες προκλήσεις, για το επόμενο διάστημα» και συγκεκριμένα, τη δημόσια Υγεία, τις πρώην ΔΕΚΟ, το φορολογικό και τα «κλειστά επαγγέλματα». Ο ίδιος εξέφρασε την απογοήτευσή του «από την ανυπαρξία πολιτικής συναίνεσης για την εφαρμογή του μνημονίου».

Ο Ο. Ρεν ξεχώρισε τις βασικές διαρθρωτικές ανατροπές που έχουν επείγοντα χαρακτήρα για το κεφάλαιο, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να γίνουν βήματα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και μείωση του δημόσιου τομέα.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο επικεφαλής του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έκανε λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων, σημειώνοντας ότι οι προϋποθέσεις υπάρχουν αλλά πως «είναι νωρίς για κάτι συγκεκριμένο».

Σε ό,τι αφορά τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτίμησε στο ίδιο συνέδριο ότι «η Ευρωζώνη θα βγει από αυτήν την περιπέτεια δυνατότερη από ποτέ, παρά την καθυστέρηση στην αντίδραση», εννοώντας ασφαλώς την ευρωενωσιακή πλουτοκρατία, που ενισχύεται με διαρκή μέτρα υποτίμησης της εργατικής δύναμης.

Επανέλαβε, επίσης, την πρόταση για ευρωομόλογο, λέγοντας ότι «θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκές κόντρες(2014-01-30 00:00:00.0)
Σφαγείο απολύσεων και νέα μέτρα(2013-07-10 00:00:00.0)
Τσακίζουν με μέτρα τον κυπριακό λαό(2013-04-13 00:00:00.0)
Ζητάει παράταση του ρωσικού δανείου στην Κύπρο(2013-02-19 00:00:00.0)
Ανάπτυξη και λιτότητα στην υπηρεσία των μονοπωλίων(2012-05-23 00:00:00.0)
Μετά τις εκλογές τα μέτρα(2010-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ