Δευτέρα 8 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενεργητική προσήλωση στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας

Την ενεργητική προσήλωση της κυβέρνησης στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ επαναβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, κατά την τριήμερη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον από 3-5 Νοέμβρη, βάζοντας στην ιμπεριαλιστική κονίστρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

Ο Π. Μπεγλίτης, διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει (και να πληρώνει πάνω από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο) στις αποστολές κατοχής του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο, κύρια στο Αφγανιστάν (ISAF), στο Κόσσοβο (KFOR), στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πειρατείας στη Σομαλία, όπως και στα θέματα που σχετίζονται με τη λεγόμενη «περιφερειακή ασφάλεια» (Βαλκάνια, Μεσόγειος).

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα τοποθετηθεί ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα, λέγοντας έμμεσα ότι - όταν της ζητηθεί - θα αναβαθμίσει τη συμμετοχή της σε αυτή. Ζήτησε μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα να εξασφαλιστεί και η συναίνεση συνολικά της ΕΕ. Τέλος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση, θα συνεχίσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ (και των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών) παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κατέθεσε υπόμνημα για την επιθετική στάση της Αγκυρας και τις ελληνικές θέσεις. Εχοντας ήδη αποδεχτεί σοβαρές εκχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα, συνδέοντας τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης με τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και την συγκυριαρχία με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, ο Π. Μπεγλίτης επισημαίνει τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και άλλες ενέργειες, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την έμπρακτη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει το επίπεδο των σχέσεων με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ