Συναγερμό πρέπει να σημάνει για το εργατικό λαϊκό κίνημα το ψήφισμα που συζητιέται μεθαύριο Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση
Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα απόπειρα στοχοποίησης των λαϊκών κινημάτων, στο όνομα της «καταπολέμησης του εξτρεμισμού». Στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνέρχεται την Τρίτη 5 Οκτώβρη 2010, προωθείται ψήφισμα, με το οποίο γίνεται μια συνολική προσπάθεια νομιμοποίησης όλου του αυταρχικού - αντιδημοκρατικού πλαισίου που προωθείται τα τελευταία χρόνια από τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό.
Πρόκειται για το ίδιο αντιδραστικό όργανο, που πέντε χρόνια πριν κατασκεύασε και προσπάθησε να νομιμοποιήσει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο.
-- Με το προωθούμενο ψήφισμα - πλαίσιο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (μέλη του είναι όλες οι χώρες της Ευρώπης μέχρι τα Ουράλια και τον Καύκασο), επιχειρείται η θωράκιση του Δικαίου της αστικής τάξης και η ενσωμάτωσή του στον πυρήνα της νομοθεσίας όλων των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
-- Το ψήφισμα σηματοδοτεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους λαούς υπό τη σκιά και το φόβο του λαϊκού παράγοντα μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Ουσιαστικά, διαμορφώνεται το πλαίσιο, για να χαρακτηρίζονται ως «εξτρεμισμός» οι αγώνες των εργαζομένων, τα κινήματα και τις οργανώσεις τους.
-- Στο όνομα της θωράκισης αυτού του συστήματος και με πρόσχημα την «πρόληψη της διασάλευσης της δημόσιας τάξης», δικαιολογεί μέτρα που πλήττουν καίρια δημοκρατικά δικαιώματα, όπως «την ελευθερία έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι», φθάνοντας μέχρι την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και της ίδιας της λειτουργίας των κομμάτων που στοχοποιούνται.
Ταυτόχρονα, φοράει την προβιά της αποτροπής του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά αποκαλύπτεται ότι αυτό είναι μόνο το πρόσχημα και πραγματικός στόχος είναι τα κινήματα των λαών και ό,τι αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων.
Χρέος της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως τόνισε σε δήλωσή της και η βουλευτής της ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι να απορρίψει το κατάπτυστο ψήφισμα, «το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει και δε θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των λαών».
Το κατάπτυστο αυτό κείμενο προβλέπει:
Η επιχείρηση αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μέρος ενός ευρύτερου, όπως αποδεικνύεται, σχεδίου ενίσχυσης του οπλοστασίου της διεθνούς καταστολής. Πρόσφατα κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή η «Σύμβαση του ΟΗΕ κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος» και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20/9/2010 (Ν. 3875, ΦΕΚ 158Α). Πρόκειται για τη λεγόμενη Σύμβαση Παλέρμο του ΟΗΕ, που υπογράφτηκε το 2000.
Με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» ή του οργανωμένου εγκλήματος και με όχημα τον ΟΗΕ, προωθούν μια σειρά από διατάξεις που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών.
Στο πλαίσιο της κύρωσης της Σύμβασης, η κυβέρνηση απέσυρε ακόμα και αυτήν την υποτυπώδη διάταξη που υπήρχε στην ισχύουσα νομοθεσία (τρομονόμος), η οποία έλεγε ότι δε συνιστούν τρομοκρατική πράξη εκείνες οι δράσεις που έχουν ως στόχο την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος (π.χ. να πέσει η χούντα), τη διαφύλαξη ή αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, τη δράση υπέρ της ελευθερίας ή την άσκηση θεμελιώδους ατομικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής ελευθερίας.
Με την κύρωση της Σύμβασης, εισάγονται στο εθνικό Δίκαιο ρυθμίσεις ασφυκτικές για τους λαϊκούς αγώνες, δίνοντας τη δυνατότητα στις δυνάμεις καταστολής να χαρακτηρίζουν «εγκληματική πράξη» ακόμα και την έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης.
Για παράδειγμα, ποινικοποιείται η δράση νομικών προσώπων (π.χ. σωματεία) στην περίπτωση που παρέχουν εφόδια ή και χρηματική ενίσχυση σε μετανάστες πρόσφυγες, τους οποίους η νομοθεσία κάποιων κρατών μπορεί να θεωρεί «τρομοκράτες». Στη Σύμβαση του ΟΗΕ γίνεται ακόμα λόγος για «ειδικές ανακριτικές τακτικές», παραπέμποντας στις ανακρίσεις που έκανε η CIA μέσα σε αεροπλάνα ή σε μυστικές φυλακές ανά τον κόσμο και καθιερώνεται η διευρυμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση.
Τα παραπάνω αποτελούν κομμάτια στο παζλ του «αντιτρομοκρατικού» θεσμικού πλαισίου, που περιλαμβάνει τον «ευρωτρομονόμο», το ενιαίο ένταλμα σύλληψης, τη συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας ΕΕ - ΗΠΑ και τις προσαρμογές στη νομοθεσία των κρατών - μελών της ΕΕ.
Σε όλους αυτούς τους νόμους και τις συμφωνίες η «τρομοκρατία» τα χωράει όλα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον «ευρωτρομονόμο», «τρομοκρατία» είναι το σύνολο των εκ προθέσεως πράξεων που «είναι δυνατόν να προσβάλουν σοβαρά χώρα ή διεθνή οργανισμό». Εδώ μπορούν να χωρέσουν διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις. Οι πράξεις αυτές, σύμφωνα με τον «ευρωτρομονόμο», ξεκινάνε από το «σοβαρό εκφοβισμό του πληθυσμού» και κλιμακώνονται στην «αποσταθεροποίηση ή καταστροφή των πολιτικών, συνταγματικών ή οικονομικών δομών». Εδώ χωράει μια απεργία, ένας αποκλεισμός δρόμου και άλλα.
Στήνουν μάλιστα και ένα νέο, διεθνές «Ιδιώνυμο», καθώς ποινικοποιούν και την «απειλή τέλεσης ενός εκ των προαναφερομένων εγκλημάτων». Θα μπορούσε έτσι το καταστατικό και το πρόγραμμα ενός κόμματος όπως το ΚΚΕ, που θέτει ως στρατηγικό στόχο την ανατροπή της αστικής εξουσίας, μέσα από τη μαζική λαϊκή πολιτική πάλη, να θεωρηθεί προληπτικά σαν «απειλή τέλεσης εγκλημάτων» και να αποτελέσει το όχημα για την ποινικοποίηση της δράσης του Κόμματος!