Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «Καλλικράτης» φέρνει ανατροπές και απολύσεις

-- Δ. ΖΩΝΙΟΣ («9,84»): Θυμάμαι πριν περίπου 2 μήνες να προβλέπετε ότι θα υπάρξουν περίπου 30 - 35 χιλιάδες απολύσεις στους Δήμους ως απόρροια της εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης». Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δημοσιεύματα για απολύσεις και σε ΔΕΚΟ γενικώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπολογίζεται περίπου γύρω στις 130.000. Θεωρείτε ότι αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να υλοποιηθεί σε ένα σχεδιασμό εφαρμογής των όρων του μνημονίου και του σχεδίου «Καλλικράτης»;

-- Να θυμίσω ότι ο «Καλλικράτης» ως σχέδιο και ως περιεχόμενο, προηγείται του μνημονίου κατά πολύ. Το καινούριο με το μνημόνιο είναι τα κονδύλια και το ότι ο «Καλλικράτης» θα πρέπει να τρέξει με το τροχάδην που έχει η κυβέρνηση να φέρει Αραβες, να φέρει άλλους επενδυτές, να αλλάξει την ιδιοκτησία γης, τη χρήση γης και τα λοιπά. Θα παίξει σοβαρό ρόλο ο «Καλλικράτης». Οι αρμοδιότητές του είναι ίδιες με τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο και δεν είναι μόνο θέμα αρμοδιοτήτων είναι και το περιεχόμενο. Δεν είναι γενικά ότι έχει αρμοδιότητα, αλλά αρμοδιότητα να κάνει συγκεκριμένα πράγματα.

Κοιτάξτε, όλα δείχνουν βεβαίως ότι θα γίνουν απολύσεις. Αυτές μπορεί να γίνουν μετά τις εκλογές. Να τρέξουν, να γίνουν σε ένα χρόνο. Απολύσεις θα γίνουν! Πρώτα πρώτα, τα όποια έργα θα γίνουν, τα όποια έργα, για τις ανάγκες των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή των γραφείων των ναυτιλιακών εταιρειών ή τι άλλα θα γίνουν, θα γίνουν από εργολάβους. Και ξέρετε το καθεστώς της εργολαβίας ποιο είναι.

Επομένως, θα περισσέψουν και όποιοι δημοτικοί υπάλληλοι υπήρχαν. Θα τους πουν ότι «δεν έχετε αντικείμενο δουλειάς». Λένε θα κάνουν μετατάξεις. Πόσες μετατάξεις θα κάνουν; Προοπτικά θα περάσουν στα τοπικά όργανα και οι εκπαιδευτικοί. Αφού περνάει σε αυτά η ευθύνη των σχολείων και μην ξεχνάτε ότι ένας προσλαμβάνεται στη θέση πέντε. Οι καινούριες προσλήψεις θα γίνονται από τους Δήμους, θα αλλάξει όλο το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων μέσα από τον «Καλλικράτη» και επομένως θα έχουμε και απολύσεις και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οσοι είχαν σταθερή δουλειά δε θα την έχουν.

Αύριο μπορεί να έχουμε το εξής πράγμα και πρέπει να τα δούμε με προοπτική. Οτι οι εκπαιδευτικοί σε ένα σχολείο μπορεί να παίρνουν διαφορετικό μισθό από ό,τι παίρνουν σε ένα άλλο σχολείο ή σε μια άλλη περιοχή. Γιατί η μισθοδοσία θα είναι ανάλογα με την αξιολόγηση και τα έσοδα των σχολείων. Μια περιοχή π.χ. που έχει μεγάλους επιχειρηματίες σε ένα δήμο, μπορεί να έχει χορηγούς, με ανταλλάγματα βεβαίως, και να τσοντάρουν στον προϋπολογισμό του σχολείου και έτσι να δίδεται λίγο παραπάνω μισθός.

Η ταξικοποίηση δηλαδή θα είναι πια πολύ πιο καθαρή από δήμο σε δήμο, από σχολείο σε σχολείο, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κλπ. Από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, μέσα στο πανεπιστήμιο από σχολή σε σχολή. Ακουσα τον κ. Πανάρετο να λέει το εξής πράγμα. Με τις αναδιαρθρώσεις των πανεπιστημίων θα υπάρχουν σχολές ετήσιες και διετείς και στο ερώτημα τι θα είναι αυτές, μπορεί λέει να θεωρούνται και ανώτατες σχολές! Τώρα παίζουμε. Το πανεπιστήμιο έχει σχέση με το επιστημονικό αντικείμενο. Μπορεί το επιστημονικό αντικείμενο να διδάσκεται σε ένα χρόνο και σε δύο;

Τα ίδια θα γίνουν και ανάμεσα στους δήμους. Αμα έχεις Αραβες στην περιοχή σου, οι Αραβες μπορεί να δώσουν στο δήμαρχο ένα ποσό, όχι για να κάνει έργα κοινωνικά, με τη μορφή φιλανθρωπίας και τέτοια. Και αν θέλετε, οι μηχανισμοί εξαγοράς θα προχωρήσουν πιο βαθιά. Αλλά για πολύ λίγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ