Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Οι αποχωρήσεις επιταχύνουν τις εξελίξεις

Ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα οι Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης και Γρ. Ψαριανός

Την ανεξαρτητοποίησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν χτες οι προερχόμενοι από την «ανανεωτική πτέρυγα» Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης και Γρ. Ψαριανός. Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση των προθέσεών τους στην ΚΟ που συνεδρίασε νωρίς το πρωί. Ο Φ. Κουβέλης παραιτήθηκε και από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ ο Θ. Λεβέντης από τη θέση του έβδομου αντιπροέδρου της Βουλής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της ΚΟ, βουλευτές προερχόμενοι απ' τον ΣΥΝ, όπως ο Δ. Παπαδημούλης και ο Π. Λαφαζάνης, επέμειναν στην ανάγκη να εξαντληθεί κάθε περιθώριο, ώστε η ανεξαρτητοποίηση, αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, να μην ακολουθηθεί από την αποχώρηση της «ανανεωτικής πτέρυγας» από τον ΣΥΝ.

Ο Τ. Κουράκης φέρεται να έθεσε ζήτημα ηθικής και πολιτικής νομιμότητας, ζητώντας την παραίτηση και παράδοση των βουλευτικών τους εδρών, ενδεχόμενο που οι ίδιοι δε συζητούν καν. Σαν έμμεση προτροπή σε παραίτηση εκλαμβάνεται και ένα σημείο της δήλωσης που έκανε αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας, με το οποίο τους υπενθυμίζει ότι εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η επιλογή τους αλλοιώνει τη «λαϊκή εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί στη Βουλή με 13 βουλευτές».

Επιπροσθέτως, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την αποχώρησή τους και κατέληξε εκφράζοντας την προσδοκία να «μπορέσουμε να συναντηθούμε ξανά σε κοινούς αγώνες».

Προς το παρόν, τα επόμενα βήματα των «ανανεωτών» του ΣΥΝ παραμένουν άγνωστα, αν και κινήσεις όπως περιοδείες τους ανά την Ελλάδα και συσκέψεις για την «ανασυγκρότηση του ανανεωτικού χώρου», ενοικίαση νέων γραφείων στην πλατεία Βικτωρίας, επαφές με στελέχη ή άλλους πολιτικούς φορείς, θεωρούνται ως προαναγγελία ίδρυσης νέου κομματικού φορέα.

Ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης, που κι αυτός έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα της παραμονής του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Κόκκινο» είπε πως η εξέλιξη «δεν ήταν αναπότρεπτη», μοίρασε τις ευθύνες λέγοντας «ποτέ δεν φταίει μόνο μία πλευρά» και συμπλήρωσε «δεν θα χάναμε τίποτε εάν η κοινοβουλευτική ομάδα που θα συζητούσε αυτό το θέμα συνεδρίαζε μετά από μία ή δύο εβδομάδες, εν πάση περιπτώσει, έγινε και πιστεύω ότι ήταν βεβιασμένο».

Με τη σειρά του ζήτησε να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι της επικοινωνίας και της κοινής δράσης στο κοινοβούλιο, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στα συνδικάτα κλπ. Ωστόσο, εκτίμησε ότι ο ΣΥΝ έχει «μπει σε μια πορεία διαίρεσης». Ο Π. Λαφαζάνης στον ρ/σ «Αθήνα 9.84» δήλωσε «πικραμένος» απ' την εξέλιξη και χρέωσε ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΝ.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς και τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα.

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον ΣΥΝ εξέδωσε και η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ «Ξεκίνημα», με την οποία επιχαίρει για την απαλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ από ένα «βαρίδι» και ζητά απ' την ηγεσία του ΣΥΝ να μην επιτρέψει στη νέα τάση «Πρωτοβουλία 2010» και στον Δ. Παπαδημούλη να γίνουν «άλλοθι για να συνεχιστεί το γαϊτανάκι των ισορροπιών και των μέσων όρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ