Σάββατο 27 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Υιοθετείται η γκεμπελική εκδοχή για το «Κατίν»
  • Η Δούμα «ανακήρυξε» ως υπαίτιους για τη δολοφονία χιλιάδων Πολωνών τους Σοβιετικούς
  • Την παραχάραξη της Ιστορίας κατήγγειλε το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

Οι σφραγίδες και το υλικό παραχάραξης επί Γιέλτσιν που ήρθαν στα χέρια του πρώην Γενικού Εισαγγελέα της ΕΣΣΔ
Οι σφραγίδες και το υλικό παραχάραξης επί Γιέλτσιν που ήρθαν στα χέρια του πρώην Γενικού Εισαγγελέα της ΕΣΣΔ
ΜΟΣΧΑ.--

Η ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) υιοθέτησε χτες απόφαση με την οποία αναγνωρίζει ως έγκλημα που διέταξε ο Σοβιετικός ηγέτης, Ιωσήφ Στάλιν και η σοβιετική ηγεσία τη σφαγή χιλιάδων Πολωνών στρατιωτικών (αρχικά ήταν 3.000 και στη συνέχεια έφτασαν τις 22.000) στο δάσος του Κατίν. Κατά της απόφασης τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου ανάμεσα στα άλλα επισήμαναν πως η απόφαση εγκρίθηκε με μεγάλη βιασύνη, κάτω από έντονη πολιτική πίεση. «Η παραχάραξη της Ιστορίας που συντελείται σε άλλες χώρες σήμερα γίνεται και στη δική μας», πρόσθεσαν ενώ υπογράμμισαν πως η απόφαση ουσιαστικά επιβεβαιώνει τον φασίστα Γκέμπελς και περιέχει προσβλητικές και αβάσιμες επιθέσεις κατά της Σοβιετικής Ενωσης και της Σοβιετικής εξουσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κρατικής Δούμας «τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα οποία είχαν παραμείνει για πολλά χρόνια στα μυστικά αρχεία αποκαλύπτουν το μέγεθος της φοβερής αυτής τραγωδίας, αλλά επιβεβαιώνουν επίσης ότι το έγκλημα του Κατίν διαπράχθηκε με προσωπική διαταγή του Στάλιν και άλλων μελών της σοβιετικής ηγεσίας». Καταλήγοντας σημειώνεται πως «το ρωσικό κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του συμπάθεια προς όλα τα θύματα της αδικαιολόγητης αυτής πράξης, στις οικογένειες και τους συγγενείς τους». Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη για τις 6 Δεκεμβρίου επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Πολωνία.

Με την πλαστογραφία επί Γιέλτσιν

Οπως είναι γνωστό, αμέσως μετά τη συντριβή του φασισμού στο Στάλινγκραντ, ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βερολίνου ανακοίνωσε την «ανακάλυψη» από τη Βέρμαχτ ενός μαζικού τάφου 3.000 Πολωνών αξιωματικών σε μια περιοχή στο δάσος του Κατίν, ρίχνοντας φυσικά τις ευθύνες στους Σοβιετικούς. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται από πολυάριθμους ιατροδικαστές και ιστορικούς οι οποίοι σημειώνουν πως οι δολοφονημένοι στο Κατίν σκοτώθηκαν με γερμανικές σφαίρες, πως είχαν δεθεί με σκοινί που παραγόταν μόνο στη Γερμανία, πως τα έγγραφα που βρέθηκαν στα πτώματα είχαν ημερομηνίες που έπονταν της γερμανικής εισβολής (οι Γερμανοί είχαν υποστηρίξει πως οι Σοβιετικοί εκτέλεσαν τους Πολωνούς αξιωματούχους την άνοιξη του 1940) και οι ιατροδικαστές ανακοίνωσαν πως ο βαθμός αποσύνθεσης των θυμάτων δεν δικαιολογούσε τους γερμανικούς ισχυρισμούς και έδειχνε ότι δολοφονήθηκαν το 1941. Μάλιστα, ο ίδιος ο Γκαίμπελς, στα απομνημονεύματά του δηλώνει ότι αυτό το γεγονός πρέπει να κρυφτεί με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να στηριχτεί η προπαγάνδα κατά της ΕΣΣΔ.

Τη σκυτάλη του αντικομμουνισμού πήρε το 1992 ο Μπόρις Γιέλτσιν παρουσιάζοντας δίπλα στον γνωστό Πολωνό αντικομμουνιστή Λεχ Βαλέσα αντίγραφα μιας σειράς «ντοκουμέντων» που «επιβεβαιώνουν» τους γερμανικούς ισχυρισμούς. Οπως έχει αποδειχθεί και πρόσφατα με τις αποκαλύψεις που δημοσιοποίησε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της ΕΣΣΔ, και βουλευτής του ΚΚΡΟ Βίκτορ Ιλιούχιν, πρόκειται για πλαστογραφήσεις και διαστρέβλωση πληροφοριών που έστησε συγκεκριμένος μηχανισμός παραχάραξης ιστορικών αρχείων που φτιάχτηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Σε μια παράλληλη - αλλά πλήρως σχετική - εξέλιξη, η οικονομική εφημερίδα «Vedomosti» δημοσίευσε χτες πως ο Μεντβέντεφ θα αρχίσει μια εκστρατεία «αποσταλινοποίησης» της Ρωσίας, κλιμακώνοντας την προσπάθεια να συκοφαντηθεί ακριβώς η πρώτη περίοδος που τέθηκαν οι βάσεις για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στο πρώτο εργατολαϊκό κράτος στον κόσμο, την ΕΕΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ