Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο αγωνιστικός δρόμος της αγροτιάς

Να εντείνει την πάλη της μπροστά στη σκληρή αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβερνώντες, καλείται η φτωχομεσαία αγροτιά. Μνημόνιο και ΚΑΠ οδήγησαν την αγροτιά σε ακόμα πιο δεινή θέση και δεν της αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας για το μέλλον. Οσο ακολουθείται αυτή η πολιτική, η φτωχομεσαία αγροτιά θα οδηγείται με ταχείς ρυθμούς στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και την ανεργία.

Ο σχεδιασμός της ΕΕ και των κυβερνώντων είναι να περάσουν οι όποιες επιδοτήσεις, η αγροτική γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και τα τρία σενάρια για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κομισιόν. Η αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2013-2020 αποσκοπεί στην πλήρη κυριαρχία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στην ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων των μονοπωλίων. Για να γίνει αυτό, η ΕΕ διαχωρίζει τους αγρότες σε «ενεργούς» σε «ανενεργούς», όπου οι πρώτοι θα επιδοτούνται και οι δεύτεροι θα είναι εκτός επιδοτήσεων. Το μάρμαρο θα πληρώσουν πρώτοι οι μικροί αγρότες που αναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα για να επιβιώσουν και οι εργατοαγρότες. Ουσιαστικά όμως σε αυτό το διαχωρισμό έχει προηγηθεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με το «Μητρώο Αγροτών», που στην πράξη σημαίνει ότι για τους 273.000 περίπου «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» στη χώρα μας θα κοπούν και οι όποιες κοινοτικές επιδοτήσεις - ψίχουλα που έπαιρναν, αυξάνοντας έτσι τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οπως οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται στο να κλείσουν τα μαγαζιά τους, να σταματήσουν τις δουλειές τους, για να κυριαρχήσουν οι «μεγάλες αλυσίδες» και τα «Μολ», έτσι και οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα εξαναγκάζονται να σταματήσουν να παράγουν και τη γη και την παραγωγή θα την συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες - καπιταλιστές. Και μαζί με την εργατιά, αυτοαπασχολούμενοι και αγροτιά, θα βρεθούν στη φτώχεια και την ανεργία και θα υποστούν ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση από τα μονοπώλια.

Η απάντηση της αγροτιάς σ' αυτή την πολιτική βρίσκεται στην ενίσχυση των γραμμών του αγώνα μέσα από το συνεπές αγροτικό κίνημα που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ. Βρίσκεται στην κοινή δράση και στο μέτωπο με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, με τους αυτοαπασχολούμενους και την ΠΑΣΕΒΕ, με τους σπουδαστές και το ΜΑΣ, με τις γυναίκες και την ΟΓΕ. Μόνο έτσι θα μπορέσει να επιτευχθεί η απόκρουση των ακόμα χειρότερων μέτρων και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ μιας αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης. Σ' αυτήν τη γραμμή πάλης καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά η ΠΑΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσει τη δράση της. Μόνο η μαζική αντίσταση και ο κοινός αγώνας για την ανατροπή της ΚΑΠ και του μνημονίου, για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος και ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός για τη φτωχομεσαία αγροτιά είναι στις 15 του Δεκέμβρη. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες καλούνται να δώσουν μαζικό και δυναμικό «παρών» στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν από κοινού το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ