Τρίτη 13 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΥΜΗΣ
Προσπάθεια να εξωραϊστεί η αντιλαϊκή βαρβαρότητα

Κοροϊδεύουν και προκαλούν το λαό οι σοσιαλδημοκράτες που φιλοξενεί το ΠΑΣΟΚ στον Πόρο

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν εξανθρωπίζεται, όσο κι αν τη λιβανίζουν οι σοσιαλδημοκράτες. Η ανατροπή της είναι ο πραγματικός μονόδρομος για την εργατική τάξη και το λαό
Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν εξανθρωπίζεται, όσο κι αν τη λιβανίζουν οι σοσιαλδημοκράτες. Η ανατροπή της είναι ο πραγματικός μονόδρομος για την εργατική τάξη και το λαό
Με το μανδύα του ψευτοπροοδευτισμού προσπαθεί να ντύσει η κυβέρνηση τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που στηρίζει και προωθεί η διεθνής και εγχώρια σοσιαλδημοκρατία. Αυτό επιβεβαιώνει η παρουσία χτες του Γ. Παπανδρέου και των άλλων συμμετεχόντων στο «Συμπόσιο της Σύμης», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στον Πόρο.

Φανερός στόχος της διοργάνωσης, όπως προκύπτει και από τη θεματολογία των συζητήσεων, είναι η επιτάχυνση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες γίνεται προσπάθεια να πλασαριστούν σαν «προοδευτικές» δήθεν ιδέες και «μονόδρομος» για την έξοδο από την κρίση.

«Η προσέλκυση των επενδύσεων», το «νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης», οι «νέες ιδέες για την προσέλκυση τουριστών» αποτελούν το ιδεολογικό περιτύλιγμα της εξελισσόμενης αντιλαϊκής επέλασης, που σαρώνει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και ασκεί διαρκή πίεση για παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να θολώσει τα νερά για την αντιλαϊκή στρατηγική που υπηρετεί η κυβέρνησή του, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η διεθνής σοσιαλδημοκρατία είναι σταθερός πυλώνας και ικανός διαχειριστής του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συσκοτίζουν το χαρακτήρα της κρίσης

Στη δήλωση που έκανε μετά την πρωινή σύσκεψη της επιτροπής της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» «για τις παγκόσμιες οικονομικές υποθέσεις», υπό την προεδρία του οικονομολόγου Τζ. Στίγκλιτς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε την πρόταση για την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές - τον ξοφλημένο «φόρο Τόμπιν» - και ανέδειξε την ανάγκη των επενδύσεων, λέγοντας ότι είναι απαραίτητες «εάν θέλουμε να βγούμε από τη σημερινή κρίση και ύφεση».

Κατά τα άλλα, επανέλαβε τις γνωστές αντιεπιστημονικές θεωρίες για τις αιτίες της κρίσης, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την πραγματικότητα και να αθωώσει τον γερασμένο και αντιδραστικό καπιταλισμό που και ο ίδιος υπηρετεί.

Οπως είπε, «τα αίτια της κρίσης δεν είναι στα συστήματα πρόνοιας, αλλά είναι η μεγάλη αδιαφάνεια που υπήρχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, η ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο και, βεβαίως, η τεράστια συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου στα χέρια των λίγων, σε πλανητικό επίπεδο».

Η πολιτική βέβαια που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η διεθνής σοσιαλδημοκρατία διαλύει τα συστήματα πρόνοιας, τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα και βέβαια ενισχύει τη συγκέντρωση του πλούτου σε ακόμα πιο λίγα χέρια.

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε για μια ακόμη φορά ότι «η έξοδος από την κρίση απαιτεί σοβαρή και δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων, ενίσχυση των δημοκρατικών μας θεσμών και ελέγχων στα συστήματα, όπως το χρηματοπιστωτικό».

Τα διαχειριστικά γιατροσόφια του Γ. Παπανδρέου και των σοσιαλδημοκρατών υπηρετούν τον αποπροσανατολισμό του λαού και μόνο, αφού η κρίση είναι κλασική καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και υπερπαραγωγής και θα επαναλαμβάνεται μέχρι ο λαός να δώσει τέλος με τη μαζική πολιτική πάλη του στην ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Αυτή τη βασική αλήθεια προσπαθούν να συσκοτίσουν οι σοσιαλδημοκράτες. Αυτό είναι το βασικό σημείο συνάντησής τους με τους κάθε ιδεολογικής απόχρωσης απολογητές του καπιταλισμού.

«Εμπόδιο» τα δικαιώματα του λαού

Το ζητούμενο από το φετινό συμπόσιο της Σύμης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ιδρύματος Α. Παπανδρέου, περιγράφεται στον τίτλο του: «Πρόσω ολοταχώς: Προοδευτικές ιδέες για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο». Η πρόκληση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι «να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» και αυτό θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί μέσα από τις επιμέρους θεματικές συνεδριάσεις, οι τίτλοι των οποίων υποδηλώνουν και τα μέτωπα που θα ανοίξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα προβλέπονται δύο συνεδριάσεις. Η πρώτη έχει θέμα «Η κρίση της ηγεσίας της Ευρώπης: τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον της ΕΕ» και η δεύτερη «Προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα: καταργώντας τα εμπόδια/ δημιουργώντας τις προϋποθέσεις». Με δεδομένα τα νομοσχέδια που καταργούν τα τελευταία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι περιεχόμενο έχουν τα «εμπόδια» για τα οποία μιλάει το ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλδημοκρατία.

Αύριο στην ημερήσια διάταξη είναι «Το νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης: πράσινες θέσεις εργασίας και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα», καθώς και «Η νέα ταυτότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό: 1.001 ιδέες για προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα». Την Πέμπτη θα συζητηθεί «Ενας οδικός χάρτης για την Ελλάδα - εκτιμώντας τη σημερινή πραγματικότητα και διαμορφώνοντας την πολιτική και οικονομική εικόνα της νέας Ελλάδας».

Την εκτίμηση ότι «η παγκόσμια κρίση δεν έχει λήξει και δεν πρόκειται να λήξει σύντομα, ιδιαίτερα εάν η Ευρώπη διατηρήσει την προσέγγιση της λιτότητας, και ακόμη χειρότερα εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν επίσης τέτοιου είδους μέτρα λιτότητας», εξέφρασε ο μέντορας της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας Τζ. Στίγκλιτς, μετά τη σύσκεψη της επιτροπής της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» για τις παγκόσμιες οικονομικές υποθέσεις. Στη βάση αυτή προέβλεψε ότι «είναι μάλλον πιθανότερο να μπούμε σε ένα κλίμα κακοδαιμονίας, παρά κρίσης, αλλά πάντως δεν πρόκειται να είναι θετικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ