Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Στόχος επιχειρηματικών συμφερόντων η Κάρυστος

Η Σοφία Ντούρου υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας
Η Σοφία Ντούρου υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας
«Δύο φορές ξέσπασε φέτος πυρκαγιά στην Κάρυστο, αλλά και το 2009 και το 2007. Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίο. Η περιοχή είναι στόχος μεγάλων συμφερόντων και εκεί πρέπει να ψάξουν οι αρμόδιοι». Αυτό τόνισε στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Εύβοιας η νομαρχιακή σύμβουλος και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σοφία Ντούρου και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές εμπορευματοποίησης της γης, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι η αιτία που δίνει το «πράσινο φως» σε κάθε καταπατητή, στο μεγάλο κεφάλαιο να επενδύει σ' αυτή. Και σε αυτό το σημείο πρότεινε μα σειρά μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών:

  • Αποζημίωση στο 100% στο σύνολο των καταστροφών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
  • Αμεση, πλήρη, ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων, μέτρα για να μην υπάρξει αλλαγή χρήσης γης, άμεσα και ολοκληρωμένα μέτρα αναδάσωσης.
  • Μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων από τη διάβρωση, τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών από τις βροχές.
  • Αμεση ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό.
  • Χρηματοδότηση ολοκληρωμένου σχεδίου διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών - αγροτικών και δασικών δρόμων, δημιουργία ταμιευτήρων νερού, μέτρα προστασίας και ανάπτυξης του δάσους.
  • Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας για πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών με αξιοποίηση των φορέων τοπικής διοίκησης, τους λαϊκούς φορείς.

Στο μεταξύ, μετά την καταγραφή από τη διεύθυνση του πρωτογενούς τομέα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές από την τελευταία πυρκαγιά: Κάηκαν 8.000 ελαιόδεντρα, 2.000 οπωροφόρα και άλλα 1.000 καρποφόρα δέντρα και αμπέλια 5 στρεμμάτων. Επίσης 8.000 στρέμματα βοσκοτόπων, 50 αιγοπρόβατα και 100 κυψέλες μελισσιών, 4 στρέμματα θερμοκήπια και 3 τόνοι λιαστό κρασί. Από κτιριακές εγκαταστάσεις κάηκαν ή υπέστησαν σημαντικές ζημιές 10 σπίτια σε τρεις οικισμούς και άλλα 10 κτίσματα και αποθήκες.

«Η εμπειρία δείχνει, κατέληξε η Σ. Ντούρου, ότι δίνονται κάποιες ελάχιστες αποζημιώσεις στην αρχή (στην περίπτωση των καταστροφών από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007, δόθηκε ένα τριχίλιαρο και μετά απαιτήθηκε η επιστροφή του πίσω, από την κυβέρνηση) για να καταλαγιάσουν η οργή, η αγανάκτηση και οι αντιδράσεις και στη συνέχεια τίποτα, όπως συμβαίνει στο νομό μας όπου κανένα μέτρο πρόληψης, προστασίας, καμία υποδομή, ούτε φύλαξη των δασών, ούτε αντιπυρικά, ούτε αντιπλημμυρικά έργα έγιναν σε Εύβοια - Σκύρο. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, το ίδιο και οι πλημμυροπαθείς του 2009 στο Ληλάντιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ