Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Κλιμακώνουν την επίθεση σε ορίζοντα 10ετίας

Νέους τρανταχτούς φόρους επιστρατεύει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Στο μικροσκόπιο η «πρόοδος» της αντιλαϊκής πολιτικής

Η κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργάτες, συνολικά στα λαϊκά στρώματα των κρατών της ΕΕ, με μέτρα που αφορούν θωράκιση των κανόνων και των μηχανισμών τους μπαίνουν στην ατζέντα των συμβουλίων υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ - Γιούρογκρουπ).

Η Κομισιόν, σε απόλυτη ταύτιση και προσυνεννόηση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διατυπώνει ανησυχίες για «ρίσκα» ως προς την ταχύτητα και το βαθμό κλιμάκωσης του μνημονίου και των συνοδευτικών πακέτων, ειδικά για τις δαπάνες σε Υγεία, Ασφάλιση, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στη βάση αυτών των κατευθύνσεων το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει από τώρα τον προϋπολογισμό για το 2011, μέσω του οποίου κλιμακώνουν παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση με νέους φόρους, μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης από το λεγόμενο χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, παραπέρα αυξήσεις σε άλλους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Τα ζητήματα αυτά, συνολικά η εφαρμογή και η «πρόοδος» των μέτρων του μνημονίου συζητήθηκαν και στο πλαίσιο της ειδικής «ομάδας εργασίας» υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Ρομπάι και με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Να σημειωθεί πως ούτε τα μέτρα είναι έκτακτα ούτε και το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα έχει ημερομηνία λήξης. Στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ σχεδιάζουν και την εφαρμογή της «στρατηγικής 2020», την πολιτική ενίσχυσης της κοιναγορίτικης πλουτοκρατίας κάτω από το φόντο των οξυμένων ανταγωνισμών και με ορίζοντα 10ετίας.

Μετά τη λήξη της χτεσινής συνεδρίασης ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ, απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «δείχνει θέληση να διορθώσει τη δημοσιονομική κατάσταση και έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας». Ο κοινοτικός Επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε ότι «η πορεία υλοποίησης του μνημονίου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση ενώ και η μείωση των δαπανών στο α' εξάμηνο ήταν καλύτερη του αναμενόμενου». Το επόμενο διάστημα επανέρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για επιτόπιους ελέγχους.

Ο «συντονισμός της οικονομικής πολιτικής», που μπαίνει στην ατζέντα των διαβουλεύσεών τους, σηματοδοτεί την παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Στο εισηγητικό κείμενό τους βλέπουν να «έχει ενταθεί ο κίνδυνος από τις νέες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Στο διά ταύτα αποφασίζουν την προώθηση μέτρων «δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως μέτρων που να ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές» όπως οι «μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας». Ουσιαστική είναι η παρέμβαση που επιχειρούν απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ειδικά για τις αποκαλούμενες «αναδυόμενες οικονομίες», καλώντας σε ευρύτερη συνεννόηση για τη διαμόρφωση των μεταξύ τους συναλλαγματικών ισοτιμιών. Σε αυτό το πλαίσιο κάνουν λόγο για «αποκατάσταση της ισορροπίας στην παγκόσμια ζήτηση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μεγαλύτερης ευελιξίας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες». Για τους λαούς κρατών όπως η Ελλάδα, που είναι ενταγμένη στην ευρωζώνη, ο μονόδρομος που βλέπουν προκειμένου να ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» είναι το να κάνουν φτωχότερους τους εργάτες, κόβοντας παραπέρα μισθούς, συντάξεις, καρατομώντας εργατικά δικαιώματα. Για το συγκεκριμένο η «πρόοδος των μέτρων» που έχουν προβλέψει και στο μνημόνιό τους θα συζητηθεί στο επίπεδο της «ομάδας εργασίας».

Στην ατζέντα των ΕΚΟΦΙΝ - Γιούρογκρουπ, στη χτεσινή και σημερινή συνεδρίαση, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  • Χρηματοπιστωτικό σύστημα: Τα «τεστ αντοχής» στις «σημαντικότερες ευρωπαϊκές τράπεζες» είναι και το κεντρικό θέμα τους, γύρω από το οποίο διαφαίνεται να έχουν ξεσπάσει και νέοι ανταγωνισμοί. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 23 Ιούλη. Στο πλαίσιο καλύτερης εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξετάζουν τη δημιουργία και τον κανονισμό λειτουργίας «εποπτικής αρχής» για τις λεγόμενες επαγγελματικές συντάξεις. Εύσημα στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για την ίδρυση του «ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» έδωσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μέσω του νέου μηχανισμού και από τα δάνεια ΕΕ - ΔΝΤ οι ντόπιοι τραπεζίτες θα ενισχυθούν με ακόμη 10 δισ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα επικροτεί τη διάρκεια ζωής του ταμείου που φτάνει μέχρι και τις 30 Ιούνη 2017.
  • Εσωτερική αγορά: Eπίσημα διακηρυγμένος στόχος τους είναι να «αποφευχθεί ο οικονομικός εθνικισμός», δηλαδή οι ειδικές κρατικές ενισχύσεις σε μερίδες της πλουτοκρατίας που το κάθε κράτος, στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού, έχει βάλει κάτω από τη δική του ομπρέλα προστασίας.
  • «Στρατηγική 2020»: Συζητιούνται οι «κατευθυντήριες γραμμές» και το «πλαίσιο για το σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο κρατών - μελών», δηλαδή η κλιμάκωση των αντιλαϊκών πακέτων σε ορίζοντα 10ετίας.
  • Σύμφωνο Σταθερότητας: Ξεκινά η διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» για Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία και Φινλανδία. Τέλος αναμένεται απόφαση για την είσοδο της Εσθονίας στη λυκοσυμμαχία της ευρωζώνης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανταγωνισμοί και «διαιρέσεις» στο φόντο του Brexit(2016-07-12 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση εντός και εκτός μνημονίων(2016-07-12 00:00:00.0)
Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(2014-02-15 00:00:00.0)
Παζαρεύουν νέες διευθετήσεις για τις τράπεζες(2013-04-13 00:00:00.0)
Στήριξη τώρα των παραγωγικών μονοπωλίων(2008-11-04 00:00:00.0)
«Συστάσεις» για δημοσιονομικές προσαρμογές(2004-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ