Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Αρραγές μέτωπο για να σκύψει ο λαός το κεφάλι

Απροκάλυπτα ομολογούν ότι στόχος της μεταξύ τους συναίνεσης είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και να γονατίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Οι χιλιάδες λαού που πλημμύρισαν το βράδυ της Δευτέρας το Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ, είναι η καλύτερη εγγύηση ότι ο λαός δεν πρόκειται να μπει στη φάκα της συναίνεσης για να σωθεί η πλουτοκρατία και τα κέρδη της
Οι χιλιάδες λαού που πλημμύρισαν το βράδυ της Δευτέρας το Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΚΚΕ, είναι η καλύτερη εγγύηση ότι ο λαός δεν πρόκειται να μπει στη φάκα της συναίνεσης για να σωθεί η πλουτοκρατία και τα κέρδη της
Τη συζήτηση για διευρυμένες συμμαχίες των αστικών κομμάτων ενάντια στο λαό κράτησε ζεστή χτες η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξουν και συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο.

Προκλητικά, ο Γ. Πεταλωτής επανέλαβε για τις εκλογές ότι «από συνάθροιση πολλών στοιχείων προκύπτει νομιμοποίηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες» και επιβεβαίωσε την πρόθεση του πρωθυπουργού «να απευθυνθεί στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα».

Παρά το γεγονός ότι έσπευσε να διευκρινίσει πως για την ώρα «δεν υπάρχει αναγκαιότητα να συζητήσουμε για συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο», ευχήθηκε με νόημα: «Μακάρι, να υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε η συνεργασία, ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο να είναι ένα ζήτημα το οποίο να είναι απλό και να μπορούν πολλές δυνάμεις μαζί να συνεργάζονται με συγκεκριμένα κριτήρια και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

Ανταποκρινόμενη πρόθυμα στο κάλεσμα των καιρών για μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση στη βάση των συμφερόντων του κεφαλαίου, η ΝΔ προτάσσει τα «αναπτυξιακά μέτρα», δηλαδή τα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, σαν βάση της συνεννόησης με την κυβέρνηση, θεωρώντας ταυτόχρονα δεδομένα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου.

Η ηγεσία της ΝΔ βάζει «επιθετικά» στην ατζέντα της συναίνεσης την άμεση λήψη αναπτυξιακών μέτρων, με αιχμή τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, όπως οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις των πάντων κ.ά.

Προτείνει μάλιστα ως κοινή βάση αναφοράς την τελευταία έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία, ως γνωστόν, ξεχώρισε για τη βαρβαρότητα των αντιλαϊκών μέτρων που προτείνει, ζητώντας τη διάλυση του εναπομείναντος κράτους Πρόνοιας και λήψη μέτρων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Μπούσουλας οι εκθέσεις των τραπεζιτών

Μετά τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα, τη σκυτάλη πήρε χτες ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος, παραπέμποντας στην έκθεση της ΤτΕ.

«Αν δεν ακούει (σ.σ. ο πρωθυπουργός) την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, όλο αυτό το διάστημα, προτείνοντας μια εναλλακτική πρόταση, ας ακούσει τουλάχιστον την έκκληση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που λέει ότι πέρα από μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα χρειάζεται και τόνωση της αγοράς, χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Βήμα Εφ Εμ», προσδιορίζοντας το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί η συναίνεση.

Πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε «αλλαγή πολιτικής», εννοώντας στην κατεύθυνση που δείχνει η ΤτΕ, άσκησε και ο εκπρόσωπος Τύπου. Ο ελληνικός λαός «ζήτησε με την ψήφο του αλλαγή πολιτικής, ζήτησε μέτρα για την ανάπτυξη, μέτρα για να ανασάνει η οικονομία, μέτρα για να πάρουν αναπνοή τα νοικοκυριά», δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Από την πλευρά του, ο Θ. Καράογλου είπε (ΝΕΤ) ότι «είναι λογικό και αυτονόητο ότι θα πρέπει να καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί να κουβεντιάσουν για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, ειδικά μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος. Είναι λογικό ότι θα πρέπει να βρουν κοινούς τόπους, είναι λογικό ότι θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι».

Επικαλούμενος μάλιστα τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δε θα γίνουν εκλογές τα επόμενα τρία χρόνια, σημειώνει ότι «αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να βάλουμε όλοι μαζί το νερό στο αυλάκι για να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Απτά δείγματα «συνεννόησης»

Ταυτόχρονα, τα στελέχη της ΝΔ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες δείχνοντας στην πράξη το περιεχόμενο της δικομματικής συναίνεσης. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση για απαγόρευση ουσιαστικά των απεργιών στον κλάδο του τουρισμού, που έκανε χτες στην ετήσια γενική συνέλευση μεγαλοξενοδόχων Αττικής η Ο. Κεφαλογιάννη, ζητώντας εκβιαστικά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τη σφαγή όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια.

Επικαλούμενη ότι ο τουρισμός το 2010 υπέστη πλήγμα από τις «συνεχιζόμενες απεργίες και καταλήψεις που διαμόρφωσαν στο εξωτερικό την εικόνα μιας Αθήνας υπό διαρκή ομηρία από ολιγάριθμες, ανεύθυνες μειοψηφίες», ζητά να υπάρξει «ένα συμβόλαιο καλής πίστης και συνεργασίας ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του τουρισμού».

Το συμβόλαιο, σύμφωνα με την τομεάρχη Τουρισμού της ΝΔ, θα «διασφαλίζει κοινωνική και πολιτική συναίνεση γύρω από την ανάγκη προστασίας του τουρισμού», προτείνοντας μεταξύ άλλων τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, με προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή με απεργοσπαστικό μηχανισμό... Το ίδιο, μάλιστα, προτείνει «θα μπορούσε να ισχύει στα ρυμουλκά, όταν οι εκεί απεργούντες εργαζόμενοι εμποδίζουν την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης έλεγε χτες («Μέγκα») ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων του κεφαλαίου, επειδή «η δυνατή αριστερά θα αρχίσει πρόβες και επαναστατική γυμναστική και θα επιδεινώσει περισσότερο τις καταστάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ