Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συντονισμένη κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις χτυπιούνται συντονισμένα, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Οι κλυδωνισμοί στο αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ κάνει ακόμα πιο επιθετικό το κεφάλαιο, που ενιαία επιταχύνει τις ανατροπές σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού
Οι κλυδωνισμοί στο αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ κάνει ακόμα πιο επιθετικό το κεφάλαιο, που ενιαία επιταχύνει τις ανατροπές σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού
Στην απαρέγκλιτη εφαρμογή και επιτάχυνση των αντιλαϊκών προγραμμάτων που έχουν από κοινού συμφωνήσει, ρίχνουν το βάρος τους οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, την ίδια στιγμή που μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στο ευρωοικοδόμημα και οξύνοντας τις ανησυχίες του κεφαλαίου για την τύχη του ευρώ.

Το σύνθημα για εντατικοποίηση της επίθεσης, με στόχο να εφαρμοστούν χωρίς καμιά καθυστέρηση οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα προγράμματα λιτότητας από τα κράτη - μέλη, έδωσε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, θέτοντας μάλιστα την πλήρη υλοποίησή τους ως προϋπόθεση για τη σταθερότητα του ευρώ.

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο κεντρικοτραπεζίτης προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι «τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δε θα οδηγήσουν τις οικονομίες τους σε περιβάλλον ύφεσης». Ταυτόχρονα, καθησύχασε ότι το νόμισμα του ευρώ δε βρίσκεται σε κρίση, λέγοντας ότι «έχουμε ένα αξιόπιστο νόμισμα. Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ ως νομίσματος».

Συγκαλύπτοντας πλήρως τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης και άρα τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο από αυτή, που είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, ισχυρίστηκε ότι «έχουμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που οφείλονται στη δημοσιονομική κρίση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες». Πρόσθεσε ακόμα ότι η ΕΚΤ αποφάσισε χτες «να συνεχίσει να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα διάρκειας μίας εβδομάδας, ενός μηνός και τριών μηνών στην ευρωπαϊκή οικονομία».

Ολα για το συμφέρον των ιδιωτών

Ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στα μέσα του μήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε στην πρόταση για ελεγχόμενη χρεοκοπία των δημοσιονομικά ασθενέστερων κρατών - μελών, μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Σε δηλώσεις του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Ηχώ», αναφερόμενος στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης με μεγάλο εξωτερικό χρέος, τόνισε ότι «εάν συμπεραίνεται από την ΕΚΤ, την Επιτροπή των Βρυξελλών και το ΔΝΤ ότι ένα κράτος με μεγάλο χρέος είναι "αξιόχρεο", τότε είναι προς το συμφέρον και των ιδιωτών πιστωτών να φροντίσουν να παραμείνει», ώστε να διασφαλίσουν τα κεφάλαια και μέρος από τους τόκους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «και σε περιπτώσεις χρεοκοπίας κράτους, θα πρέπει να εμπλέκονται οι ιδιώτες» στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης του χρέους. Προκειμένου να μην αφήσει αμφιβολία για το χαρακτήρα της γερμανικής πρότασης, τόνισε με νόημα: «Δεν ζητάμε κάτι που δεν εξυπηρετεί τους ιδιώτες, δεν τους παρακινούμε να κάνουν αγαθοεργία, τους υποδεικνύουμε το συμφέρον τους» (!).

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχουν «σχέδια, ούτε η επιθυμία» για κοινή δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί εξασφαλίζουν ήδη τη στενότερη συνεργασία των κρατών - μελών σε θέματα οικονομικής πολιτικής, ώστε πιο αποτελεσματικά να προχωράει το ξεζούμισμα του λαού.

«Η συνεπακόλουθη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήδη οδηγεί σε στενότερη συνεργασία στην οικονομική πολιτική» δήλωσε, δείχνοντας πως η πραγματική αιτία για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ δεν είναι άλλη από την επιδίωξη να σφίξει κι άλλο η θηλιά των εκβιασμών στους εργαζόμενους και το λαό, ώστε να αποδεχτούν τα βάρβαρα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Στα 67 η σύνταξη στην Ισπανία

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας παίρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, κραδαίνοντας πάνω από το κεφάλι του λαού την απειλή για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης. Οπως ανακοινώθηκε χτες, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει στις 28 Γενάρη νέα «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία προβλέπει κυρίως την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

Επίσης, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Ελενα Σαλγάδο, η ισπανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση ποσοστού έως και 49% του Aena, του οργανισμού διαχείρισης των ισπανικών αεροδρομίων, και ποσοστού 30% των κρατικών λαχείων. Επίσης θα αυξηθούν οι φόροι στα προϊόντα καπνού και θα πετσοκόψουν ακόμα και το επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα εξάλλου με χτεσινή ανάλυση του «Ρόιτερς», η Πορτογαλία είναι πιθανό να χρειαστεί πακέτο διάσωσης ύψους 45-60 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εκτιμώντας μάλιστα ότι μπορεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης πριν από το τέλος του έτους.

Η ΕΚΤ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, συνέχισε και χτες τις παρεμβάσεις της, με αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να απορροφήσει μέρος των κραδασμών στην ευρωζώνη. «Η ΕΚΤ συνέχισε και σήμερα, επί δεύτερη κατά σειρά ημέρα, τις μαζικές αγορές ομολόγων, επεσήμαναν στελέχη των τραπεζών BNP και Natixis, που δραστηριοποιούνται στην αγορά ομολόγων» σημειώνει η είδηση, επιβεβαιώνοντας ότι οι κάνουλες της ΕΚΤ είναι μόνιμα ανοιχτές για τη στήριξη - με το αζημίωτο - των τραπεζών στην ΕΕ.

Το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης και την αναιμική ανάπτυξη που θα ακολουθήσει, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), η οποία προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία θα κυμανθεί στο 2% του ΑΕΠ το 2011 και 1,5% το 2012, μετά το άλμα 3,6% που σημείωσε εφέτος. «Οι εξαγωγές θα παραμείνουν η κινητήριος δύναμη του δυναμισμού που επιδεικνύει η γερμανική οικονομία, αλλά η δύναμη του εξωτερικού εμπορίου θα έχει επίσης αντίκτυπο στην εγχώρια ζήτηση», προσθέτει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας.

Διεργασίες στην Ευρωζώνη

Ενδεικτική των διεργασιών που συντελούνται στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της ΕΕ είναι η χτεσινή δήλωση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι καλό θα ήταν η Πολωνία να μη βιαστεί να υιοθετήσει το ευρώ, μέχρι η ΕΕ να προσαρμόσει τους πολιτικούς της θεσμούς και την οικονομία της, ώστε να στηρίξει ένα σταθερό ενιαίο νόμισμα.

Σε συνέντευξή του σε πολωνική εφημερίδα, δήλωσε ότι «η ΟΝΕ είναι ένα φιλόδοξο αλλά ατελές project». Τόνισε ακόμη πως «η πολιτική φιλοδοξία δε συνέπεσε με την προθυμία για προσαρμογή των οικονομικών θεσμών ώστε να συγκλίνουν», κάτι που κατά τη γνώμη του είναι το ζήτημα που θέτει το μέλλον του ευρώ υπό αμφισβήτηση και «αποτελεί για μας ένα τεράστιο ζήτημα για το τι να κάνουμε». Η Πολωνία πέρσι εγκατέλειψε το σχέδιό της να ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2012, καθώς υποχώρησαν τα έσοδα του προϋπολογισμού εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το σενάριο, τέλος, του διαχωρισμού της Ευρωζώνης σε «καλές» και «κακές» χώρες, απέκλεισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ewald Nowotny. Επισήμανε, παράλληλα, πως οι ευρωπαϊκές χώρες με προβλήματα χρέους θα υποστηριχθούν μόνο προσωρινά και πως πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματά τους με περικοπές δαπανών και διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή με αλλεπάλληλα κύματα αντιλαϊκών μέτρων.

«Η σκέψη διαχωρισμού της Ευρωζώνης σε νότο και βορρά είναι τελείως εξωφρενική», δήλωσε σχετικά, καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση «η δημοσιονομική κατάσταση των νοτίων θα επιδεινωνόταν, ενώ οι βόρειοι θα αντιμετώπιζαν συρρίκνωση της εξαγωγικής τους δυναμικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ