Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Παραγωγικοί συνεταιρισμοί κι άλλη αγροτική ανάπτυξη!

Να αποσείσουν από πάνω τους τις δικές τους ευθύνες για το «κατάντημα» του συνεταιριστικού κινήματος επιχείρησαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων από όλη την Ελλάδα που συσκέφθηκαν στη Λάρισα

Motion Team

Σαν εξαπατημένες τάχα από την κυβέρνηση και την Αγροτική Τράπεζα εμφανίζονται οι διοικήσεις των Ενώσεων Συνεταιρισμών, εκφράζοντας το «παράπονο» ότι τις εγκατέλειψαν αβοήθητες και κινδυνεύουν, άμεσα, «να πέσουν θύματα» του εμπορικού ανταγωνισμού με τους ιδιώτες επιχειρηματίες!

Σε πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων τους που πραγματοποιήθηκε, προχτές, στη Λάρισα έγινε, μάλιστα, λόγος για «κατευθυνόμενο σχέδιο των Αθηνών που στοχεύει στο λουκέτο των Ενώσεων, ώστε οι ιδιώτες να κάνουν πάρτι στην εμπορία των προϊόντων». Κανένας, όμως, λόγος δεν έγινε για τις τεράστιες ευθύνες των ίδιων των διοικήσεων, οι οποίες, ακολουθώντας την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, έχουν μετατρέψει τις Ενώσεις σε καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις, που δεν ενδιαφέρονται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αγροτών και χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ ως ιμάντας περάσματος της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Τα τρία βασικά προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν ως «νέα βαρίδια» που θα γονατίσουν τις Ενώσεις είναι:

  • Το πολύ υψηλό επιτόκιο της ΑΤΕ για την επιστροφή του δανείου που πήραν οι Ενώσεις, το 2008, προκειμένου να εξοφλήσουν τους παραγωγούς δημητριακών.
  • Η απόφαση της κυβέρνησης να μην ξαναδώσει απευθείας, φέτος, το έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης («δηλώσεις ΟΣΔΕ») στις Ενώσεις, αλλά να προχωρήσει σε διαγωνισμό.
  • Η ένταξη των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών στην περαίωση.

«Ηθελές τα και έπαθές τα»!

Ως προς το δάνειο για τα δημητριακά - είχε εγκριθεί το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ και εκταμιεύτηκαν γύρω στα 115 εκατομμύρια - οι Ενώσεις δεν το πήραν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των αγροτών, αλλά για να βγάλουν από τη δύσκολη θέση την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πιέζονταν από τον αγροτικό κόσμο να δώσει λύση στο πρόβλημα της μεγάλης μείωσης στη τιμή των δημητριακών και της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή των πληρωμών τους. Και να επισημάνουμε ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, απαιτούσε, τότε, από την κυβέρνηση να δώσει η ίδια λύση στο πρόβλημα των αγροτών, εκφράζοντας τη διαφωνία του με το «να μπουν στη μέση» οι Ενώσεις Συνεταιρισμών.

Το δάνειο, στην αρχή, ήταν άτοκο για ένα χρόνο και μετά για δυο, αλλά, επειδή οι Ενώσεις δεν το επέστρεψαν στην ΑΤΕ μέχρι τις 30/9/2010 που έληγε η προθεσμία, η ΠΑΣΕΓΕΣ, ως εκπρόσωπός τους, προχώρησε σε συμφωνία με την κυβέρνηση, η οποία προέβλεπε 7ετή περίοδο αποπληρωμής του δανείου με επιτόκιο της αγοράς.

Ομως, πριν λίγες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε 5 χρόνια και με επιτόκιο 12% συν 2% τόκο υπερημερίας. Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων πρότειναν η νέα ρύθμιση που επίκειται να προβλέπει 10ετή περίοδο αποπληρωμής με επιτόκιο που θα επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο.

Ως προς τις «δηλώσεις ΟΣΔΕ», οι διοικήσεις των Ενώσεων αντιδρούν επειδή, με το διαγωνισμό, μπορεί κάποιος άλλος να τις αναλάβει - ενδιαφέρον συμμετοχής εκδήλωσαν όμιλος που σχετίζεται με τη Εθνική Τράπεζα - οπότε θα χάσουν ένα πολύ σημαντικό έσοδο, το οποίο έχουν βάζοντας χέρι στις τσέπες των αγροτών. Να σημειώσουμε, όμως, ότι το να πληρώνουν «χαράτσι» οι αγρότες για τις «δηλώσεις ΟΣΔΕ» δεν είναι απλώς άδικο, αλλά και παράνομο, καθώς απαγορεύεται από το σχετικό κανονισμό της ΕΕ. Και να υπογραμμίσουμε ότι η θέση της ΠΑΣΥ είναι να μην πληρώνει το παραμικρό κανένας αγρότης για το ΟΣΔΕ και η διαδικασία των δηλώσεων να την αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά στην περαίωση, την αποδέχονται επί της ουσίας και ζητούν να μην εφαρμοστεί για τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και για τους δευτεροβάθμιους να προβλεφτεί η καταβολή ελάχιστου ποσού.

Την αντιαγροτική πολιτική υπηρετούν

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συνεταιρισμών που συγκεντρώθηκαν στη Λάρισα, επιδιδόμενοι σ' ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, επιχειρούν να κρύψουν από τον αγροτικό κόσμο ότι η «αιτία του κακού» βρίσκεται στην πολιτική που έχει μετατρέψει τους συνεταιρισμούς σε εμπορικές επιχειρήσεις. Μια πολιτική που εκπέμπεται από την ΕΕ, εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ και στηρίζεται από τα κόμματα και του ευρωμονοδρόμου και τους αγροτοσυνεταιριστές της συναίνεσης και της συνενοχής. Και στρέφεται και κατά των συμφερόντων των αγροτών για να τους οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα, στο ξεκλήρισμα και να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.

Στον αντίποδα αυτής πολιτικής βρίσκεται η πρόταση και η πάλη της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική πολιτική, κόντρα στους κανονισμούς της ΚΑΠ, για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, με τρόφιμα ποιοτικά, υγιεινά και φθηνά. Μια ανάπτυξη που θα προχωρήσει μέσα από τις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι ουδεμία σχέση θα έχουν με τους τωρινούς, θα προστατεύει την παραγωγή και το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ανατροπή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.


Π.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ