Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΑΙΩΣΗ
«Πάρτε πίσω» το φορομπηχτικό μέτρο

Συγκέντρωση στις 29 του Νοέμβρη στην Ομόνοια με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΒΕ και συμμετοχή μισθωτών με «μπλοκάκι», στο πλαίσιο βδομάδας πανελλαδικής δράσης

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που θα ξεδιπλωθούν τη βδομάδα από τις 29 του Νοέμβρη έως και τις 6 του Δεκέμβρη, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, μαζί με εργαζόμενους που απασχολούνται με «μπλοκάκι», θα δώσουν μια ακόμη δυναμική μάχη με κεντρικό σύνθημα «πάρτε πίσω την περαίωση». Η απόφαση για κοινή δράση των μικρών ΕΒΕ και των μισθωτών που θεωρούνται από την εφορία «επιχειρηματίες», λήφθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε χτες το βράδυ η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), προκειμένου να συντονιστεί η δράση όλων όσοι πλήττονται από το φορομπηχτικό μέτρο της περαίωσης που επέβαλε η κυβέρνηση. Η πάλη ξεκινά με συγκέντρωση στην Ομόνοια, τη Δευτέρα 29 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή. Θα συνεχιστεί με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε τοπικές εφορίες σε διάφορες πόλεις μέχρι και τις 6 του Δεκέμβρη.

Στη σύσκεψη - σε μία κατάμεστη αίθουσα με όρθιους - εκτός των σωματείων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, και μηχανικοί, δικηγόροι, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, συμβασιούχοι κάθε ειδικότητας, και άλλοι που, αν και μισθωτοί, αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Σε όλους αυτούς στάλθηκαν τις προηγούμενες μέρες τα σημειώματα της περαίωσης, με την απαίτηση να πληρώσουν και πάλι στην εφορία χιλιάδες ευρώ. Στη σύσκεψη, εκτός από το θέμα της περαίωσης, συζητήθηκαν γενικότερα οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής τόσο στους μικρούς ΕΒΕ, όσο και στους εργαζόμενους και η ανάγκη αντίστασης στα σκληρά μέτρα και ανατροπής της.

Από το ΠΑΜΕ θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό μετέφερε ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. «Το ΠΑΜΕ είναι στο πλευρό σας. Να αποσυρθεί τώρα το αίσχος της περαίωσης, που δεν αφορά μόνο εσάς, αλλά και χιλιάδες παιδιά της εργατικής τάξης που δουλεύουν με "μπλοκάκι" με το πιστόλι στον κρόταφο. Η κυβέρνηση και η ΕΕ έχουν πέσει σαν τα κοράκια στην εργατική τάξη για να βρουν ζεστό χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο». Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να επιμείνουμε και να δυναμώσουμε τη συμμαχία μας για τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για να δείξουμε ότι η μόνη προοπτική μιας άλλης εξουσίας, της εργατικής και των συμμάχων της, μπορεί να οδηγήσει μια για πάντα στη λύση αυτών των προβλημάτων». Τέλος, κάλεσε σε αντίσταση στη βάρβαρη πολιτική, σε στήριξη της πανεργατικής απεργίας στις 15 του Δεκέμβρη, στη διεύρυνση της πάλης και για δουλειά σε όλους.

Μιλώντας στη σύσκεψη δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, μισθωτοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, πέρα από τους ΕΒΕ, ξεδίπλωσαν και την τραγωδία ενός μέτρου που απευθύνεται πολλές φορές σε ήδη κατεστραμμένους οικονομικά ανθρώπους, άνεργους ή με ελάχιστα μεροκάματα για πολλούς μήνες. Η ομοφωνία για συμμετοχή στη δράση συνοδεύτηκε από έντονη κριτική στον πολιτικό και μόνιμο χαρακτήρα του φορομπηχτικού μέτρου. Η αποφασιστικότητα ήταν έκδηλη, όπως και η δέσμευση ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί ένας δυνατός, ενωτικός αγώνας με τους μικρούς ΕΒΕ και τους εργαζόμενους μαζί στο δρόμο, πιο ισχυρούς και αποτελεσματικούς.

Εισηγητικά, ο Μ. Μαυροθαλασσίτης, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, αναφέρθηκε εκτενώς στα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί τελευταία από την κυβέρνηση, για να επισημάνει ότι «η εφαρμογή όλων αυτών έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στη λαϊκή οικογένεια με την ύφεση να τρέχει πάνω από 4% και την ανεργία να έχει πλήξει την κάθε ελληνική οικογένεια». Πρόσθεσε ότι στη βάση όλων αυτών: «Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης έχει αγγίξει τα όριά του. Η αναρχία στην παραγωγή, η ανισόμετρη ανάπτυξη, ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός είναι χαρακτηριστικά που δεν ξεπερνιούνται, που βάζουν τη σφραγίδα τους στις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις με οδυνηρές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα».

Και συνέχισε ο συνδικαλιστής: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η περαίωση με πρόταση μάλιστα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που υιοθετήθηκε βεβαίως και από τον ΣΕΒ και αποδέχτηκε η κυβέρνηση. Καλούνται εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί με μπλοκάκια - απολυμένοι σήμερα -, συνταξιούχοι, να πληρώσουν ξανά».

Στο σημείο αυτό ο Μ. Μαυροθαλασσίτης τόνισε: «Εδώ πρέπει να είμαστε καθαροί. Το μέτρο είναι φορομπηχτικό, άδικο για τη λαϊκή οικογένεια που θα επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση που βρίσκεται. Δεν μπορεί για κανένα λόγο (και ανεξάρτητα απ' τον προσωπικό χειρισμό του) να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Πρέπει να καταδικαστεί και να απορριφθεί». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να ζητάνε πρόσθετους φόρους απ' αυτούς που είναι στα όρια και κάτω από αυτά της φτώχειας», για να καταλήξει: «Η ΠΑΣΕΒΕ μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ έχουμε καθαρή θέση. Πάρτε πίσω την περαίωση. Ετσι και αλλιώς ελάχιστοι μπορούν να πληρώσουν».

Τέλος, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι ακόμη και αν η περαίωση αποσυρθεί, δε φτάνει για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση όσων πλήττονται από την πολιτική που εφαρμόζεται και ότι είναι «επιτακτικό το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, το αντιμονοπωλιακό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων πιο συγκροτημένα και επιτακτικά να βάλουν για συζήτηση τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

Στο κλείσιμο τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή στη σύσκεψη είναι θετική ένδειξη για τις δυνατότητες επιτυχίας των κινητοποιήσεων και έδωσε το «σύνθημα» για την προπαγάνδισή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ