Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πλήγμα οι συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά εφόδια

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ενα ακόμη χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά δίνουν οι συνεχείς αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, ζωοτροφές, καύσιμα κ.λπ.) τόνισε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για το θέμα.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης επιχείρησε να παρουσιάσει ως απάντηση στην ακρίβεια μέτρα ...καταγραφής της κατάστασης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ντίνος Ρόβλιας, στόχος του υπουργείου είναι η «τιθάσευση» του κόστους, ενώ προσπάθησε να παραπλανήσει, λέγοντας ότι με ρύθμιση που ισχύει «το υπουργείο έχει δικαίωμα να ζητήσει εγγράφως τα παραστατικά που συνθέτουν το κόστος των αγροτικών εφοδίων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει διανεμηθεί «εγκύκλιος στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις για αυστηρή τήρηση αναγραφής των τιμών των αγροτικών εφοδίων στο σημείο πώλησης».

Το υπουργείο «μπορεί να καταθέτει εγκυκλίους, αλλά οι αγρότες καταθέτουν παραπάνω χρήματα για αγροτικά εφόδια. Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει στην απελπισία τους αγρότες και κτηνοτρόφους», σχολίασε ανταπαντώντας ο Νίκος Μωραΐτης σημειώνοντας πως «εφαρμόζεται με ευλάβεια η πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ» και «έχει για χαμένους τους φτωχούς αγρότες που βλέπουν το εισόδημά τους να κατρακυλάει».

Οι κτηνοτρόφοι, σημείωσε, «πουλούν σε τιμές του 1995» την ίδια στιγμή που «έχετε πετσοκόψει και τις επιδοτήσεις». Αντίστοιχα, κερδισμένοι είναι οι εισαγωγείς, αφού «έχουν αυξήσεις που αγγίζουν το 40%».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ «αυτή η πολιτική εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στα μονοπώλια, στους εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων και σκορπά την εξαθλίωση στους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα». Ο Ν. Μωραΐτης τόνισε επίσης ότι «στην ασυδοσία των εμπόρων έρχεται να προστεθεί η αύξηση του πετρελαίου και η αύξηση του ΦΠΑ και στο αγροτικό ρεύμα» που φθάνουν στο 31%, ενώ το παρατηρητήριο τιμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, είναι στάχτη στα μάτια των αγροτών». Κάλεσε τέλος τους αγρότες να παλέψουν «για μια άλλη ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα που θα παίρνει υπόψη τις διατροφικές ανάγκες του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ