Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΕΤ
Επικίνδυνα ... «μουγκρίσματα»

Η πρόεδρος του ΕΦΕΤ προέτρεψε τους ηλικιωμένους να καταναλώνουν μοσχαρίσιο κρέας, γιατί δεν ...προλαβαίνουν (!) να κινδυνεύσουν και τα μικρά παιδιά να μην το  περιλαμβάνουν στο διαιτολόγιό τους, γιατί δε χάνουν και τίποτα!

Προχωρημένες ...ιδέες για την προστασία ή, κατά την «εκσυγχρονιστική» κυβερνητική εκδοχή, την αυτοπροστασία, των καταναλωτών, «ξαμόλησε» χτες από τα ερτζιανά η πρόεδρος του ΕΦΕΤ Χρ. Παπανικολάου, με αφορμή το πρόβλημα των «τρελών αγελάδων». Η επικεφαλής του φορέα που δημιούργησε η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια για τον έλεγχο, υποτίθεται, των τροφίμων, μιας και το «μαγαζί» της δεν έχει κανένα, μα κανένα, ελεγκτικό έργο να επιδείξει, έχει αναλάβει να μοιράζει αφειδώς συμβουλές προς τους καταναλωτές. Και, κατά πώς φαίνεται, χτες βρέθηκε να είναι σε μέρα υπέρτατης «εκσυγχρονιστικής» έμπνευσης... Σε δηλώσεις της στο ραδιοσταθμό «Φλας», αναφερόμενη στο πρόβλημα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, η πρόεδρος του ΕΦΕΤ ισχυρίστηκε πως οι ηλικιωμένοι μπορούν να καταναλώνουν μοσχαρίσιο κρέας. Γιατί έκανε αυτό το διαχωρισμό; Γιατί, κατά τη συλλογιστική της, η επώαση της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας διαρκεί περισσότερα από 15 χρόνια. Οπότε, κατά την «ανθρωπιστική» προφανώς λογική της Χρ. Παπανικολάου, οι ηλικιωμένοι δε θα προλάβουν να μάθουν, αν θα αρρωστήσουν από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, οπότε ...δε χρειάζεται να ανησυχούν!

Ομως, η πρόεδρος του ΕΦΕΤ σκέφτηκε και τα κενά που αφήνει ο παραπάνω συλλογισμός της. Ετσι, πρόσθεσε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι απαραίτητο να τρώνε μοσχαρίσιο κρέας. Μπορούνε, δηλαδή, να ζήσουν και να μεγαλώσουν χωρίς αυτό. Και μπορούνε, επίσης, να τρώνε άφοβα όλες τις άλλες τροφές, που κυκλοφορούν στην αγορά, μιας και ο ΕΦΕΤ της Χρ. Παπανικολάου τις έχει ...ελέγξει και έτσι η ελληνική κυβέρνηση τις θεωρεί ...ασφαλείς.

Πάντως, η Χρ. Παπανικολάου άφησε ένα κενό στο μεσαίο χώρο των καταναλωτών. Τι θα πρέπει να κάνουν οι έφηβοι και οι μεσήλικες; Θα μπορούν να τρώνε μοσχαράκι ή θα ζουν με το δίλημμα: «Αν φάμε μπορεί να αρρωστήσουμε μετά από 15 χρόνια, αν πάλι δε φάμε, στερηθούμε το μοσχαράκι, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό; Αλλη μια απορία, πάντως, είναι πώς η πρόεδρος του ΕΦΕΤ δεν πήρε είδηση ότι το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ «ξετρέλανε» τις «τρελές αγελάδες» και ότι οι Ελληνες καταναλωτές μπορούν να τρώνε ανενόχλητα ...εισαγόμενο μοσχαρίσιο - βοδινό κρέας από της βόρειες χώρες της ΕΕ και T-bone steak Γαλλίας.

Η πρόεδρος του ΕΦΕΤ επίσης, στο χτεσινό «δελτίο» συμβουλών, ξέχασε μάλλον να επαναλάβει το νέο κυβερνητικό σλόγκαν: Να προσέχουν οι καταναλωτές τι αγοράζουν και τι τρώνε. Μάλλον ...δε θα έτυχε να ακούσει από τα ερτζιανά τις σχετικές δηλώσεις, που έκαναν τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός και ο υφυπουργός Γεωργίας, καθώς επίσης και οι υπουργοί Ανάπτυξης και Τύπου. Και φαίνεται ότι δεν την ...προβλημάτισε καθόλου η προχτεσινή δήλωση του υφυπουργού Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη, ότι οι καταναλωτές πρέπει να αναζητούν τις σφραγίδες που φέρουν τα σφάγια στα κομμάτια του κρέατος που αγοράζουν. Τι έγινε εδώ; Εβγαλε καμιά υπουργική απόφαση η κυβέρνηση, που υποχρεώνει κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ να σφραγίζουν όλα τα κομμάτια κρέατος και τους κιμάδες και ...για λόγους «εκσυγχρονιστικού» τακτ, δεν ανακοινώθηκε; Και οι σφραγίδες που μπαίνουν στα σφάγια αποτελούν εγγύηση ποιότητας και υγείας κατά την κυβέρνηση και την πρόεδρο του ΕΦΕΤ; `Η, μήπως η πρόεδρος του ΕΦΕΤ θα προτείνει στους καταναλωτές να αποφεύγουν τα κρέατα με σφραγίδες, γιατί το μελάνι μπορεί να αποδειχθεί ανθυγιεινό;..

Με όσα ευτράπελα συμβαίνουν, στην ΕΕ και την Ελλάδα, τελικά το ερώτημα που μπαίνει είναι το εξής: «Τι είναι τελικά πιο επικίνδυνο για τους καταναλωτές»; Οι «τρελές αγελάδες» ή οι χτεσινές απαράδεκτες δηλώσεις της - διορισμένης από την κυβέρνηση Σημίτη - προέδρου του ΕΦΕΤ;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ